Σχέδια μαθήματος

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ο ΡομποΚΟΚ μας μαθαίνει να κυκλοφορούμε με ασφάλεια.

Ο ΡομποΚΟΚ μας μαθαίνει να κυκλοφορούμε με ασφάλεια.
SUBMITTED FROM:

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Το σχολείο ιδρύθηκε το 1946 και από το 1992 έγινε 12/θέσιο. Το σχολείο αποτελείται από εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων, όπως και ειδικό προσωπικό. Λειτουργεί και τμήμα ένταξης.


School Principal

Κωνσταντίνος Πατσαλής

Contact with School


Description

Τα παιδιά μέσα στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωής που είναι σε προσομοιωση περπατησαν με τη βοήθεις των σημάτων και των φαναριών. Μετα την περιήγηση έπρεπε να υποδυθούν τους ρόλους των αυτοκινήτων, του τροχονόμου, των ποδηλατών και των πεζών. Αφού, έπιαξαν τους ρόλους τους του δόθηκε η ευκαιρία να επεξεργαστούν τα φανάρια, τα σήματα που βρισκόταν κάτω και πάνω στους άσπρους στύλους είτε κάτω στο μουσαμά. Πίσω απο τα σήματα υπήρχε η σημασία τους. Τα παραπάνω ολοκληρώθηκαν στις δύο πρώτες ώρες. Τις επόμενες ώρες χωρίστηκαν με βάση την ηλικία τους και τη τάξη τους. Τους δόθηκαν συγκεκριμένες ασκήσεις με οπτικοποιημένες εκφωνήσεις και προβλήθηκε το κόμικ με τον ΡομποΚΟΚ. Με βάση το κόμικ ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητες. Στη συνέχεια, κατασκεύασαν σήματαγια τους χώρους του σχολείου και για τις απαγορευμένες συμπεριφορές παιρνοντας έμπνευση απο τα πραγματικά. Τα οποία επικολλήθηκαν σε πλαστικοποιημένη μορφή. Επειτα, το κάθε παιδί με βάση τις θεματικές του κόμικ επέλεξε την κατηγορία που επιθυμούσε. Κατασκευάστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία θα γίνουν αφίσες για το σχολείο αλλά θα διαμενηθούν στο Δήμο και στην Αστυνομία και στα υπολοιπα σχολεία της Βοιωτίας με τη μορφή PDF. Ακόμη, θα επισκεφθεί το σχολείο ο αρμόδιος αστυνομικός για να συνομιλήσει με τους μαθητές και να τους μάθει τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση δυστυχήματος (ποιον καλούμε;). Τέλος, λόγω της πρόσφατης ανακοίνωσης μαθηματικού διαγωνισμού απο το "Πάνος Μυλώνας" με θέμα τη οδική ασφάλεια θα δημιουργήσουμε μάζι με τους μαθητές με τη βοήθεια του Animaker μια μικρού μήκους ταινία με αυτό το θέμα. 

Οι τρόποι διάχυσης των πληροφορίων που εκπαιδευτηκαν οι μαθητές με ειδικές εκπαιυδετικές δυσκολίες και ανάγκες ήταν να κάνουν τα εξής: Πρώτον, έπρεπε να κατασκευάσουν σήματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και τα οποία θα τοποθετούνταν στο κυλικείο και μέσα στην τάξη τους. Έχουν το δικαιώμα να επεξηγούν τα σήματα στους μαθητές τους για να τα τηρούν. Δεύτερον, να κατασκευάσουν φυλλάδια ανάλογα με το θέμα που επέλεξαν (ποδηλάτες, σήματα, κ.λπ) τα οποία θα γίνουν αφίσες για το σχολείο μας. Επειτα, σε μορφή pdf θα συρραφούν όλα μαζί και θα απεσταλθούν σε όλες τις σχολικές κονότητες της Βοιωτίας. Τρίτον, λόγω της συμμετοχής στο διαγωνισμό "Πάνος Μυλωνάς" με θέμα την οδική ασφάλεια θα κατασκευαστεί κοινωνικό σπότ με τη μορφή Animaker. 


Results / Reactions

Η επίδραση του προγράμματος ήταν κι άλλοι εκπαιδευτικοί να συμφωνήσουν στην επανάληψη της επίσκεψης του αστυνομικού αλλά και του προσομοιωτή ώστε όλα τα παιδιά να διδαχτούν κυκλοφοριακή αγωγή. Με τους τρόπους διάχυσης των αποτελέσματων θα βοήθησουμε και άλλα σχολεία να ασχοληθούν με το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής αλλά και να κατανοήσει ο τοπικός δήμος την αναγκή για τοποθέτηση σημάνσεων και φαναριών. 

Συνεργαστήκαμε με την τοπική αστυνομία Ορχομενού για να εξηγήσουν αναλυτικότερα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και τί κάνουμε σε περίπτωση δυστυχήματος (είτε είμαστε παρατηρητές είτε συμβαίνει σε εμάς).COOPERATING ACADEMICS

Χαρίκλεια Μαγαλιού

Objective Action

Οι μαθητές να μάθουν να κυκλοφορούν ως πεζοί, ως ποδηλάτες και ως επιβάτες με ασφάλεια χρησιμοποιώντας τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Initiative time

Είναι σε εξέλιξη

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation