Μαθητικές δημιουργίες

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Πόση ενέργεια κρύβει ο τόπος μου!»

Πόση ενέργεια κρύβει ο τόπος μου!»
SUBMITTED FROM:

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο με κουλτούρα εφαρμογής προγραμμάτων, όπως Teachers4Europe, e-Twinning, UNESCO, καθώς και προγράμματα που άπτονται των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία και ανοιχτές συνεργασίες με σχολικές μονάδες και πανεπιστήμια.


School Principal

Κυριαζίδης Σπυρίδων

Contact with School


Description

Η μακέτα κατασκευάστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της πιλοτικής δράσης των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», και συγκεκριμένα, στου 2ου Θεματικού άξονα «Φροντίζω το περιβάλλον».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης, αφού ενημερώθηκαν, μέσω video και παρουσιάσεων, γενικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σημασία τους, στη συνέχεια διερεύνησαν πόσες από αυτές υπάρχουν στο Ν. Σερρών αλλά και τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους κατασκεύασαν μια μακέτα, στην οποία αναπαρίσταται το βόρειο τμήμα του Ν. Σερρών και συγκεκριμένα το όρος Κερκίνη ή Μπέλες (χαρακτηρισμένο ως «Ευροπεριοχή» και αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια), ο ποταμός Στρυμόνας (οι εκβολές του χαρακτηρίζονται προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000), η λίμνη Κερκίνη (ένας από τους 10 Υγρότοπους Διεθνoύς Σημασίας, αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000») και ο κάμπος (τρίτος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας).   

Οι διαστάσεις της μακέτας είναι 1,20 x 90 cm και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανακυκλώσιμα (χαρτόκουτα, πλαστικά μπουκάλια κλπ.) και φυσικά υλικά (πέτρες, είδη χωμάτων, άμμος, κλαδιά κλπ.). Στην μακέτα τοποθετήθηκαν ανεμόμυλοι, νερόμυλος, γεωργικές καλλιέργειες, γεωθερμική πηγή, ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ.


Objective Action

Στόχος της δράσης του ήταν οι μαθητές/τριές • να ευαισθητοποιηθούν όσον αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος • να γνωρίσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας • να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη εκμετάλλευσης των καθαρών πηγών ενέργειας για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων • να γίνουν περισσότερο υπεύθυνοι πολίτες για τη διάσωση του πλανήτη • να τροποποιήσουν στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στο περιβάλλον • να μάθουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν • να γνωρίσουν τις ομορφιές και τις δυνατότητες του νομού

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 1



Connection with Global Goals






Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation