Σχέδια μαθήματος

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙΟΥ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης
SUBMITTED FROM:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙΟΥ

1/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου. Το Νηπιαγωγείο βρίσκεται 10 χλμ έξω από την Ηγουμενίτσα. Στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα του Δήμου Ηγουμενίτσας. Διαθέτει αυλή και κήπο. Για το Σχολικό Έτος 2018-19 ο αριθμός των μαθητών είναι 18. Υλοποιούνται πολλά περιβαλλοντικά εκπαιδευτικά προγράμματα κάθε χρόνο. Κατά την παρούσα Σχολική χρονιά υλοποιείται πρόγραμμα σχετικά με τα αρωματικά φυτά και βότανα.


School Principal

Ζάγκα Φρειδερίκη-Σπυριδούλα

Contact with School


Description

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα « 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης» εκπονείται στο Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου από την αρχή της σχολική χρονιάς.  Ο κύριος 2Π, μια κούκλα που ενσαρκώνει τον Παγκόσμιο Πολίτη και τα ταξίδια του, είναι η αφορμή να αναπτυχθούν κατάλληλες δραστηριότητες και να “ξεκινήσει” και το δικό μας ταξίδι στον κόσμο. Μέσα από μια πληθώρα υλικού, τα παιδιά ανακαλύπτουν τι συμβαίνει στο κόσμο και πώς αυτός λειτουργεί, δίνοντάς τους το ερέθισμα να προβληματιστούν για το ποιος είναι ο δικός τους ρόλος μέσα σε αυτόν. Ήρθε στο σχολείο μας με την περίφημη βαλίτσα του και μας έμαθε χίλια δυο πράγματα για τον κόσμο και όσα έχει συναντήσει στα ταξίδια του…

Τα παιδιά με τις κυρίες τους , αφού παρατήρησαν και   μελέτησαν το περιεχόμενο της βαλίτσας κάνανε διάφορες δραστηριότητες για την εμπέδωση των στόχων.

-Δημιουργήσανε αφίσα, θέτοντας τους δικούς τους στόχους, για έναν υγιή πλανήτη χωρίς προβλήματα.

-Ζωγράφισαν όλα αυτά που απειλούν τον πλανήτη μας, κάνοντας μία ομαδική αφίσα με τίτλο « Κλιματική αλλαγή – Μια μεγάλη απειλή».

- Φτιάξαμε την Παγκόσμια Πολυκατοικία, όπου γνωρίσανε τον τρόπο ζωής ,τις διατροφικές συνήθειες και τα χαρακτηριστικά των οικογενειών των πέντε ηπείρων.

- Μέσα από πειράματα κατανόησαν το φαινόμενο της τρύπας του όζοντος, τον τρόπο διαχείρισης της σπατάλης του νερού και τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων .

-Διαβάσαμε σχετικά με το θέμα βιβλία, είδαμε βίντεο ,μάθαμε τραγούδια και μέσα από όλα αυτά τα παιδιά κατάλαβαν τι πρέπει όλοι μας να κάνουμε για να φροντίζουμε τον πλανήτη.


Results / Reactions

Η επίδραση φαίνεται να είναι μεγάλη.   Ήδη οι γονείς υιοθετούν ανάλογες πρακτικές στα σπίτια τους . Όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πλανήτη μας ΥΓΙΗ.Co-operations

-Για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, συνεργαστήκαμε με τους γονείς και συγγενείς των παιδιών.

-Με την Αction Aid για την αποστολή της βαλίτσας.

-Με το νηπιαγωγείο Κληματιάς Ιωαννίνων, όπου το επισκεφτήκαμε για να γνωρίσουμε τον 2Π, πριν αυτός έρθει στο σχολείο μας.

-Συμμετείχαμε στον μαραθώνιο φιλαναγνωσίας των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

- Το σχολείο μας, στο πλαίσιο συμμετοχής του στο Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ετοίμασε και παρουσιάζει το ηχητικό απόσπασμα με τίτλο «Εάν ήμουν πρωθυπουργός της χώρας…» με τη συμμετοχή μαθητών του σχολείου.

-Δηλώσαμε συμμετοχή στον πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής και αγοράσαμε τα ρομποτάκια από την WRO Hellas.

-Δηλώσαμε συμμετοχή για τη δράση «Μικροί ερευνητές- εισηγητές»


COOPERATING ACADEMICS

Ζάγκα Φρειδερίκη-Σπυριδούλα, Δημητρίου ΄Ελλη, Γιωτοπούλου Θεοδώρα

SPREAD THE WORD METHODS

Το μήνυμα του προγράμματός μας είναι: «Θέλουμε έναν υγιή πλανήτη χωρίς προβλήματα».

Για να διαχύσουμε το μήνυμά μας χρησιμοποιούμε:

-Δημιουργία αφισών

- Ιστοσελίδα του νηπιαγωγείου.

-Φωτογραφικό υλικό, που αναρτούμε στο σχολείο .


Objective Action

1.Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές και οι γονείς τους τι συμβαίνει στον κόσμο και πως αυτός λειτουργεί.2. Να προβληματιστούν για το ποιος είναι ο δικός τους ρόλος μέσα σ' αυτόν. 3. Να ανακαλύψουν τρόπους και πρακτικές για έναν καλύτερο πλανήτη.

Initiative time

15-9-2019 μέχρι 10 -3-2020

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation