Σχέδια μαθήματος

1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Το όνειρο του πασά με τις εννέα κόρες

Το όνειρο του πασά  με τις εννέα κόρες
SUBMITTED FROM:

1ο Νηπιαγωγείο Προσοτσάνης


School Principal

Γαζιώτου Ευαγγελία

Contact with School


Description

Με αφορμή την συμμετοχή του σχολείου μας στο πιλοτικό πρόγραμμα "Εργαστήρια δεξιοτήτων" στον Θεματικό Κύκλο: Ζω καλύτερα- Ευ ζην και στην επιμέρους Θεματική Ενότητα: Ψυχική Υγεία ασχοληθήκαμε με την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και κάναμε δράσεις Συναισθηματικής Αγωγής. Γνωρίζοντας ότι η  αναγνώριση, η έκφραση και η κατανόηση συναισθημάτων είναι προϋπόθεση για ενσυναίσθηση ξεκινήσαμε με δράσεις που είχαν στόχο την αναγνώριση  και την  έκφραση των συναισθημάτων.

1η δράση

«Ο χορός των συναισθηµάτων». Τα παιδιά σε έναν κύκλο περπατούν γύρω-γύρω ο ένας πίσω από τον άλλον. Περπατούν χαρούµενα, µε βαρεµάρα, µε θυµό, λυπημένα κ.α. Στη συνέχεια ένα παιδί δείχνει μια εικόνα που απεικονίζει κάποιο συναίσθημα και τα παιδιά περπατούν ανάλογα με το συναίσθημα που βλέπουν.

2η δράση

"Το χαλί των συναισθηµάτων”

Τα παιδιά χωρίζονται σε 3 ομάδες και καλούνται να φτιάξουν ένα µαγικό χαλί. Η µαγική ιδιότητα αυτού του χαλιού είναι ότι είναι υφασµένο µε όλα τα συναισθήµατα που νιώθουν οι άνθρωποι. Η κάθε ομάδα θα πρέπει να αποφασίσει ποια συναισθήματα θα ζωγραφίσει και γιατί θέλει να ζωγραφίσει αυτά τα συναισθήματα. Στην ολοµέλεια η κάθε οµάδα  παρουσιάζει τη δουλειά της. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν ευχάριστα και δυσάρεστα συναισθήµατα που βιώνουν οι άνθρωποι. Σε ένα πρώτο επίπεδο είδαν ότι αυτά είναι εξίσου αποδεκτά και δε γίνεται να απαγορέψει κάποιος ορισµένα συναισθήµατα, ακόµη και αν αυτά αναστατώνουν τον ίδιο ή τους άλλους.

3η δράση

Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια να στρέψουμε τα παιδιά περισσότερο στα δυσάρεστα συναισθήµατα και συγκεκριµένα στο θυµό. Τα παιδιά προσπάθησαν να μιλήσουν για το θυµό τους, να τον αναγνωρίσουν και να αναγνωρίσουν τους τρόπους µε τους οποίους αντιδρούν όταν θυµώνουν, να δουν πως αυτός κάποιες φορές συνδέεται µε την επιθετικότητα. Επιπλέον τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν το συναίσθηµα από τη συµπεριφορά και να αναζητήσουν αποδεκτούς τρόπους έκφρασης του θυµού. Παρατήρησαν εικόνες όπου εµφανίζονται παιδιά αντίστοιχης ηλικίας σε σκηνές σύγκρουσης και θυµού. Συζήτησαν πάνω σε τρία ερωτήµατα:

Πως νιώθουν τα πρόσωπα της ιστορία;

Τι συνέπειες έχει η συµπεριφορά για τους  ίδιους και τους άλλους;

Τι σκέφτονται;

Πως αντιδρούν;

Κάναμε έναν οδηγό επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης θυμού.

4η δράση

Μέσα σε ένα κουτί βάλαμε χαρτάκια µε φρασούλες που πληγώνουν, ενοχλούν. Κάθε παιδάκι διάλεγε µέσα από το κουτί ένα χαρτάκι. Ζητήσαμε να μας πουν πως νιώθουν όταν κάποιος τους λέει κάτι τέτοιο;

5η δράση

«Μπες στη θέση του άλλου»

Παιχνίδια ρόλων

Τα παιδιά σε ομάδες ετοιµάζουν ένα µικρό παίξιµο ρόλων, δίνοντας τη δική τους λύση στην ιστορία. Εχουν τη δυνατότητα να πουν πως ήταν για αυτούς το ότι έπαιξαν τους συγκεκριµένους ρόλους, αν µπόρεσαν να καταλάβουν τη θέση του παιδιού που έπαιξαν, τη θέση του άλλου παιδιού ή της οµάδας των παιδιών και τέλος αν έµειναν ικανοποιηµένοι από την έκβαση της ιστορίας. Πως θα νιώθαμε εμείς αν ήμασταν στην θέση αυτού το παιδιού; Με λίγα λόγια μπήκαμε στη θέση του δηλαδή στα παπούτσια του άλλου

6η δράση

Ανάγνωση παραμυθιού "Το όνειρο του πασά με τις εννέα κόρες".

Διαβάσαμε και επεξεργαστήκαμε το παραμύθι. Μιλήσαμε για το ποια  συναισθήματα ένιωσαν ο καραγκιόζης και ο πασάς.

Τι  ήταν αυτό που φόβισε τον πασά στ’ όνειρό του;

Τι μεσολάβησε κι άλλαξε ο πασάς;

7η δράση

Μοιράσαμε τυχαία στα παιδιά κάρτες με γελαστό, και λυπημένο πρόσωπο από την μία πλευρά και   αριθμημένες από την άλλη. Βάλαμε μουσική και τα παιδιά κρατώντας την κάρτα τους στο χέρι χόρευαν. Με το σταμάτημα της μουσικής ο καθένας βρίσκει το ζευγάρι του ανάλογα με το πρόσωπο και τον αριθμό που έχει και κάθονται σε διάφορα σημεία του χώρου. Ακολούθησε επικοινωνία μεταξύ των ζευγαριών. Στα ζευγάρια με το γελαστό πρόσωπο είπε ο ένας στον άλλο κάτι ευχάριστο που έχει κάνει ή κάποιο ευχάριστο γεγονός που του έχει συμβεί. Στα ζευγάρια με το λυπημένο πρόσωπο είπε ο ένας στον άλλον κάποιο γεγονός, που τον έκανε να νιώσει άβολα, που τον στεναχώρησε. Στη συνέχεια το κάθε παιδί ανέφερε πως ένιωσε, όταν άκουσε το συγκεκριμένο γεγονός (πως θα ένιωθε αν ήταν στην θέση του παιδιού). Ζωγραφίσαμε, ό,τι έκανε εντύπωση στον καθένα από τις ιστορίες, που άκουσε βάζοντας και σε φατσούλα το συναίσθημα που ένιωσε.

8η δράση

Δημιουργήσαμε την δική μας αφίσα για την ενσυναίσθηση

9η δράση

Συνεργασία με την ψυχολόγο του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας «ΔΡΑΣΗ». Μέσω τηλεδιάσκεψης έγινε μια διδακτική παρέμβαση όπου τα παιδιά εξοικειώθηκαν με την έννοια της ενσυναίσθησης, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες που ενίσχυσαν την αλληλεπίδραση και συνεργατικότητα των παιδιών.


Results / Reactions

Θεωρούμε ότι τα παιδιά επηρεάστηκαν θετικά από την υλοποίηση των δράσεων και ανέπτυξαν την ενσυναίσθηση.. Έμαθαν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, να τα κατανοούν και ανέπτυξαν δεξιότητες χειρισμού των συναισθημάτων. Οι δράσεις έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο και στις σχέσεις μεταξύ των παιδιών καθώς βίωσαν  τη χαρά της συνεργασίας, ανέπτυξαν συναισθήματα αλληλοβοήθειας, ομαδικότητας και αποδοχής. Μέσα από τα παιχνίδια ρόλων βίωσαν ενσυναίσθηση και φάνηκε ότι ‘‘μπήκαν στη θέση του άλλου ’’ και κατανόησαν κάποια από τα συναισθήματα που μπορεί να ένιωθε ο άλλος.



Co-operations

Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας «ΔΡΑΣΗ».


COOPERATING ACADEMICS

Γαζιώτου Ευαγγελία, Βραμέντσαλη Ελένη, Παπαδοπούλου Αναστασία

Objective Action

Να βρουν τρόπους έκφρασης των συναισθηµάτων τους. Να κατανοήσουν την αξία της ενσυναίσθησης και την σπουδαιότητα της συμπεριφοράς απέναντι στους άλλου. Να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Μέσα από την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης να μάθουν να κάνουν το πρώτο βήμα προς την κατανόηση του εαυτού τους και των άλλων και να μάθουν να χτίζουν πιο στέρεες και υγιείς σχέσεις. Να προβληματιστούν και να έρθουν στη θέση του συνομιλητή τους, να μάθουν να αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα προβλήματα του διπλανού τους, να βοηθούν και να συμπαραστέκονται όταν μπορούν.

Initiative time

Ιανουάριος 2021

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation