Μαθητικές δημιουργίες

Γυμνάσιο Ηράκλειας


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας

Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Ηράκλειας

Το Γυμνάσιο Ηράκλειας βρίσκεται στο Δήμο Ηράκλειας του νομού Σερρών. Περιβάλλεται από τους Δήμους Σερρών και Σιντικής και από τους γειτονικούς Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, ενώ απέχει από τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Θεσσαλονίκης 30 και 85 χλμ αντίστοιχα και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η Ηράκλεια βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πεδιάδας των Σερρών, δίπλα στον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Έχει 3.600 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο και τη γεωργία. Το σχολείο πρωτολειτούργησε το 1959 ως παράρτημα του Γυμνασίου Σιδηροκάστρου. Από το 1964 λειτουργεί ως ανεξάρτητη εκπαιδευτική μονάδα. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 εργαστήρια πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο καλλιτεχνικών, εργαστήριο τεχνολογίας, δανειστική βιβλιοθήκη με 3.500 βιβλία, αμφιθέατρο, τμήματα ένταξης, γραφεία διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης και καθηγητών με Η/Υ και internet. Ο πληθυσμός του σχολείου αποτελείται από 200 μαθητές, 20 καθηγητές (μόνιμους και αναπληρωτές) και 4 αναπληρωτές καθηγητές Ειδικές Αγωγής. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά το μαθητικό πληθυσμό καθώς πολλοί μαθητές προέρχονται από κτηνοτροφικές οικογένειες, οικογένειες Ρομά και Αθίγγανων, και από οικογένειες χαμηλού βιοτικού επιπέδου, με έντονες κοινωνικοπολιτισμικές ιδιαιτερότητες, γεγονός που καθιστά τη διδασκαλία αρκετά απαιτητική και τις σχέσεις με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό αρκετά περίπλοκες.


School Principal

Κλούβα Δέσποινα

Contact with School


Description

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας  και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων συνδιοργανώνουν τον 5ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό: "Οι εικόνες των σχολικών βιβλίων πηγή έμπνευσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας".

Το θέμα του 5ου Μαθητικού Διαγωνισμού είναι ο μαγευτικός κόσμος των εικόνων των σχολικών βιβλίων (τα εξώφυλλα και οι εικονογραφήσεις στο εσωτερικό των βιβλίων). Οι εικόνες θα χρησιμοποιηθούν ως ερεθίσματα για την παραγωγή κινηματογραφικών αφηγήσεων, comics, animation, λεκτικών αφηγήσεων (δημιουργική γραφή), ραδιοφωνικών εκπομπών, φωτο-ιστοριών, εικαστικών εικόνων.

Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου του Γυμνασίου Ηράκλειας Σερρών, με αφορμή τις εικόνες αυτές, δημιούργησαν ψηφιακές ιστορίες, πρωτότυπες δικές τους δημιουργίες, με έμπνευση και φαντασία και βραβεύτηκαν διπλά για τη δουλειά τους.

Το πρόγραμμα έλαβε επίσης Τιμητικό Δίπλωμα από τον Όμιλο Σερρών για την Unesco, για την υποστήριξη του στόχου «4 – Ποιοτική Εκπαίδευση».

Ιστοσελίδα του project > https://frynimarvel.wixsite.com/digitalstorytelling/oi-eikones-ton-sxolikon-vivlion


Objective Action

Ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης των μαθητών μέσα από την ψηφιακή αφήγηση

SUPPORTED FILES

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation