Σχέδια μαθήματος

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Πλάκα κάνω!.... Ή μήπως όχι;;;

Πλάκα κάνω!.... Ή μήπως όχι;;;
SUBMITTED FROM:

ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΚΩΦΩΝ & ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Το Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο Κωφών & Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής βρίσκεται στην οδό Πίνδου 27 στην Αγία Παρασκευή και λειτουργεί σε ένα δημόσιο υπερσύγχρονο σχολικό συγκρότημα στην Αγία Παρασκευή, το οποίο οικοδομήθηκε το 2003 από τον Οργανισμό Σχολικών Κτηρίων βάσει προδιαγραφών για σχολικά κτήρια κατάλληλα για κωφούς και βαρήκοους μαθητές. Σε αυτό φοιτούν κωφοί και βαρήκοοι μαθητές από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα και μαθησιακά περιβάλλοντα από όλη την Ελλάδα και όσοι προέρχονται από την επαρχία φιλοξενούνται στο οικοτροφείο του φιλανθρωπικού Συλλόγου Πρόνοιας Κωφαλάλων στην Δροσιά. Το σχολείο μας διαθέτει εκπαιδευτικούς με αυξημένα προσόντα που διδάσκουν όλα τα προβλεπόμενα από το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα μαθήματα. Επί πλέον διαθέτει υπηρεσία κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, λογοθεραπείας και στήριξης στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Για την διεξαγωγή ορισμένων ειδικών μαθημάτων διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Πληροφορικής, Τεχνολογίας, Πολυμέσων και Καλλιτεχνικής Παιδείας. Όσον αφορά στην μέθοδο εκπαίδευσης των μαθητών μας, έχοντας την αντίληψη ότι οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στις ιδιαίτερες επικοινωνιακές και εκπαιδευτικές ανάγκες τους, ακολουθούμε μία ποικιλία προσεγγίσεων, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η δίγλωσση εκπαίδευση στην ελληνική νοηματική γλώσσα και στα ελληνικά. Ωστόσο, όταν κάποιο παιδί δείχνει ότι προσανατολίζεται περισσότερο προς τον ένα ή τον άλλο τρόπο επικοινωνίας (νοηματική ή προφορική/γραπτή ελληνική), προσανατολιζόμαστε κι εμείς μαζί του. Η κατανομή των μαθητών μας σε τμήματα ακολουθεί πάντα τα κριτήρια της επικοινωνίας και του γνωστικού επιπέδου. Επειδή όμως σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι παγίως γνωστό και εξακριβωμένο από την διεθνή βιβλιογραφία, ο μαθητικός πληθυσμός των κωφών και βαρήκοων παρουσιάζει μεγάλη ανομοιογένεια (λόγω διαφοροποιημένου οικογενειακού υποβάθρου και προσθέτων ιδιαιτεροτήτων πέρα από την κωφότητα), εφαρμόζουμε διαφορετικές, κατάλληλα εξατομικευμένες, προσεγγίσεις στα παιδιά που φοιτούν σε ένα και το αυτό τμήμα, σε συνεργασία με την κοινωνική και ψυχολογική υπηρεσία του σχολείου, που θέτουν στην διάθεσή μας τις παραμέτρους της προσωπικότητας του κάθε παιδιού και την δυναμική των οικογενειών τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο είναι η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη όλων των παιδιών, το κάθε ένα με τις δικές του ικανότητες και δυνατότητες, με τον δικό του μαθησιακό ρυθμό και με την καλλιέργεια των δικών του προσωπικών προσδοκιών. Θεωρούμε ότι πέρα από το να παρέχουμε στα παιδιά γνώσεις, κάτι πολύ πιο σημαντικό που οφείλουμε να τους δίνουμε είναι να μάθουν πώς να μαθαίνουν, να εξοπλισθούν με τις αναγκαίες γνωσιακές δεξιότητες, ώστε να μαθαίνουν όλα εκείνα που τους ενδιαφέρουν, με συνέπεια και αξιοπιστία.


School Principal

Δρ Χρυσόστομος Παπασπύρου

Contact with School


Description

     Με αφορμή την εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ με θέμα "Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο" ο Σύλλογος Διδασκόντων των σχολείων αποφάσισε να αφιερώσει μια μέρα σε δια ζώσης δράσεις, συζητήσεις και παιχνίδια με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα βίας και σχολικού εκφοβισμού (οι ΣΜΕΑΕ εξαιρέθηκαν από την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων λόγω COVID-19).

     Αρχικά, οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί δημιουργήσαμε ένα κύκλο με τις καρέκλες μας και ξεκινήσαμε με το παιχνίδι "Αλλάζει θέση όποιος..." : Κάποιος βρίσκεται όρθιος και οι υπόλοιποι κάθονται στις καρέκλες τους. Αυτός που είναι όρθιος συμπληρώνει τη φράση με κάτι που να αφορά και τον ίδιο (πχ Αλλάζει θέση όποιος φοράει άσπρη μπλούζα - απαραίτητο να φοράει ο ίδιος μπλούζα) Ύστερα από αρκετούς γύρους, η συμπλήρωση της φράσης σταδιακά πέρασε σε πιο εσωτερικά θέματα (πχ Αλλάζει θέση όποιος θέλει / αγαπάει / φοβάται / ....). Οι τελευταίες φράσεις συμπληρώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει εισαγωγή στο σχολικό εκφοβισμό (Αλλάζει θέση όποιος μερικές φορές δεν θέλει να έρθει στο σχολείο γιατί φοβάται κάτι / τον κοροϊδεύουν / κ.α.).
     Στη συνέχεια κληθήκαμε να ψάξουμε κάτω από τις καρέκλες μας να δούμε αν υπάρχουν κολλημένα χαρτάκια. Οι εκπαιδευτικοί είχαμε φροντίσει από πριν να κολλήσουμε κάποιους «ρόλους», τους οποίους κλήθηκαν τυχαία κάποιοι μαθητές να μας τους παρουσιάσουν.
Σενάριο 1
1ος ρόλος : ΚΑΘΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΟΥ
2ος ρόλος : ΠΑΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΑΣ ΜΑΚΡΙΑ
Σενάριο 2
1ος ρόλος : ΞΑΠΛΩΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ
2ος ρόλος : ΚΛΩΤΣΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΣΚΗΝΗ
3ος – 4ος – 5ος ρόλος: ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ
Σενάριο 3
1ος – 2ος ρόλος : ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΑΥΡΙΟ
3ος – 4ος ρόλος : ΠΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙΣ ΜΕ ΓΚΡΙΜΑΤΣΕΣ, ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ
Μετά από κάθε «παράσταση» ακολουθούσε συζήτηση με σκέψεις, προβληματισμούς και προσωπικά βιώματα από όποιον ήθελε να τα μοιραστεί με την ομάδα.

Έπειτα, μοιράστηκε από μία κόκκινη κάρτα σε όλους μας η οποία περιείχε κάποιες λέξεις, φράσεις που συνδέονται με τη σχολική βία και τις μορφές της και ξεκίνησε μια διαδραστική ομιλία, υποστηριζόμενη από την παρακάτω παρουσίαση: https://prezi.com/view/9JJriDGOJmDPab8wruie/

Οι κάρτες χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια των ενσωματωμένων βίντεο στην παραπάνω παρουσίαση. Μετά την προβολή κάθε βίντεο, όποιος μαθητής κράταγε κάρτα η οποία πίστευε ότι ταίριαζε με το είδος του εκφοβισμού, σήκωνε το χέρι του και παρουσίαζε το περιεχόμενό της και τους λόγους για τους οποίους πίστευε ότι ταιριάζει (αρκετές φορές χρησιμοποιήθηκαν παραδείγματα).
Στο τελευταίο μέρος της δράσης, οι μαθητές κλήθηκαν να χωριστούν σε 4 ομάδες. Για να αποφευχθεί το φαινόμενο των ομάδων που σχηματίζονται από φίλους, χρησιμοποιήθηκε το ψηφιακό εργαλείο της τυχαίας επιλογής ονόματος (https://www.flippity.net/) και συμπληρώθηκαν οι ομάδες κυκλικά.

Οι ομάδες έπαιξαν σε ένα κουίζ, ειδικά φτιαγμένο για τη συγκεκριμένη θεματολογία (https://www.flippity.net/qs.php?k=1YLauRVYYPvfrawho-2WgL7BnRF_pDbizmA-yj6i01OQ) και η ημέρα έκλεισε με παιχνίδι και νικητήρια ομάδα.

 

 


Results / Reactions

Η συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μοιράστηκαν προσωπικές τους εμπειρίες, ένιωσαν ότι δεν είναι μόνοι τους, αντιλήφθηκαν τα όρια που πρέπει να μην ξεπερνούν και αναγνώρισαν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. 



COOPERATING ACADEMICS

Σταθοπούλου Ιωάννα ΠΕ03, Γιδαράκου Μαρία ΠΕ06, Δερμεντζοπούλου Βασιλεία ΠΕ23

Objective Action

Στόχος των δράσεων ήταν η ανταλλαγή σκέψεων, πληροφοριών και ιδεών μαθητών και εκπαιδευτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών/τριών, ώστε να περιοριστούν οι δίαυλοι εκδήλωσης της βίας στη ζωή των ανηλίκων και να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation