Καλές πρακτικές

6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«Το πρόβλημά σου πες και τη λύση αμέσως βρες»

«Το πρόβλημά σου πες και τη λύση αμέσως βρες»
SUBMITTED FROM:

6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Το 6° Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού βρίσκεται και λειτουργεί στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσ/νίκης. Πρωτολειτούργησε το 1983/84 ως 6/θέσιο. Το 1998/99 αναβαθμίζεται σε 12/θέσιο και μετονομάζεται σε 6° Διαπολιτισμικό. Εκπ/κό προσωπικό: 28 εκπ/κοί. 2018-19 Εκπ/κό προσωπικό: 28 εκπ/κοί. Μαθητικό δυναμικό 2018-19 (288): 194 γηγενείς, 2 παλιννοστούντες, 61 αλλοδαποί, 31 Ρομά (Τσιγγάνοι). Στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού, προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του σχολείου μας (ευρωπαϊκά προγράμματα, θεατρική ομάδα, παραδοσιακή χορευτική ομάδα, ομάδα ρομποτικής, ομάδα σκίτσου, ομάδα σκάκι, μουσική ομάδα, έκδοση σχολικής εφημερίδας, βραβευμένη ιστοσελίδα, ψηφιακή τάξη-καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οργανωμένη μαθητική βιβλιοθήκη, συνεργασία με πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετοχές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς) να ωφελούνται όλα, χωρίς καμιά εξαίρεση, τα παιδιά. Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι όχι μόνο η κοινωνική ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους με σεβασμό στη διαφορά και στην προέλευση, αλλά και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μαθητών ικανών να διαχειριστούν τη διαπολιτισμική πραγματικότητα και να επωφεληθούν από αυτή, στα πλαίσια δημοκρατικών κοινωνικών αντιλήψεων και πρακτικών.


School Principal

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Contact with School


Description

Αποφασίσαμε, να δημιουργήσουμε μια εφαρμογή μέσα από την οποία κάθε μαθητής/τρια θα μπορεί να μπαίνει και να αναζητά λύση στο τυχόν πρόβλημα που μπορεί να τον/την απασχολεί στο σχολικό περιβάλλον.
Αρχικά, ζητήσαμε από συμμαθητές μας να μας αναφέρουν πέντε προβλήματα που μπορεί να είχαν ή να έχουν στο σχολείο. Στη συνέχεια επεκταθήκαμε και ερευνήσαμε τις απόψεις των μαθητών και άλλων τάξεων στο προαύλιο. Συγκεντρώσαμε τα αποτελέσματα και καταλήξαμε στα εξής προβλήματα που εμφανίζονται πιο συχνά:
1. Δεν έχω φίλους
2. Ντρέπομαι
3. Έχω άγχος
4. Δυσκολεύομαι στα μαθήματα
5. Με χτυπούν, με κοροϊδεύουν
6. Ξεχνάω εύκολα, χάνω τα πράγματά μου

Συζητήσαμε τα παραπάνω προβλήματα και δώσαμε λύσεις που πιθανόν να είχαν αποτέλεσμα από δική μας προηγούμενη εμπειρία. Βοηθοί μας ήταν το διαδίκτυο, καθώς και ένα βιβλίο με τίτλο «Τα φιλαράκια» ,της Ρίτσας Ψύλλου, Μαρίας Ζαφειροπούλου, εκδ. Ελληνικά Γράμματα.

Το επόμενο βήμα ήταν η εικονογράφηση. Ζωγραφίσαμε όπως αντιλαμβανόμασταν τις παραπάνω «προβληματικές» καταστάσεις. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το Power Point για να φτιάξουμε τις παρουσιάσεις και με τις υποδείξεις του μέντορά μας δημιουργήσαμε μια ιστοσελίδα μέσω της εφαρμογής mobirise.
Αξίζει να σημειωθεί πως ούτε γνώσεις κώδικα, ούτε προγραμματισμού είχαμε. Είχαμε όμως πολλή διάθεση.
Η ιστοσελίδα μας απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας. Σκοπός της λειτουργίας της, είναι να έρθει σε επαφή και να αλληλεπιδράσει με εκείνα τα παιδιά που δυσκολεύονται να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση και άνεση με τα τεχνολογικά εργαλεία. Η σελίδα αυτή είναι κατάλληλα φτιαγμένη και φιλτραρισμένη –σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και ψυχολογία, ώστε να προσφέρει τα μέγιστα στον μαθητή/τρια που ταυτίζεται με τις καταστάσεις της ιστοσελίδας. Στόχο έχει να προσφέρει λύσεις από τα παιδιά για τα παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό να ερχόμαστε στο σχολείο και να είμαστε χαρούμενοι. Μόνο έτσι θα ‘χουμε διάθεση για μάθηση και δημιουργία. Το σύνθημα της ιστοσελίδας μας είναι:

« Το πρόβλημά σου πες και τη ΛΥΣΗ αμέσως ΒΡΕΣ».

Κάθε παιδί δε θα αποτελεί μόνο αποδέκτη της λύσης που αναφέρεται στην ιστοσελίδα, αλλά θα μπορεί διαδραστικά να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή. Στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας μας υπάρχει η δυνατότητα για το παιδί να γράφει τη δική του πρόταση-λύση σε κάποιο από τα παραπάνω προβλήματα, παρέχοντας διεξόδους σε πράγματα που το απασχολούν καθημερινά.

http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr/Greek/VresTiLysi/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=Vl6n_0qkLIo&t=3s

 


Results / Reactions

Πολλές συμβουλές έδωσαν λύσεις σε παιδιά που είχαν προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον.Co-operations

Παρουσίαση στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής/ Δράσεις Αγωγής Υγεία


COOPERATING ACADEMICS

Κυριακίδου Ζαχαρούλα

SPREAD THE WORD METHODS

Στην ιστοσελίδα του σχολείου μας
http://6dim-diap-elefth.thess.sch.gr/

 


Objective Action

Στόχος της δράσης μας είναι να προσφέρει λύσεις από τα παιδιά για τα παιδιά για τα προβλήματα που τα απασχολούν στο σχολικό περιβάλλον ώστε να είναι χαρούμενα και να ‘χουν διάθεση για μάθηση και δημιουργία.

Target Audience

Παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου

Initiative time

Η διάρκεια δημιουργίας της ιστοσελίδας ήταν τρεις μήνες όμως έχει διαχρονικό χαρακτήρα και συνεχώς ανανεώνεται και αναβαθμίζεται μέσα από τις λύσεις που στέλνουν τα ίδια τα παιδιά.

Initiative Location

Εντός σχολικού χώρου.

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation