Σχέδια μαθήματος

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Out of Eden Learn "Project Zero: "The map of our school neighborhood'

Out of Eden Learn "Project Zero: "The map of our school neighborhood
SUBMITTED FROM:

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Το σχολείο μας εκπονεί κάθε χρόνο καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικά,πολιτιστικά ή αγωγής υγείας καθώς και προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα όπως E-Twinning.


School Principal

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ

Contact with School


Description

Το "Out of Eden Learn Projct Zero "The map of our neighborhood" είναι ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Harvard που βασίστηκε στο ταξίδι του Paul Salopek.Πρόκειται για ένα δημιοσιγράφο του National Geographic που ταξίδεψε σε πάρα πολλές ηπείρους και κατέγραψε μέσα από βίντεο και φωτογραφίες τις τεράστιες πολιτισμικές παρεκκλίσεις.

Το πρόγραμμα αρχικά ζητούσε από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να ζωγραφίσουμε ή να φωτογραφήσουμε τη βλέπουμε από το μπαλκόνι μας και να καταγράψουμε μία προσωπική μας ιστορία σε σχέση με το θέμα.Επίσης μας παρότρυνε να σχολιάσουμε τις προσωπικές ιστορίες και τις δημιουργίες των συναδέλφων μας.

Στη επόμενη φάση ασχοληθήκαμε με τους μαθητές μας με την έννοια του χάρτη και το τι μπορεί να είναι ένας χάρτης.Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πολλών ειδών χάρτες και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τον τρόπο που διαβάζονται. Παρατηρήσαμε επίσης τους χάρτες που έχουμε στο σχολείο μας.Στη συνέχεια "γνωρίσαμε" τον Paul Salopek και "ταξιδέψαμε" μαζί του.Συνηδειτοποιήσαμε ότι έκανε ένα τεράστιο ταξίδι και μάλιστα με τα πόδια και ότι σίγουρα γνώρισε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και χώρες.

Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν το καθένα ένα χάρτη της αυλής του σχολείου μας από μνήμης,χωρίς δηλαδη να γίνει επιμελης παρατήρηση.Σε επόμενο στάδιο έγινε παρατήρηση της αυλής από τα παιδιά όπου διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει αρκετά στοιχεία που δεν κατέγραψαν στο χάρτη τους.Έτσι σε ατομική εργασία δημιουργησαν ένα νέο χάρτη όπου συμπεριέλαβαν ότι έιχαν ξεχάσει. Και σύγκριναν τους δύο χάρτες εντοπίζοντας τις διαφορές.

Κάθε δράση των παιδιών ,σε ότι αφορά την δημιουργία των χαρτών, αναρτούνταν στην ιστοσελίδα του προγράμματος όπου σχολιάζονταν από παιδιά άλλων σχολείων του κόσμου, που συμμετείχαν και αυτά στο πρόγραμμα.Αναλογα λειτουργούσαμε και εμείς.

Αφού δημιουργήσαμε τους χάρτες που αφορούσαν την αυλή του σχολείου ,τέθηκε προς τα παιδιά ο προβληματισμός να δημιουργήσουμε τον χάρτη της γειτονιάς του σχολείου μας.Για να υλοποιηθεί αυτό πραγματοποιήσαμε περίπατο στην γειτονιά του σχολείου μας ώστε να εντοπίσουμε τα σημεία που έπρεπε να καταγράψουμε για να δημιουργήσουμε ένα χάρτη.Επιστρέφοντας στο σχολείο μας συγκρίναμε την διαδρομή του Paul με τον περίπατο μας στο οικοδομικό τετράγωνο του σχολειου μας.Ρωτήσαμε τα παιδιά αν νομίζουν ότι κουράστηκαν περισσότερο από τον Paul και αν είδαν τα ίδια πράγματα που είδε και αυτός.Βέβαια οι μαθητές μας κατάλαβαν ότι το "ταξίδι" τους είναι πολύ μικρότερο από το δικό του και ότι σίγουρα δεν συνάντησαν τα ίδια πράγματα.Άρα και ο δικός τους χάρτης θα είναι διαφορετικός από του Paul.Ζωγράφισαν αρχικά τους ατομικούς χάρτες της γειτονιάς του σχολείου ώστε να καταγράψουμε τι είδε το καθένα μέσα από την δική του οπτική παρατήρησης και στη συνέχεια δώθηκε η ιδέα της κατασκευής ενός ομαδικού εργου,ενός χάρτη όπου το κάθε παιδί θα είχε ένα δικό του κατασκευαστικό ρόλο.Το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας ήτσν πραγματικά εντυπωσιακό. Το πιο σημαντικό σημείο της διαδικασίας ήταν ότι τα παιδιά μπορούσαν να διαβάσουν το χάρτη που δημιούργησαν εντοπιζοντας τους τόπους-σημεία που πέρασαν.

Ζητήσαμε επίσης από τα παιδιά να γραψουν με την βοήθεια των γονιών τους μία δική τους προσωπική ιστορία για την γειτονιά τους ή κάτι που τους συνέβει στο δρόμο τους για να έρθουν στο σχολείο.Οι γονείς ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση και κατέγραψαν τις εμπειρίες των παιδιών.Τα παιδιά με τη σειρά τους παρουσίασαν στους μαθητές τους τα βιώματα τους.

 


Results / Reactions

Δημιουργήθηκαν 

  • χάρτες της αυλής του σχολείου ,αρχικοί και τελικοί.
  • χάρτες της γειτονιάς ,ατομική καταγραφή κάθε παιδιού.
  • χάρτης της γειτονιας ομαδική εργασία

Η εμπειρία της συμμετοχής σε αυτό το πραγματικά σπουδαίο εκπαιδευτικό προγραμμα είναι καταπληκτική!

Τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι παρόλο που περνούσαν πολλές φορές από τα ίδια σημεία κατά την προσέλευση και την αποχώρηση τους από το σχολείο δεν τα παρατηρούσαν,σαν να μην τα έβλεπαν.Κατά την διάρκεια του πρόγράμματος ανέπτυξαν το λεξιλογιο τους,επικοινώνησαν,συνεργάστηκαν,έμαθαν να ζωγραφίζουν χάρτες.

Δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε στην τελική φάση του προγράμματος γιατί έκλεισαν τα σχολεία λόγω της πανδημίας.Επειδη το πρόγραμμα είναι βιωματικό δεν θα μπορούσε να γίνει διαδικτυακά.



Co-operations

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Συνεργασία με τους γονείς των μαθητών μας.


COOPERATING ACADEMICS

MΑΡΓΑΡΙΤΗ ΕΛΕΝΗ

Objective Action

Να δημιουργήσουν χάρτες της αυλής του σχολείου τους και της γειτονιάς τους και να τους συνδέσουν με τα προσωπικά τους βιώματα

Initiative time

Για την πραγματοποίηση αυτών των δράσεων χρειάστηκε περίπου ένας μήνας.

SUPPORTED FILES(1)

Videos 4

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation