Καλές πρακτικές

4ο ΓΕΛ Ρόδου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

"Δίνω αίμα...δίνω ζωή και ελπίδα"

"Δίνω αίμα...δίνω ζωή και ελπίδα"
SUBMITTED FROM:

4ο ΓΕΛ Ρόδου

Γενικό Λύκειο με 450 μαθητές και 40 περίπου εκπαιδευτικούς. Οργανωνει και υλοποιεί πολλές και ποικίλες εξωδιδακτικες δράσεις, προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, προγράμματα Erasmus, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.


School Principal

Καραγιαννιδου Σοφία

Contact with School


Description

Το 4ο Γενικό Λύκειο από το 2015 οργανώνει συστηματικά ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας κάθε Φεβρουάριο. Η σταθερή και επαναλαμβανόμενη δράση έχει καλλιεργήσει θετική στάση των μαθητών απέναντι στην προσφορά αίματος και αποδοχή του εθελοντισμού ως ανιδιοτελή, ηθελημένη πράξη με κοινωφελή σκοπό. Η οργάνωση και υλοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας στηρίζεται πλέον από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και αποφοίτους του σχολείου. Η οργάνωση της δράσης περιλαμβάνει δημιουργία αφίσας, ενημερωτικού φυλλαδίου για υποψήφιους αιμοδότες, ενημερωτική ομιλία για μαθητές Β και Γ τάξης που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος, συγγραφη δελτίων τύπου για διάχυση της δράσης στον τοπικό τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ιδιαίτερα δημοφιλής δραστηριότητα είναι η εκπαίδευση μαθητών του Προσανατολισμού Επιστημών Υγείας από τους γιατρούς και νοσηλευτές του Τμήματος Αιμοδοσίας στη μέτρηση αρτηριακής πίεσης και αιματοκρίτη ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία της αιμοδοσίας και έμμεσα να υποστηρίζεται ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός. Τον Φεβρουάριο του 2020 η ομάδα των μαθητών πρόσθεσε μια νέα ιδέα στη δράση: 5 μαθητές του σχολείου που είχαν γενέθλια την ημέρα της εθελοντικής αιμοδοσίας και συμπλήρωναν το 17ο έτος, γιόρτασαν μαζί τα γενέθλια τους προσφέροντας αίμα και προσδίδοντας κλίμα γιορτής στην εκδήλωση.


Results / Reactions

Έχει παρατηρηθεί συνεχής αύξηση των αιμοδοτών από το 2015 έως σήμερα. Αρκετοί απόφοιτοι του σχολείου συνεχίζουν να είναι αιμοδότες και έρχονται στο σχολείο να στηρίξουν τη δράση.

Αρκετοί μαθητές συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση αξιοποιώντας τις δεξιότητες τους πχ στην επεξεργασία εικόνας για δημιουργία αφίσας, στη συγγραφή κειμένων για δελτία τύπου κ.α.Co-operations

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 4ου ΓΕΛ Ρόδου

Τμήμα Αιμοδοσίας Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου


COOPERATING ACADEMICS

Τενέντε Αγγελική, Φιλιππάκη Καλλιόπη, Φλουρη Ελένη

SPREAD THE WORD METHODS

Αφίσα που τοποθετείται στους πίνακες ανακοινώσεων του σχολείου και κοινοποιείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες για υποψήφιους αιμοδότες μοιράζεται σε όλους τους μαθητές για ενημέρωση οικογενειών, φίλων κ.α.

Δελτία τύπου στον τοπικό τύπο πριν και μετά την εκδήλωση


Objective Action

Ευαισθητοποίηση μαθητών και γονέων/κηδεμόνων σχετικά με την εθελοντική προσφορά αίματος. Ενημέρωση σχετικά με τις ανάγκες σε αίμα και τα παράγωγά του.

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς/κηδεμόνες, τοπική κοινωνία

Initiative time

Κάθε Φεβρουάριο 2015-2020

Initiative Location

Αίθουσα εκδηλώσεων 4ου ΓΕΛ Ρόδου

PHOTOS 4Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation