Σχέδια μαθήματος

56ο Γυμνάσιο Αθήνας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Παί-ΖΟΥΜΕ Μαζί!

Παί-ΖΟΥΜΕ Μαζί!
SUBMITTED FROM:

56ο Γυμνάσιο Αθήνας

Δημόσιο Γυμνάσιο


School Principal

Νικολόπουλος Επαμεινώνδας

Contact with School


Description

Εκπαιδευτικό πλαίσιο: Στο πλαίσιο του μαθήματος των θρησκευτικών, ενότητα «Πώς ζουν οι χριστιανοί; Η νέα ζωή στην εκκλησία». Στην παρούσα θεματική ενότητα του Φακέλου Μαθητή της Α΄ Γυμνασίου καλούνται οι μαθητές να αναγνωρίζουν και να διερευνούν διλήμματα, διατυπώνοντας προσωπικούς προβληματισμούς και ερωτήματα για το νόημα της ζωής και της μεταξύ  τους συνεργασίας. Η συνύπαρξη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, η συνεργασία ως βασικές αξίες του χριστιανισμού βιώνονται ουσιαστικά, μέσω της συμμετοχής των μαθητών σε αυτό το βιωματικό εργαστήριο, και θέτουν τη βάση για την ανάδειξη των προτάσεων της χριστιανικής θρησκείας για μια «αληθινή ζωή» στους κόλπους της Εκκλησίας. Το εργαστήριο σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις δύο ψυχολόγους  του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Πολύβουλος».

Στόχοι: Συνεργασία, επικοινωνία και συνύπαρξη ανάμεσα σε «ομοτράπεζους» ομότιμους συμπαίκτες-συμμαθητές.

Μεθοδολογία: Η βιωματική ομαδοσυνεργατική προσέγγιση.  Καθώς  στο σχολείο φοιτούν μαθητές διαφορετικών θρησκειών και δογμάτων, η δράση «παίΖΟΥΜΕ μαζί»  συνιστά μια πρόταση βιωματικής προσέγγισης της θεματικής ενότητας ώστε να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και συνύπαρξης.

Ομάδα- στόχος: Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τμημάτων της Α’τάξης  του σχολείου. Στα 4 τμήματα της Α’ τάξης  φοιτούν  79 μαθητές από 7 διαφορετικές χώρες, ενώ περίπου 20 μαθητές ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αμέσως προηγούμενο διάστημα και δεν γνωρίζουν καθόλου την ελληνική γλώσσα. Σε αυτό το πλαίσιο, η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα ή και με την βοήθεια των ομοεθνών –ομόγλωσσων συμμαθητών  τους.

Υλικό: Υλικό του Κέντρου πρόληψης (φόρμα γνωριμίας, υλικά για την κατασκευή των παιχνιδιών, πλαστικοποιητής,  ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της διαδικασίας)

Διαδικασία:

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο μονόωρες συναντήσεις – ενότητες με κάθε τμήμα.

Α’ συνάντηση: «Φτιάχνουμε τα δικά μας επιτραπέζια παιχνίδια»

  • Γνωριμία – Τα παιδιά κάθονται στις μικρές ομάδες τους, μοιράζονται και γράφουν τα ονόματά τους, το όνομα της ομάδας τους και τις δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν. Στη συνέχεια, κάθε ομάδα παρουσιάζεται ανά όνομα, όνομα μέλους και δραστηριότητες.
  • Από τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν ότι αρέσουν στα παιδιά, κάποιες τις κάνουν μαζί με άλλους ανθρώπους. Δηλαδή συνεργάζονται και συνυπάρχουν. Σε ποιες περιπτώσεις, συνυπάρχουμε με τους άλλους; Ποιά παιχνίδια παίζουν οι άνθρωποι όλοι μαζί;  
  • Γρίφος: «Ας βάλουμε λοιπόν ένα γρίφο, ποια ομάδα θα το βρει - Πάνω στο τραπέζι, ένα παιχνίδι, πολλοί μαζί χαμογελούν. Τι είναι;» Απάντηση: (Τραπέζι + Παιχνίδι= επιτραπέζιο παιχνίδι).
  • Καταιγισμός ιδεών - «Ποιά επιτραπέζια παιχνίδια ξέρετε;»
  • Ομαδική δραστηριότητα: «Φτιάχνουμε τα δικά μας παιχνίδια» : Ντόμινο και Κάρτες μνήμης (memory). Ζωγραφική και πλαστικοποίηση στις μικρές ομάδες
  • Ανατροφοδότηση - Κλείσιμο

 

Β’ συνάντηση: «Παίζουμε όλοι μαζί με τα παιχνίδια που φτιάξαμε»

  • Επανασύνδεση- Τα παιδιά κάθονται στις ομάδες τους. Παρουσίαση παιχνιδιών και συμβόλων. Συζήτηση στην ομάδα: « Πώς δουλέψανε; Τι σύμβολα χρησιμοποίησαν;»
  • Ομαδική δραστηριότητα: Τα παιδιά παίζουν στις ομάδες τους με τα παιχνίδια τους.
  • Ανατροφοδότηση – συζήτηση
  • Αξιολόγηση - κλείσιμο

 


Results / Reactions

Τα παιδιά που συμμετείχαν ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών. 



Co-operations

2 ψυχολόγοι του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Πολύβουλος»


COOPERATING ACADEMICS

Αικατερίνη Μπετζέλου

Objective Action

Η προαγωγή της ποιοτικής εκπαίδευσης ως πυλώνα ανάπτυξης των κοινωνικών δεξιοτήτων με έμφαση στην έννοια της συμπερίληψης και της ισότιμης συμμετοχής όλων των μαθητών.

Initiative time

δύο μονόωρες συναντήσεις

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation