Καλές πρακτικές

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

"Δράσεις για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού"

"Δράσεις για την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού"
SUBMITTED FROM:

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


School Principal

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΝΔΡΑΛΗΣ

Contact with School


Description

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα κατά της σχολικής βίας.

O σχολικός εκφοβισμός (bullying) και γενικότερα η ενδοσχολική βία είναι ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο που αγγίζει την εκπαιδευτική κοινότητα.

Έτσι την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019:

1. Εκπρόσωποι  από το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ι. ΠΜεσολογγίου ενημέρωσαν τους μαθητές για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. Συγκεκριμένα η κ. Δήμητρα Παπασπύρουφιλόλογος εξήγησε λεπτομερώς στους μαθητές τι είναι εκφοβισμός. Μίλησε για τους εμπλεκόμενους φορείς, τις πιο συνηθισμένες μορφές ενδοσχολικής βίας και παρουσίασε τα χαρακτηριστικά των εμπλεκομένων στο σχολικό εκφοβισμό. Τέλος, αναφέρθηκε σε ενδείξεις που πιθανόν υποδηλώνουν ότι ένα παιδί έχει πέσει θύμα εκβιασμού.

Εν συνεχεία ο ψυχολόγος κ. Παναγιώτης Τζιμώτας παρουσίασε τις συνέπειες του σχολικού εκφοβισμού για τα «θύματα», τους «θύτες» αλλά και τους παρατηρητές. Οι τελευταίοι, εάν δεν αντιδράσουν, αναπτύσσουν αισθήματα ανοχής σε τέτοια φαινόμενα και μελλοντικά είθισται να υποτάσσονται στους ισχυρούς. Σημειώθηκε ακόμη ότι εκείνος που φοβάται περισσότερο είναι ο θύτης καθώς έχει μειωμένες δεξιότητες και νιώθει την ανάγκη να υποτιμά τους άλλους. Καθοδηγείται από τους άλλους και όχι από πραγματική δύναμη.

Τέλος, η κ. Φωτεινή Κοντογιάννη, Κοινωνική Λειτουργός, αναφέρθηκε σε πρακτικές πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου όπως είναι η ενθάρρυνση των μαθητών να καταγγέλλουν τέτοια περιστατικά, η καλλιέργεια σεβασμού και αλληλεγγύης προς τους συμμαθητές,κ.α

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ακόμη απο το Κέντρο Κοινότητας για χρήσιμους συνδέσμους , όπου μπορούν να απευθυνθούν όπως είναι η Γραμμή Στήριξης Παιδιού και το Δίκτυο πρόληψης και αντιμετώπισης των φαινομένων του σχολικού εκφοβισμού. Επίσης παρακολούθησαν την ταινία  μικρού μήκους «Romans escape» και ακολούθησε συζήτηση.

Κλείνοντας, οι μαθητές εργαζόμενοι κατά ομάδες παρουσίασαν με το δικό τους τρόπο (σλόγκαν,σκίτσο,graffiti…) τι σημαίνει γι’ αυτά σχολική βία και εκφοβισμός.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους παραπάνω εκπροσώπους του Κέντρου καθώς και τη νοσηλεύτρια κ. Παρασκευή Χριστοδούλου για την πολύτιμη βοήθειά τους.

2. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εν όψει της 6ης Μαρτίου Σχολικής Ημέρας Ενάντια στην Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμό πραγματοποίησε για 6η συνεχή χρονιά μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού. 

Το σχολείο μας συμμετείχε σε αυτή τη δράση δημιουργώντας graffiti με το βασικό μήνυμα «ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!»

https://milatora.gr/schools/draseis-2019/%CF%84%CE%BF-%CE%B3%CF%85%CE%BC%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CF%85%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-bullying/

Ο μαθητής της Γ΄ τάξης Βασίλειος Πανάγος σχεδίασε το graffiti, το οποίο ζωγράφισε ο καθηγητής Καλλιτεχνικών του σχολείου μας, κ. Γεώργιος Τσάτσος και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Η σημαντικότερη δράση είναι η ίδια η φωνή των παιδιών και τα μηνύματά τους ενάντια σε αυτό το φαινόμενο.


Results / Reactions

Δημιουργία ενός σχολείου όπου θα επικρατεί η αγάπη, η αλληλοϋποστήριξη, η κατάργηση των ανισοτήτων.Co-operations

  1. Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ι. ΠΜεσολογγίου
  2. "Χαμόγελο του Παιδιού"

COOPERATING ACADEMICS

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΟΝΔΡΑΛΗΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΛΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΠΑΡΛΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Η ευαισθητοποίηση των μαθητών, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των φαινομένων της σχολικής βίας και εκφοβισμού.

Target Audience

Μαθητές Α΄ , Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου

Initiative time

6 Μαρτίου 2019

Initiative Location

Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

SUPPORTED FILES

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation