Καλές πρακτικές

Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

" Πέτα με ....και θα δεις τι θα σου φτιάξω"

" Πέτα με ....και θα δεις τι θα σου φτιάξω"
SUBMITTED FROM:

Ειδικό Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

http://dim-eid-peir-rodou.dod.sch.gr/


School Principal

Γιαννουσοπούλου Μαρία

Contact with School


Description

Αυτή η δράση έχει ως στόχο να ενώσει με βιωματικό τρόπο την εκπαιδευτική δραστηριότητα η οποία δε σταματά στο χώρο του σχολείου αλλά επεκτείνεται καθημερινά και στο σπίτι. Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί χρειάζεται την καθημερινή συνεργασία σχολείου - οικογένειας. 

Αφού ενημερωθήκαμε από  υπεύθυνο της εταιρείας που μας προμήθευσε τον κάδο και τον αναδευτήρα πως λειτουργεί ο κομποστοποιητής και τι πρέπει να κάνουμε, καλέσαμε τους υπεύθυνους από το τμήμα Πρασίνου του Δήμου να μας ενημερώσουν για τα οφέλη της κομποστοποίησης και τα υλικά που μπορούμε να πετάμε για να φτιάξουμε κομπόστ.

Κουβεντιάσαμε με τα παιδιά για την κομποστοποίηση και πως θα έβλεπαν ένα πρόγραμμα για αυτήν. Και το project άρχισε να "στήνεται".

Ήρθαμε σε επαφή με τις οικογένειες και τις ενημερώσαμε για το πρόγραμμα. Χαρίσαμε σε κάθε παιδάκι ένα κουβαδάκι από συσκευασίες γιαουρτιών που το είχαμε μαζέψει από άλλο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Μέσα σε αυτό οι οικογένειες που συμμετέχουν βάζουν τα καθημερινά σκουπίδια που είναι για τον κομποστοποιητή.

Ήρθαμε σε επαφή με γειτονική καφετέρια για να συλλέγουμε καθημερινά τα υπολείμματα του καφέ που πετά στα σκουπίδια. 

Ζητήθηκε η συμβολή των γονιών και στάλθηκε και ενημερωτική επιστολή που εξηγούσε τον σκοπό και τον τρόπο που θα θέλαμε να συνεργαστούμε.

Δόθηκε στα παιδιά ένα κουβαδάκι από ανακύκλωση γιαουρτιού  και ανέλαβαν την υποχρέωση να συνεργάζονται με όποιον μαγειρεύει στο σπίτι για να πετάει φλούδες λαχανικών και ότι άλλο μπορεί να πάει στον κομποστοποιητή. 

Μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν να έχουν μια καθημερινή συνέπεια συνεργασίας με το σχολείο αλλά ταυτόχρονα και οι οικογένειες με τη διαδικασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που "ξεφεύγει" από τη δουλειά με χαρτί και μολύβι. 

Τα παιδιά αναλαμβάνουν να αφήνουν εκτός τάξης τα κουβαδάκια τους και την καθορισμένη ώρα να επισκέπτονται το χώρο για να αδειάσουν το περιεχόμενο.

Καθημερινά τα παιδιά έχουν αναλάβει με τη σειρά του ο καθένας να καταγράφει τα κουβαδάκια της ημέρας μέσα στις ατομικές λίστες που έχει κάθε παιδί για κάθε μήνα.

Στη συνέχεια έχουν την υποχρέωση να ξεπλύνουν το κουβαδάκι τους, περιμένοντας στη σειρά τους και δίνοντας προτεραιότητα στους φίλους τους. 

Το πρόγραμμα αυτό μας έχει δώσει την ευκαιρία για ανάγνωση, μαθηματικά , μελέτη περιβάλλοντος μέσα από ένα διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο προσέγγισης της γνώσης.

Επισκεφτήκαμε το πειραματικό φυτώριο της Δ/νσης Περιββάλλοντος και Πρασίνου, όπου εφαρμόζει βιολογικές καλλιέργειες με χρήση κομποστοποίησης και ο Διευθυντής κύριος Σπύρος Γεραβέλης μας μίλησε για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής και τη χρήση του κομποστοποιητή στο πεδίο. Μέσα από αυτό είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε μια βιωματική ημέρα με διαθεματικό τρόπο. βλ. http://dim-eid-peir-rodou.dod.sch.gr/?p=6520


Results / Reactions

Θα ανακοινωθούν με τη λήξη του προγράμματος

Τρόποι διάχυσης:

Βravo schools

ΜΜΕ τοπικά

Ημερίδα στη λήξη του σχολικού έτους με όλα τα προγράμματα αειφορίας που το σχολείο εκπονεί φέτος και συνεχίζει από την προηγούμενη σχολική χρονιά.Co-operations

Συνεργαστήκαμε:

  • με την εταιρεία ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΗ και τον κ. Παππά που μας προμήθευσε τον κάδο κομποστοποίησης,
  • το Δήμο και το τμήμα Πρασίνου για ενημέρωση των παιδιών και των εκπαιδευτικών για το θέμα
  • με τη νηπιαγωγό του ολοήμερου συστεγαζόμενου νηπιαγωγείου κυρία Ιωάννα Φλώρου που έδειξε ενδιαφέρον για το πρόγραμμα
  • με τις οικογένειες των μαθητών μας για ενημέρωση και εκδήλωση καθημερινής συμμετοχής στο πρόγραμμα
  • γειτονικές  καφετέριες και κυλικεία σχολείων για υπολείμματα καφέ
  • μαραγκό συγγενή παιδιού για πριονίδι
  • φίλους αγρότες για προμήθεια χώματος
  • υποστηρικτές εθελοντές στο σχολείο για ξύλινη κατασκευή για να τοποθετηθεί μέσα ο κομποστοποιητής
  • δημοσιογράφους για διάχυση των αποτελεσμάτων και ανατροφοδότηση των μαθητών και των οικογενειών τους

COOPERATING ACADEMICS

Ιωάννα Φλώρου, Γιαννουσοπούλου Μαρία, Ρέτσα Σταυρούλα, Μίκα Μαριά, Χρήστος Λιάγκος

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Να βιώσουμε με καθημερινές δραστηριότητες τον κύκλο της ζωής, να συνεργαστούμε σχολείο - οικογένεια, να συνεργάζονται τα παιδιά μεταξύ τους, να αυτοοργανώνονται και να αποκτήσουν ρουτίνες και δεξιότητες.

Initiative time

Αρχές Μαρτίου 2018 μέχρι το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 14


Videos 5

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation