Σχέδια μαθήματος

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Προστατεύω τον υγροβιότοπο της λίμνης Τσιβλού

Προστατεύω τον υγροβιότοπο της λίμνης Τσιβλού
SUBMITTED FROM:

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι μια σχολική μονάδα σε ημιαστική περιοχή στον νομό Αχαϊας. Βρίσκεται στο Κράθιο (Δημοτική ενότητα Ακράτας) και ανήκει στον Δήμο Αιγιάλειας. Διδάσκουν σε αυτό 15 εκπ/κοί και έχει 94 μαθητές κατανεμημένους σε 7 τμήματα. Βασικά χαρακτηριστικά του σχολείου είναι α) η μονιμότητα πολλών εκπ/κών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ενας πυρήνας ανθρώπων που δρουν από κοινού για την συνολική βελτίωση της σχολικής μονάδας και β) ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών μαθητών, περίπου 45%, προερχόμενοι από Αλβανία που φοιτούν στο σχολείο και του προσδίδουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Η εκπαιδευτική μονάδα υιοθετεί ανοικτό επικοινωνιακό κλίμα, παροτρύνει την ισοτιμία στις επικοινωνιακές σχέσεις, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς της. Προωθεί αποτελεσματικά την άτυπη μαθητεία μέσα στο σχολείο και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιτυγχάνοντας έτσι τη στήριξη του εκπαιδευτικού τους έργου και την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το σχολείο συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς και τους πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου για τη διενέργεια εκδηλώσεων και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις δράσεις της τοπικής κοινότητας. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η παρουσίαση έργων των μαθητών προωθεί την εξωστρέφεια του σχολείου και τη σύνδεσή του με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλιακή δράση για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στη σχολική μονάδα.


School Principal

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΜΩΝΑ

Contact with School


Description

Σε υψόμετρο 700 μέτρων, στις πλαγιές του Χελμού στο νομό Αχαΐας, βρίσκεται η εντυπωσιακή λίμνη Τσιβλού. Η ομορφιά της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δυσάρεστη αιτία της δημιουργίας της το 1913, που ήταν μια μεγάλη κατολίσθηση, από την οποία σχηματίστηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Για το κακό που προκλήθηκε, οι ντόπιοι την αποκαλούν και Μαυρολίμνη, ενώ τα κλαδιά που ενίοτε αναδύονται από τα νερά της μαρτυρούν το παρελθόν της.

Η επιφάνεια της λίμνης φτάνει τα 83 στρέμματα και το βάθος της τα 80 μέτρα, και περιβάλλεται από τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το χωριό που της έδωσε το όνομά της, το χωριό Τσιβλός, χάθηκε εν μέρει μετά την κατολίσθηση.

Το τοπίο γύρω από τη λίμνη θυμίζει εικόνα από παραμύθι: Έλατα, πεύκα και πλατάνια στολίζουν την περιοχή ενώ η λίμνη αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 Αφού είχαμε χωριστεί σε ομάδες, ξεκίνησε το ‘’ κυνήγι θησαυρού’’. Αυτές οι ομάδες ήταν οι Παραγωγοί, οι Καταναλωτές και οι Αποικοδομητές. Οι θησαυροί βρίσκονταν γύρω από την λίμνη. Μέσα στα μπουκάλια, υπήρχαν αινίγματα που έπρεπε να τα λύσουμε. Ο πρώτος θησαυρός ανήκε στους Παραγωγούς. Ο δεύτερος ήταν των Αποικοδομητών. Μετά από πολύ περπάτημα, βρέθηκε και ο θησαυρός των Καταναλωτών.

Φιλόξενη και πανέμορφη, η λίμνη Τσιβλού ενδείκνυται για πλήθος δραστηριοτήτων, από πεζοπορία και βόλτα στις όχθες της μέχρι ποδήλατο, κωπηλασία ή  ακόμα και κολύμπι, το καλοκαίρι.

Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό- Πάρκο Χελμού- Βουραϊκού, μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας, που προστατεύεται ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natural 2000.         


Results / Reactions

Ενημερωθήκαμε για τη σημασία του νερού στον πλανήτη.

Μάθαμε για την χλωρίδα και την πανίδα της λίμνης.

Διδαχτήκαμε για τη σημασία των υγροβιότοπων στη διατήρηση του κλίματος.

Ευαισθητοποιηθήκαμε στην προστασία των υγροβιότοπων.

Συνειδητοποιήσαμε τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για την διατήρηση της ζωής στη γη.

Ανακαλύψαμε την ευεργετική επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος στην ψυχική μας υγεία. 

Μάθαμε τρόπους για μια βιώσιμη συνύπαρξη ανθρώπου και φύσικού περιβάλλοντος. Co-operations

Με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας


COOPERATING ACADEMICS

Χαρίκλεια Μαμωνά, Φίλιππος Φιλίππου, Φωτεινή Κούστα, Αγγελική Κατούφα, Βασιλική Ράικου

SPREAD THE WORD METHODS

 Στις τάξεις αφιερώθηκαν πολλές ώρες πριν την επίσκεψη αλλά και μετά διαθεματικά έγιναν δραστηριότητες για ενσυναίσθηση απέναντι στο φυσικό περιβάλλον και διδασκαλία στα μαθήματα για την πανίδα και την χλωρίδα, τους υγροβιότοπους, τη σημασία του νερού.     

Αρθρο στη εφημερίδα του σχολείου η οποία διανέμεται στους γονείς , στις οικοένειες των μαθητών και στην κοινότητα.

Παρουσιάσεις εργασιών προφορικών και γραπτών σε όλες τις τάξεις.

Έκθεση φωτογραφιών στο χώρο του σχολείου και στις τάξεις.       


Objective Action

Ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον

Initiative time

Νοέμβριος 2019

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation