Καλές πρακτικές

Ημερήσιο Γυμνάσιο Αιτωλικού


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are Routes

Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are Routes
SUBMITTED FROM:

Ημερήσιο Γυμνάσιο Αιτωλικού

Στο σχολείο μας υπάρχουν 9 τμήματα σε κάθε τάξη και τμήμα υποδοχής (ΖΕΠ). Σύνολο μαθητών: 185, εκπαιδευτικοί : 25. Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο που υπολείπεται σε υποδομές και γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του. Γίνεται μια προσπάθεια ανοίγματος του σχ


School Principal

Ανδριανή Χαλαζιά

Contact with School


Description

Συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους» ως συνεργαζόμενο σχολείο. Διαλέξαμε να αναδείξουμε με την υφαντική τέχνη (επάγγελμα της υφάντρας) εξαιτίας της παράδοσης του Αιτωλικού στον τομέα αυτό (ΕΟΜΜΕΧ Αιτωλικού). Μια οικονομική δραστηριότητα που ανθούσε στο Αιτωλικό και η οποία χάθηκε λόγω οικονομικής πολιτικής. Επίσης η χαρακτική τέχνη, μια τέχνη με ρίζες στο Αιτωλικό εξαιτίας της χαράκτριας Βάσω Κατράκη, με παγκόσμια ακτινοβολία μας οδήγησε στο να εντάξουμε στο πρόγραμμα μας μαθήματα χαρακτικής τέχνης από τον συντοπίτη μας χαράκτη και ζωγράφο Μιχάλη Κότσαρη.
Τα άλλα δύο συνεργαζόμενα σχολεία ασχολήθηκαν με την τέχνη του καραβομαραγκού και του ψαρέματος. Κατασκεύασαν μία παραδοσιακή γαϊτα και ψάρεψαν με σταφνοκάρι – ειδική τεχνική στην λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου.

Στην ουσία αυτό που κάνουμε είναι ότι: Μαθαίνουμε κάνοντας. Ερχόμαστε σε επαφή με την φύση, γνωρίζουμε τοπικά επαγγέλματα που χάνονται, αναζητούμε νέους τρόπους εφαρμογής, δημιουργούμε με τα χέρια. Τα παιδιά δέχονται ερεθίσματα και καλλιεργούν τις δυνατότητες τους. Ο σχεδιασμός της δράσης γίνεται συμμετοχικά με συζήτηση για τους στόχους και διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με βιωματικό τρόπο. Η υλοποίηση γίνεται με συνεργασία της πρωτοβουλίας. Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους με το σχολείο μας.

Διοργανώθηκε εργαστήριο για τις σύγχρονες τάσεις στην υφαντική τέχνη και η σύνδεση της με την επιχειρηματικότητα. Ένας από τους στόχους ήταν να ξαναλειτουργήσουν τα εργαστήρια στον ισόγειο χώρο του Μουσείου Κατράκη. Τα ανοίξαμε και κάθε Σάββατο τα λειτουργήσαμε.

 


Results / Reactions

Ποιοτικά: Συμμετοχή των μαθητών η οποία γινόταν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, η επιθυμία τους να συνεχίσουν τα εργαστήρια, τα υφαντά και τα χαρακτικά έργα που δημιούργησαν, ο ενθουσιασμός τους, η συνεργασία τους με συνταξιούχους και επαγγελματίες της περιοχής, η κοινωνικοποίηση τους, τα ερεθίσματα επαγγελματικού προσανατολισμού, οι αναζητήσεις τους για σύγχρονες μεθόδους εφαρμογής αυτών των επαγγελμάτων. Παράχθηκε ένα ντοκιμαντέρ για την τέχνη του καραβομαραγκού και οι μαθητές του Δημοτικού έγραψαν παραμύθια από την εμπειρία τους με τους ψαράδες της περιοχής.
Ποσοτικά: 60 μαθητές, 8 εκπαιδευτικοί, ένας καραβομαραγκός, ένας εικαστικός, δύο υφάντρες, ένας χαράκτης-ζωγράφος, 3 άτομα της πρωτοβουλίας "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους", συνεργάστηκαν για τον ίδιο σκοπό.Co-operations

1. Πρωτοβουλία «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους –Roots are Routes” (η οποία φέτος υποστηρίζεται από το πρόγραμμα START-Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ινστιτούτου Γκαίτε Θεσσαλονίκης που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα Robert Bosch)
2. Ν.Π.Δ.Δ. - Μουσείο Χαρακτικής ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ
3. Κέντρο Λόγου και Τέχνης Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ
4. Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου
5. Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

 


COOPERATING ACADEMICS

Ανδριανή Χαλαζιά, Άννα Χατζηιωάννου, Ανθή Ντάλλα (Συνεργάτες καθηγητές από Λύκειο Ευηνοχωρίου:Νίκος Σταμάτης και από 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου: Δέσποινα Κανελλή)

SPREAD THE WORD METHODS

Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών: http://www.efsyn.gr/arthro/oi-rizes-anoigoyn-dromoys

Άρθρο στο in.gr: http://www.in.gr/2018/04/25/greece/programma-roots-routes-anoigei-neous-dromous-gia-mellon/

Άρθρο στον τοπικό τύπο: http://www.aixmi-news.gr/koinwnia/themata/178-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/67873-oi-rizes-anoigoun-drouous-roots-are-routes.html


Εκπομπή: στην ΕΡΤ3 η εκπομπή «Τα παιδιά εν ταξει» με τον Δημήτρη Μακρή που θα προβληθεί σε δύο εβδομάδες
Συμμετοχή στο European School Radio με ραδιοφωνικό μήνυμα: στην κατηγορία ραδιοφωνικό μήνυμα τη συμμετοχή του Γυμνασίου Αιτωλικού στο μαθητικό διαγωνισμό ¨Κάντο ν΄ακουστεί”. http://europeanschoolradio.eu/5fest/vote/


Δύο ανοικτές εκδηλώσεις για την τοπική κοινωνία, μία στο Αιτωλικό 6 Μαϊου και μία στο Μεσολόγγι (Δείτε εδώ)


Στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους» rootsareroutes.org

Μόλις εχθές ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επομένως θα γίνουν σύντομα και άλλες δημοσιεύσεις


Objective Action

α) την εξοικείωση μαθητών με επαγγέλματα της περιοχής τους που χάνονται (υφάντρα, καραβομαραγκός, ψαράς), β)τη διατήρηση παραδοσιακών τεχνικών, γ) την διάσωση άυλων πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας δ) την μετάδοση γνώσεων από τους μεγαλύτερους στους μικρότερους (διαγενεακή συνεργασία)

Target Audience

Η δράση μας απευθύνεται σε μαθητές που θέλουν να εξερευνήσουν τον εαυτό τους, σε εκπαιδευτικούς που βλέπουν ολιστικά τον ρόλο της εκπαίδευσης, σε φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης και της εύρεσης εργασίας, σε γονείς που θέλουν να υποστηρίξουν το παιδί να χαράξει τον δρόμο που επιθυμεί.

Initiative time

6 μήνες και συνεχίζεται

Initiative Location

Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης «ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ»

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation