Καλές πρακτικές

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

"Εσύ ,εγώ εμείς παιδιά όλης της γης.Πως φτάσαμε ως εδώ".

"Εσύ ,εγώ εμείς παιδιά όλης της γης.Πως φτάσαμε ως εδώ".
SUBMITTED FROM:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΛΚΙΑΔΩΝ

Το Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων είναι ένα 6/θέσιο Δημοτικό σε μια ημιαστική περιοχή 5 χλμ από την πόλη της Άρτας.Έχει μαθητικό δυναμικό 83 μαθητές/τριες και 19 άτομα προσωπικό . Οι μαθητές ανήκουν σε οικογένειες χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων ,κυρίως αγροτικές.Ένα σημαντικό ποσοστό είναι αλλοδαποί.Στο σχολείο λειτουργεί Τμήμα Ένταξης και Ολοήμερο Τμήμα.Το σχολείο μας είναι ανοικτό στην κοινωνία με σημαντική εθελοντική και πολιτιστική δράση.Εκπονούνται αρκετά προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών Αγωγής Υγείας, erasmous+ και etwinning.


School Principal

ΚΟΥΤΣΟΥΚΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Contact with School


Description

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας , έγινε στα πλαίσια του Μαθήματος Φυσικής Αγωγής  και είχε ως στόχο οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την έννοια της ειρήνης ,του ξεριζωμού ,της προσφυγιάς ,της διαφορετικότητας και τέλος της συνύπαρξης και της συνεργασίας  των μαθητών και κατ' επέκταση  των λαών.Έγινε στα πλαίσια του Μαθήματος Φυσικής Αγωγής 

Θεωρούμε ότι υπήρξε μια καλή πρακτική λόγω του ότι μέσα στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι μαθητές μας συνηδειτοποίησαν τι σημαίνει  να είσαι μετανάστης  και τι πρόσφυγας  καθώς και πως αισθάνεσαι όταν αναγκάζεσαι να ζεις μακριά από την χώρα σου.

Οι μαθητές αφού διάβασαν κείμενα από το  βιβλίο«Μονόλογοι στο Αιγαίο» προβληματίστηκαν και δημιούργησαν το δικό τους θεατρικό έργο εμπνευσμένο από την ιστορία της Υusra Mardini. Έκαναν το στήσιμο των σκηνών με την τεχνική της «παγωμένης εικόνας" και έδωσαν τίτλο του  θεατρικού έργου :«Ο δρόμος προς την ελπίδα».Στόχος τους να μπορέσουν κάποια στιγμή να  παιξουν το έργο τους  σε όλη την σχολική κοινότητα.

Στα πλαίσια του προγράμματος  στις 21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού φιλοξενήθηκαν  στο σχολείο μας μαθητές πρόσφυγες από τηνΔΥΕΠ Φιλιπππιάδας (2ο και 3ο  Δημοτικό σχολείο)  και συμμετείχαν σε κοινές βιωματικές δράσεις και παιχνίδια.Ήταν μια δράση μοναδική 


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα της όλης δράσης ήταν θετικά και φυσικά ξεπέρασαν τα όρια της τάξης.

  1. Οι αρχικοί προβληματισμοί  για  το αν οι μαθητές θα συνεργαστούν με τους πρόσφυγες μαθητές  ή θα υπάρξει μια σχετική απομόνωση και αρνητικά σχόλια δεν επιβεβαιώθηκαν.Οι μαθητές όχι μόνο αποδέχθηκαν τους φιλοξενούμενους αλλά τους αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή.Όλοι έγιναν ένας κύκλος, μια αγκαλιά.
  2. Ενώ αρχικά το πρόγραμμα περιλάμβανε δράσεις μόνο με τους μαθητές της Δ τάξης μετά το 1ο διάλλειμα εκδηλώθηκε πολύ έντονα ενδιαφέρον και από τους μαθητές των Ε και ΣΤ τάξεων να συμμετέχουν   στις δράσεις με τους πρόσφυγες. Οργανώθηκε λοιπόν αγώνας ποδοσφαίρου και οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα.
  3. Υπήρξε θετική αντίδραση από τον Σύλλογο γονέων.Παραβρέθηκε , ύστερα από πρόσκληση της Διευθύντριας, στην όλη διοργάνωση προσφέροντας χυμούς σ΄ όλους τους μαθητές και φυσικά αναφέρθηκε με πολύ θετικά σχόλια  στην όλη δράση.

https://www.facebook.com/145492062593664/photos/pcb.590431698099696/590425134767019/?type=3&theater

Αυτό που όλοι εισπράξαμε είναι  ότι  ο ρατσισμός δεν έχει θέση στο μυαλό των παιδιών. Μέσω του παιχνιδιού μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της γλώσσας, της φυλής ,της θρησκείας.Ο απολογισμός στο τέλος της ημέρας  ήταν μια αίσθηση πληρότητας για όλους τους εμπλεκόμενους ,μαθητές και εκπαιδευτικούς.Οι μαθητές εκδήλωσαν την επιθυμία να ξανασυνεργαστούν.



Co-operations

Στις 21 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού,  διοργανώθηκαν βιωματικές δράσεις(παιχνίδια, ζωγραφική, αγώνας ποδοσφαίρου)   με πρόσφυγες μαθητές από την ΔΥΕΠ Φιλιππιάδας(2ο,3ο Δ.Σχ.Φιλιππιάδας)


COOPERATING ACADEMICS

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας.Συντονίστρια :Κουτσούκη Αναστασία.Συμμετέχοντες Εκπαιδευτικοί:Μαγκλάρα Ελένη, Κουτσοσπύρου Μαρίζα,

SPREAD THE WORD METHODS

Μέσω

  1. των μαθητών, προφορικά από στόμα σε στόμα
  2. των εκπαιδευτικών 
  3. του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 
  4. των κοινωνικών δικτύων (fb) 
  5.  μέσω δελτίου τύπου στις  τοπικές  εφημερίδες, στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Άρτας καθώς και στο ΠΕΚΕΣ Ηπείρου.
  6. Επίσης  για την  συγκεκριμένη δράση  έγινε αναφορά και από το ΥΠΠΕΘ       https://www.minedu.gov.gr/tothema-prosfigiko-m?fbclid=IwAR3L5DthLNHXLEHDmtLhs4evyBGnqBrAWCiExAf1g4i1FmPQY-VWhumvncA

Objective Action

Ευαισθητοποίηση, ενσυναίσθηση, συνεργασία ,αποδοχή της διαφορετικότητας

Target Audience

Μαθητές,εκπαιδευτικοί,γονείς

Initiative time

21 Μαρτίου 2019

Initiative Location

Δημοτικό Σχολείο Χαλκιάδων Άρτας

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation