Καλές πρακτικές

Γενικό Λύκειο Βουκολιών


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Οργανώνουμε την βιβλιοθήκη των παιδιών μας.

Οργανώνουμε την βιβλιοθήκη των παιδιών μας.
SUBMITTED FROM:

Γενικό Λύκειο Βουκολιών

Δημόσιο Λύκειο


School Principal

Αρετάκη Στεφανία

Contact with School


Description

Το σχολείο μας διαθέτει μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη, με περισσότερους από 6.000 τίτλους βιβλίων. Καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα αντικειμένων από παιδικά παραμύθια, λογοτεχνικά βιβλία Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, λεξικά ξενόγλωσσα αλλά και εξειδικευμένα, βιβλία τέχνης, ιστορικά λευκώματα, άτλαντες ιστορίας και επιστημονικά βιβλία ιστορίας, ψυχολογίας, φυσικών επιστημών, μηχανολογίας και άλλα.
Η βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε το 1996 και κατά καιρούς εμπλουτίστηκε με βιβλία χωρίς όμως να υπάρχει κάποια μέριμνα ταξινόμησης και μηχανοργάνωσης όλων αυτών των τίτλων, ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση κάποιου βιβλίου.
Μετά το 2008 δεν υπάρχουν βιβλιοθηκάριοι ως αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί στις σχολικές βιβλιοθήκες. Έτσι για έναν μαθητή αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών, ειδικά σήμερα που Όλοι έχουμε συνηθίσει στην εύκολη αναζήτηση πληροφορίας μέσω των φυλλομετρητών του διαδικτύου, μία βιβλιοθήκη χωρίς ηλεκτρονικό μέσω αναζήτησης ενός βιβλίου φαντάζει λαβύρινθος.
Ξέρουμε ότι το έργο μας είναι δύσκολο.
Ξεκινήσαμε όμως μία ομάδα 14 παιδιών της δευτέρας λυκείου με πολύ κέφι και μεράκι για εργασία.
Χωριστήκαμε σε ομάδες των δύο ατόμων και κάθε ομάδα ανέλαβε ένα ράφι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από την παγκόσμια και Ελληνική λογοτεχνία καθώς από το βιβλίο δανεισμού της βιβλιοθήκης είδαμε πώς τα παιδιά αναζητούσαν αυτά τα βιβλία.
Πρώτη μας δουλειά να κατεβάσουμε τα βιβλία από τα ράφια, να διορθώσουμε τυχόν ταλαιπωρημένα βιβλία, να κολλήσουμε κάποια εξώφυλλα κι αφού τα καταγράψουμε σε ένα αρχείο excel να τα τοποθετήσουμε ξανά στα ράφια με τη σειρά.
Βάλαμε σε κάθε ράφι έναν αριθμό και σε κάθε βιβλίο έναν τίτλο ο οποίος καθορίζει την ενότητα στην οποία ανήκει και τα αρχικά του συγγραφέα .
Ο επόμενος μας στόχος ήταν όλη αυτή η καταγραφή να περαστεί σε κάποιο πρόγραμμα για να μπορεί ο χρήστης της βιβλιοθήκης πατώντας τον τίτλο του βιβλίου ή το όνομα του συγγραφέα να εντοπίζει εύκολα και γρήγορα το βιβλίο με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Ασφαλώς δεν προλάβαμε να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, τώρα μάλιστα μας περιμένουν αρκετές στοίβες βιβλίων στις οποίες έχουμε κολλήσει ετικέτες και πρέπει να τις τοποθετήσουμε στα κατάλληλα ράφια.
Γνωρίζουμε καλά πώς δέν θα ολοκληρώσουμε την καταγραφη αυτή τη σχολική χρονιά, όμως η εργασία αυτών των παιδιών της δευτέρας λυκείου θα συνεχιστεί από τους συμμαθητές τους του χρόνου αφού όλοι έβλεπαν την εργασία που γινόταν στο χώρο της βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια του προγράμματος αλλά πολλές ημέρες και μετά το σχολικό ωράριο.
Έχουμε το όραμα Αύριο ο τοπικός Μορφωτικός Σύλλογος, αφού βρει μηχανογραφημένη τη βιβλιοθήκη μας,  όπου εύκολα θα μπορεί κανείς να εντοπίσει ένα βιβλίο, να πάρει την σκυτάλη από μας τι να κρατήσει τούτο το χορό της δια βίου μάθησης ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία.
Εξάλλου οι σημερινοί μαθητές θα είναι οι αυριανοί γονείς.


Results / Reactions

Ένα πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα από την δράση των μαθητών στην οργάνωση και ταξινόμηση της βιβλιοθήκης μας, είναι η δεξιότητα που απέκτησαν να μπορούν να αναζητούν και να βρίσκουν βιβλία σε μία μεγάλη βιβλιοθήκη, όπως αυτές που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν, τόσο στη φοιτητική τους πορεία αλλά και στη μετέπειτα ζωή τους

Επίσης καθώς κατέγραφαν και ταξινομούσαν τα βιβλία, αρκετοί  μαθητές θέλησαν να δανειστούν και να διαβάσουν κάποιο από τα βιβλία.COOPERATING ACADEMICS

ΑΔΑΜΙΔΗΣ ΑΔΑΜ

SPREAD THE WORD METHODS

Η δράση όμως έγινε γνωστή στους μαθητές του γυμνασίου του Δημοτικού στους γονείς της περιοχής και μάλιστα ένας από τους γονείς ζήτησε να δανειστεί ένα εξειδικευμένο βιβλίο ηλεκτρολογίας το οποίο για χρόνια αναζητούσε και το βρήκε στη βιβλιοθήκη


Objective Action

Η οργάνωση, η ταξινόμηση, η καταγραφή και ψηφιοποίηση των τίτλων βιβλίων της σχολικής μας βιβλιοθήκης.

Target Audience

Οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου Βουκολιών, οι εκπαιδευτικοί και των δύο βαθμίδων και όλοι οι κάτοικοι της περιοχής.

Initiative time

Οκτώβριος-Μάρτιος 2020 κατά την διάρκεια του project του σχολικού προγράμματος

Initiative Location

Σχολική βιβλιοθήκη γενικού Λυκείου βουκολιών

SUPPORTED FILES

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation