Σχέδια μαθήματος

Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λ.Τ.


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
SUBMITTED FROM:

Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης με Λ.Τ.

Στο σχολείο μας οι μαθητές είναι ενήλικες. Στο πλαίσιο του λειτουργούν δύο τμήματα υποδοχής πρόσφύγων- μεταναστών. Συμμετέχει σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, στο "Νοιάζομαι και δρω" στε δράσεις του actionaid και σε φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, διαγωνισμούς ποίησης, ζωγραφικής και λογοτεχνίας.


School Principal

Χρήστος Εμμανουήλ

Contact with School


Description

 

Μέθοδοι: μετωπική , συνεργατική, ομαδοσυνεργατική μέθοδος, δημιουργική γραφή, χρήση Τ.Π.Ε.

Η διδασκαλία λαμβάνει χώρα εξ αποστάσεως λόγω της πανδημίας

Το παραμύθι " Το παιδί και το ψαράκι" παρουσιάζει ετυμολογικές οικογένειες λέξεων και προβάλλει την αξία της εργασίας, της θετικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων για τη βελτίωση της ζωής, την αξία της οικογενειακής συνοχής, της μόρφωσης, του αγώνα για τη ζωή. Διδάχτηκε στη Β’ τάξη του  Εσπερινού Γυμνασίου τόσο στο κανονικό τμήμα όσο και στο τμήμα υποδοχής στο μάθημα τηςΝεοελληνικής γλώσσας και στο μάθημα των Αγγλικών αντίστοιχα σε συνεργασία με τη συνάδελφο, Ιουλία- Μαρίνα Σαράντου.

 Ο/η  εκπαιδευτικός την α’ διδακτική ώρα επαναφέρει με σύντομη αναφορά στη μνήμη των μαθητών την προαπαιτούμενη γνώση που αφορά τις ετυμολογικές οικογένειες λέξεων. Ακολούθως, τους παροτρύνει να ακούσουν το παραμύθι «Το παιδί και το ψαράκι» που αφηγείται η ίδια με την παράλληλη προβολή εποπτικού υλικού(https://www.youtube.com/watch?v=lCzIU9ybRY8 0.00’-2.53’ χωρίς ήχο). Έπειτα οι μαθητές -με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού- βρίσκουν τις οικογένειες λέξεων που υπάρχουν στο παραμύθι έτσι όπως το αφηγήθηκε η εκπαιδευτικός προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του μαθήματος. Με τη βοήθεια του καθηγητή χωρίζονται σε τρεις ομάδες και δημιουργούν συννεφόλεξα με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου web2.0 wordart.com.  Τη β’ διδακτική ώρα συζητούν τις αξίες και τους τρόπους ζωής που αναδεικνύονται μέσα από το παραμύθι, τις καταγράφουν  στον ασπροπίνακα της ηλεκτρονικής τάξης και δίνουν τη δική τους συνέχεια δημιουργώντας δύο νέα παραμύθια. Τα παραμύθια αυτά οι δύο ομάδες( θαλασσόλυκοι, Ψαράδες ) τα γράφουν και η τρίτη( e-θαλάσσιοι ) το δικό της αναλαμβάνει να το κάνει κολλάζ με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου web2.0 https://www.fotor.com  με εικόνες από το https://pixabay.com. Στο τέλος γίνεται η παρουσίαση όλων των εργασιών στην τάξη και η αξιολόγησή τους στην ολομέλεια.

   Κατά τη διδασκαλία του παραμυθιού στα αγγλικά στο τμήμα υποδοχής , έπειτα από την αφήγηση του παραμυθιού από την εκπαιδευτικό, δίνεται έμφαση στις έννοιες της εργασίας και στις μεθόδους ψαρέματος στις χώρες καταγωγής των μαθητών και στην Ελλάδα. Στο τέλος καταγράφονται οι έννοιες αυτές στα αγγλικά και στα φάρσι και οι μαθητές συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός συννεφόλεξου με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου web2.0 wordart.com.  


Results / Reactions

  Τόσο οι μαθητές με μεταναστευτικό /προσφυγικό προφίλ όσο και οι ντόπιοι συνεργάστηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να φέρουν σε πέρας τις εργασίες τους. Οι μαθητές με μεταναστευτικό /προσφυγικό προφίλ συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις εργασίες που αφορούσαν την αγγλική και τη μητρική τους γλώσσα.Οι σχέσεις μεταξύ τους είναι αρμονικές, όπως παρατηρούμε σε μεικτά τμήματα.

Στη διάρκεια του μαθήματος συζητήθηκε η σημασία της εργασίας και ο ρόλος του παιδιού εργαζόμενου κατά την αναζήτηση αξιών και τρόπων ζωής στο παραμύθι «Το παιδί και το ψαράκι». Οι μαθητές, μαθητές με μεταναστευτικό /προσφυγικό προφίλ και ντόπιοι εξέφρασαν τις δικές τους εμπειρίες από τις χώρες τους για το θέμα αυτό. Μαθητής με μεταναστευτικό /προσφυγικό προφίλ από χώρα της κεντρικής Αφρικής ανέφερε ότι σε ηλικία 10 ετών εργαζόταν για την εξόρυξη διαμαντιών. Ντόπιοι μαθητές υποστήριξαν ότι στην εφηβεία τους εργάζονταν σε ταχυμεταφορές τροφίμων χωρίς ασφάλιση. Οι μαθητές προβληματίστηκαν γύρω από την παιδική εργασία και τις αρνητικές επιπτώσεις της και τόνισαν τη σημασία της μόρφωσης των παιδιών και των εφήβων και την αξία της εργασίας στην ενήλικη ζωή. Επιπλέον, δεν παρέλειψαν να μιλήσουν για τις μορφές ψαρέματος.

 

 

 Οι μαθητές δημιουργούν συννεφόλεξα με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου web2.0 wordart.com και έτσι ασκούνται στην αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη. Οι μαθητές δίνουν τη δική τους συνέχεια δημιουργώντας τρία νέα παραμύθια, ασκούνται στη δημιουργική γραφή. Τα παραμύθια αυτά οι δύο ομάδες( θαλασσόλυκοι, Ψαράδες ) τα γράφουν και η τρίτη( e-θαλάσσιοι ) το δικό της αναλαμβάνει να το κάνει κολλάζ με την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού εργαλείου web2.0 https://www.fotor.com  με εικόνες από το https://pixabay.com που είναι ελεύθερες από πνευματικά δικαιώματα. Έτσι μαθαίνουν να αξιοποιούν προϊόντα του διαδικτύου που δεν υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα σεβόμενοι την πνευματική περιουσία του καθενός.

Οι μαθητές στη διάρκεια των συγκεκριμένων μαθημάτων με βάση το παραμύθι «Το παιδί και το  ψαράκι» αλληλεπέδρασαν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού, καλλιέργησαν τη φαντασία τους, προβληματίστηκαν, δημιούργησαν, κατέκτησαν γνώσεις, ήρθαν σε επαφή με εμπειρίες ανθρώπων από διάφορα κράτη και χάρηκαν το μαθησιακό αποτέλεσμα. Ως εκπαιδευτικός νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενη, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκπαιδευτική διαδικασία  μέσα σε κλίμα αποδοχής της διαφορετικότητας και σεβασμού. Το ίδιο ανέφερε και η εκπαιδευτικός που δίδαξε το συγκεκριμένο παραμύθι στα αγγλικά στο τμήμα υποδοχής.

 Co-operations

ΣΩΜΑΤΕΙΟ DIVERSE


COOPERATING ACADEMICS

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΒΕΡΡΗ ΙΟΥΛΙΑ- ΜΑΡΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΟΥ

Objective Action

1. Να γνωρίσουν μέσα από το παραμύθι « Το παιδί και το ψαράκι» τις ετυμολογικές οικογένειες λέξεων και να εμπεδώσουν το γλωσσικό αυτό φαινόμενο. 2. Να εντοπίσουν αξίες και τρόπους ζωής μέσα στο συγκεκριμένο παραμύθι, να προβληματιστούν γόνιμα και να εμβαθύνουν στη σημασία τους. 3. Να συνεργαστούν για τη δημιουργία νέων παραμυθιών και ψηφιακών προϊόντων με τη χρήση ΤΠΕ. 4. Να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους. 5. Να συσχετίσουν έννοιες του παραμυθιού στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα φάρσι.

Initiative time

2020-2021 3 διδακτικές ώρες

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation