Σχέδια μαθήματος

21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Πορτρέτα

Πορτρέτα
SUBMITTED FROM:

21ο Νηπιαγωγείο Αθηνών


School Principal

Κλεονίκη Κοκκινοπλίτη

Contact with School


Description

Πρόσωπα!!!

Παντού τριγύρω μας υπάρχουν πρόσωπα. Το να ζωγραφίσει κανείς ένα πρόσωπο, πέρα απ’ τη δεινότητα και το ταλέντο, αποτελεί επίσης μια τεχνοτροπία, μια μέθοδο, την οποία αν ακολουθήσει, σίγουρα θα τα καταφέρει. Τα παιδιά του νηπιαγωγείου συνήθως δεν προβληματίζονται πολύ. Αυθόρμητα σκαρώνουν πρόσωπα.

Το πρόγραμμα "ΠΟΡΤΡΕΤΑ" σχεδιάστηκε από την νηπιαγωγό του σχολείου μας κ. Νίκη Κοκκινοπλίτη. Η διάρκειά του ήταν τέσσερις μήνες.

Σκοπός του προγράμματος ήταν τα παιδιά:

  • να γνωρίσουν έργα καλλιτεχνών.
  • να δουλέψουν με διαφορετικές τεχνικές και ποικίλα υλικά.
  • να καλλιεργήσουν την αισθητική, τη δημιουργικότητα, την φαντασία.
  • να αναπτύξουν προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία με τους άλλους, η συνεργασία και η αλληλεπίδραση.

Οι εικαστικές δράσεις σχεδιάστηκαν,  ώστε να προωθούν την προσωπική και κοινωνικά ανάπτυξη των απιδιών. Ακολουθήσαμε την βιωματικά προσέγγιση και την ομαδοσυνεργατική διδασκαλία . Το πρόγραμμα συνδέθηκε με τους παιδαγωγικούς στόχους του προγράμματος στο νηπιαγωγείο. 

 

  1. «Αυτοπροσωπογραφία»

Δουλεύοντας την ενότητα «Ο εαυτός μου» τα παιδιά με τις οδηγίες της εικαστικού κ. Ελένης Γλύνη κάνανε το πορτρέτο τους. Πώς ζωγραφίζουμε όμως το πρόσωπο; Από που να αρχίσουμε; Πώς να το "στήσουμε" στο χαρτί μας; Τα παιδιά με την καθοδήγηση της κ. Γλύνη, με μολύβι, σε χαρτί ακουαρέλας, κάνανε την αυτοπροσωπογραφία τους. Χρωμάτισαν τα πορτρέτα τους με νερομπογιές.

  1. "Μεταμορφώσεις"

«Αν δεν είσαι αυτό που είσαι τι θα ήθελες να είσαι;» ήταν η ερώτηση που κάναμε στα παιδιά. Το κάθε παιδί σκέφτηκε σε τι θα ήθελε να μεταμορφωθεί και φωτογραφήθηκε στην στάση που επιθυμούσε. Την επιθυμία κατέγραφε η εικαστικός κ. Ελένη Γλύνη. Με το πενάκι της, πολύ μεράκι και υπομονή έκανε την μεταμόρφωση του κάθε παιδιού. Τα παιδιά ζήτησαν να μεταμορφωθούν σε: πεταλούδες, νεράιδες, τίγρις, πριγκίπισσες, λουλούδια, γοργόνες, σπάιντερμαν, νίντζα,  λιοντάρια, αλεπούδες, αεροπλάνα…. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε σε τρία στάδια.

  1. Πάουλ Κλέε "Σενέκιο" 

Στη θεματική ενότητα «Σχήματα» γνωρίσαμε τον ζωγράφο Πάουλ Κλέε. Τα παιδιά αναδημιούργησαν το έργο του Σενέκιο που σημαίνει ηλικιωμένος άντρας. Ο ζωγράφος μιμείται έναν παιδικό τρόπο ζωγραφικής με σχήματα και έντονα χρώματα. Τα παιδιά με λαδοπαστέλ σε δοσμένες φόρμες δημιουργήσανε τον δικό τους ΣΕΝΕΚΙΟ. Ο Κλέε έλεγε πως ένας πίνακας είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε περίπατο.

  1. "Το άλλο μου μισό"

Σ΄αυτή την ενότητα δουλέψαμε με τη συμμετρία. Παρατηρήσαμε το πρόσωπο, τα χαρακτηριστικά του. Συνεχίσαμε με το υπόλοιπο σώμα κορμός, πόδια, χέρια, δάχτυλα. Εύκολα τα παιδιά καταλήξανε στο  συμπέρασμα ότι και οι δυο πλευρές του σώματος μας είναι όμοιες, είναι συμμετρικές.

Συζητήσαμε που αλλού υπάρχει συμμετρία. Αναφέρανε παραδείγματα από τη φύση, τα σχήματα, αντικείμενα που έχουν άξονα συμμετρίας. Δόθηκε στα παιδιά σε χαρτί Α4 φωτογραφία του μισού τους προσώπου. Τα παιδιά κλήθηκαν να ολοκληρώσουν το φωτογραφικό τους πορτρέτο με ξυλομπογιές.

  1. "Το πορτρέτο μου με τον τρόπο του Πικάσσο"

Στη θεματική ενότητα το σώμα μου εστιάζοντας στο πρόσωπο αναφερθήκαμε στο Πικάσο. Μελετήσαμε προσωπογραφίες του. Παρατηρήσανε τα παιδιά πως κάποια πρόσωπα ήταν περίεργα και αστεία. Από χαρτόκουτα συνθέσανε τις δικές τους προσωπογραφίες και τις χρωμάτισαν με τέμπερες.

  1. "Το πορτρέτο μου χαρακτική"

Τα παιδιά κάνανε το πορτρέτο με την τέχνη της χαρακτικής. Κάθε παιδί σε χαρτί Α5 έκανε ένα σκίτσο του  εαυτού του με μολύβι. Το σκίτσο μεταφέραμε σε μια επιφάνεια Teflon. Με ρολό βάλανε χρώματα αγιογραφίας στην μήτρα και το τυπώνανε. Κάθε παιδί έκανε τέσσερα τυπώματα με διαφορετικά χρώματα. Τα πορτρέτα κολλήσαμε σε μαύρα κανσόν με ποπ αρτ στιλ. Η διαδικασία ήταν πολύ διασκεδαστική.

  1. Τεχνική "Κολλάζ"

Το κάθε παιδί επέλεξε από μια μεγάλη γκάμα ποικίλων υλικών (χαρτιά, υφάσματα, νήματα, χάντρες, σύρματα πίπας, καπάκια κ.ά. και έκανε το πορτρέτο του.

  1. Πορτρέτο "Ουράνιο τόξο"

Στη θεματική ενότητα «Χρώματα» μάθανε τα παιδιά τα χώματα του ουράνιου τόξου. Μ΄αυτή την παλέτα ζωγράφισαν τα πορτρέτα τους. Αρχικά κάνανε με μολύβι το πορτρέτο και στη συνέχεια το χρωματίσανε με τέμπερες. Κόψαμε το περίγραμμα του πορτρέτου και με μια βάση έγινε "επιτραπέζιο" το πορτρέτο τους.

  1. "Φωτο-κολλάζ"

Το φωτογραφικό πορτρέτο κάθε παιδιού τεμαχίστηκε από το ίδιο και σαν παζλ το συνθέσανε ξανά και διακοσμήσανε την κορνίζα.

  1. "Στον κόσμο της Κουσάμα"  

Μετά τη γνωριμία μας με τη ζωγράφο Γιαγιόι Κουσάμα εμπνευσμένοι από "το δωμάτιο εξάλειψης" αποφασίσαμε να μεταμορφώσουμε έναν χώρο στο ισόγειο του σχολείου. Μια λευκή ραφιέρα έγινε ο καμβάς. Τα παιδιά με πολύ υπομονή κολλήσανε αυτοκόλλητα σε ποικίλα χρώματα και μεγέθη. Ήταν μια πολύ δύσκολη και απαιτητική σε λεπτή κινητικότητα διαδικασία.  Τα παιδιά δουλέψανε με μεράκι και  υπομονή. Η παρέμβαση ολοκληρώθηκε σε τέσσερα στάδια. Σε όλη την εγκατάσταση κολλήσανε περισσότερα από 1000!!! αυτοκόλλητα.

 

 

 

 


Results / Reactions

Μόλις ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα, οργανώσαμε στον χώρο του σχολικού μας συγκροτήματος, έκθεση με τα έργα των παιδιών. Γονείς, φίλοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα συστεγαζόμενα σχολεία επισκέφτηκαν την έκθεση. Η έκθεση ήταν μεγαλειώδης και πολύ εντυπωσιακή στο στήσιμό της.

Τα παιδιά νοιώσανε μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια.  Τα σχόλια των επισκεπτών τα γέμισαν με αυτοπεποίθηση. Η ίδια η έκθεση αναβάθμισε αισθητικά τους διαδρόμους του σχολείου.



Co-operations

Συνεργαστήκαμε με την εικαστικό κ. Ελένη Γλύνη. Η κ. Γλύνη ήρθε στο σχολείο μας μίλησε στα παιδιά για το πορτρέτο, την αυτοπροσωπογραφία και έδειξε στα παιδιά πως να κάνουν το πορτρέτο τους.


COOPERATING ACADEMICS

Κλεονίκη Κοκκινοπλίτη, Αγγελική Μουτσόκου

Objective Action

4 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Initiative time

Οκτώβριος 2019- Ιανουάριο 2020
Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation