Καλές πρακτικές

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη!

Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη!
SUBMITTED FROM:

8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων

Το 8/θ Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου είναι ένα περιφερειακό σχολείο του δήμου Ιωαννιτών και απέχει 4 Km από το κέντρο της πόλης. Έχει 190 μαθητές και λειτουργεί ως 12/θέσιο, ολοήμερο σχολείο. Είναι ένα σχολείο με πολλές διακρίσεις και έντονη εξωστρέφεια, ενώ βρίσκεται σε άμεση επαφή και συνεργασία με την τοπική κοινωνία. Οι κτιριακές του υποδομές είναι πολύ περιορισμένες όπως και οι βοηθητικές αίθουσες και ο αύλειος χώρος του. Παρόλα αυτά στο σχολείο μας υλοποιούμε τα τελευταία χρόνια αρκετά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας, πολιτισμού και τοπικής ιστορίας, προγράμματα eTwinning εθνικά και ευρωπαϊκά, ενώ έχουμε προχωρήσει σε πολλές διασχολικές συνεργασίες. Επίσης συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο δήμος Ιωαννιτών, το ΕΚΦΕ Ιωαννίνων, ο σύλλογος γονέων του σχολείου καθώς και με μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, με εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους. Βρισκόμαστε σε διαδικασία συνεχούς εξωστρέφειας και ανοίγματος του σχολείου στην τοπική κοινωνία ενώ στους πρωταρχικούς μας στόχους είναι η ανάπτυξη στους μαθητές και στις μαθήτριές μας του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης, της συμμετοχικής διαδικασίας και της ενεργούς πολιτειότητας. Στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου, συνεχίζουμε με συνέπεια τις δράσεις μας και υλοποιούμε το όραμά μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα σχολείο ευχάριστο, βιωματικό, ανοιχτό στην κοινωνία, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας παρέχοντάς τους αυξημένου επιπέδου γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και αρετές που θα τους επιτρέψουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ως ενεργοί, ευαισθητοποιημένοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες. Το σχολείο μας έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια κουλτούρα διασχολικών συνεργειών όχι μόνο με σχολεία της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας αλλά και με σχολεία από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Στο πνεύμα αυτό των συνεργασιών έχει εκπονήσει, συντονίσει και υλοποιήσει διασχολικά προγράμματα τοπικής ιστορίας και ανάδειξης της περιοχής [https://diasxoliko.wordpress.com/] συνεργαζόμενο με 10(!) σχολεία της δυτικής περιοχής των Ιωαννίνων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκειο) καθώς και με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. [http://www.uoi.gr/vravefsi_ekpaideftikou_programmatos/]


School Principal

Ελένη Κωλέτση

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο του προγράμματος etwinning που υλοποιούμε φέτος και έχει τίτλο: "we have a dream... a BIG dream!" αποφασίσαμε (μόλις φτάσαμε στον 7ο στόχο και ασχοληθήκαμε στην τάξη με το θέμα της ενέργειας) να προτείνουμε στη Διεύθυνση του σχολείου μας και ειδικότερα στην κυρία Διευθύντρια να προβεί σε αλλαγή των λαμπτήρων του σχολείου με νέας τεχνολογίας (LED) αφού μετά από έρευνα που κάναμε στο κτίριο του σχολείου μας διαπιστώσαμε πως οι λαμπτήρες που χρησιμοποιούνταν ήταν πολύ ενεργοβόροι και παλαιάς τεχνολογίας.

Η πρότασή μας έγινε δεκτή και η σχολική επιτροπή προχώρησε άμεσα στην προμήθεια νέων λαμπτήρων για όλες τις αίθουσες διδασκαλίας με στόχο την επόμενη χρονιά να αντικατασταθούν και όλοι οι υπόλοιποι λαμπτήρες του κτιρίου.


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα εμφανή και στην ποιότητα του φωτισμού αλλά και στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αυτό μας ώθησε να δεσμευτούμε πως την επόμενη χρονιά θα προχωρήσουμε σε μελέτη και θα καταθέσουμε πρόταση στην Επιτροπή Παιδείας του δήμου Ιωαννιτών για εγκατάσταση φωτοβολταικών πάνελ στο σχολείο, αξιοποιώντας το πρόγραμμα της GREENPEACE: «Σχολεία του Ήλιου».Co-operations

Συνεργαστήκαμε με την Διευθύντρια του σχολείου, τη Σχολική Επιτροπή και τον Σύλλογο Γονέων.


COOPERATING ACADEMICS

Χριστόφορος Πουλίζος

SPREAD THE WORD METHODS

Το μήνυμα έγινε άμεσα αντιληπτό από όλη τη σχολική μονάδα και βρήκαμε έτσι την ευκαιρία να μιλήσουμε και στις υπόλοιπες τάξεις όχι μόνο για τον 7ο στόχο αλλά για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Εντάξαμε ήδη στην ομάδα μας και το Δ1. Στόχος μας είναι να συμμετέχουν στην ευαισθητοποίηση για τους 17ΣΒΑ όλες οι τάξεις του σχολείου μας.


Objective Action

Η διασύνδεση της θεωρητικής γνώσης με την πρακτική εφαρμογή της

Target Audience

Σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα

Initiative time

Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2019

Initiative Location

Σταυράκι Ιωαννίνων

PHOTOSConnection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation