Σχέδια μαθήματος

Νηπιαγωγείο Τούμπας Σερρών


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

"Ψηφιακό Λεξικό - Η Κύπρος από το Α έως το Ω": Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες

"Ψηφιακό Λεξικό - Η Κύπρος από το Α έως το Ω":  Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Τούμπας Σερρών


School Principal

Τζίνη Ζαχαρούλα

Contact with School


Description

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου Τούμπας Σερρών, ενός μικρού σε μαθητικό δυναμικό σχολείου σε ένα χωριό της περιφέρειας του Ν. Σερρών γνωρίζουν βιωματικά τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και γίνονται Πρεσβευτές τους.  Εστίασαν κυρίως στον 16ο στόχο «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί», αναλαμβάνοντας δράση για τη διάδοσή της αξίας της ειρήνης και της συμφιλίωσης μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Η Κύπρος από το Α έως το Ω»: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Κύπρος Ελλάδα Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».

Η εφαρμογή του προγράμματος εκτείνεται χρονικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Νοέμβριο του 2019 μέχρι και το Φεβρουάριο του 2020. Τα  αποτελέσματα του προγράμματος μας κατατέθηκαν προς αξιολόγηση στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό «Κύπρος-Ελλάδα-Ομογένεια: εκπαιδευτικές γέφυρες». Ένας διαγωνισμός που απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας, δημόσιων και ιδιωτικών. Υλοποιείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.

Ανάμεσα 200 μαθητικές δημιουργίες  το Νηπιαγωγείο μας κατέκτησε το 1ο Βραβείο στην Κατηγορία «Project” με τίτλο «Η Κύπρος από το Α έως το Ω»,  που αναφέρεται σε μνημεία, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου.

Κατά τη φάση του σχεδιασμού και της διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας εφαρμόστηκε η έρευνα δράσης και η μελέτη πεδίου. Ως μεθοδολογικά εργαλεία αξιοποιήθηκαν η κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση της διδακτικής των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής,  των τεχνών και της γεωγραφίας τα οποία εμπλέκονταν πάντα με τις αρχές της παιδαγωγικής σε όλες τις δραστηριότητες που περιλάβανε το πρόγραμμα.

Για αρχή πραγματοποιήθηκε ο καταιγισμός ιδεών για να δερευνηθούν οι γνώσεις αλλά και τα ενδιαφέροντα των παιδιών και στην συνέχεια ακολούθησε η βιωματική μάθηση για την περαιτέρω γνώση.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης πεδίου τα παιδιά γνώρισαν το νησί της Κύπρου, βιωματικά τα αξιοθέατα της, τα μνημεία, τον πολιτισμό, την ιστορία  της και το Κυπριακό ζήτημα.

 

Οι γνώσεις που αποκόμισαν, αποτυπώνονται με τη μορφή ψηφιακού υλικού,. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ένα ψηφιακό λεξικό με τα 24 γράμματα της αλφαβήτας και με αναφορά πάντα την Κύπρο. Για το κάθε γράμμα και αφού πρώτα ακολούθησαν σχέδια μαθημάτων στην τάξη δημιουργούνταν και ένα τελικό προιόν, είτε σε μορφή πίνακα, τρισδιάστατης κατασκευής, τρισδιάστασης μακέτας. Ένα για το κάθε γράμμα. Το ψηφιακό λεξικό στην συνέχεια υποστηρίχτηκε και επεξεργάστηκε ώστε να ολοκληρωθεί με το πρόγραμμα camvas.gr.

 Ένα ακόμη τελικό προϊόν που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του προγράμματος  είναι η παραγωγή μιας  ταινίας  animation «H Αικατερίνη Κορνάρο»https://www.youtube.com/watch?v=gZH0WD7hMjs . Τα σκηνικά, όπως και οι ήρωες ήταν δουλειά των παιδιών μετά από κάθε βιωματική μάθηση που προυπήρχε του τελικού προιόντος. Και μέσα από την παραγωγή του υλικού θα παιδιά ενεπλάκησαν βιωματικά και με τη δημιουργία μιας ταινίας.

 

Οι Θεματικοί άξονες που δουλεύτηκαν συνοπτικά είναι:

- Το κυπριακό πρόβλημα: διαδρομή, συνέπειες, προοπτικές

- Ο κυπριακός πολιτισμός

- Το Κυπριακό Ζήτημα

- Η ιστορία της Κύπρου

- Η Κύπρος στη λογοτεχνία και τις τέχνες

- Η Κύπρος μέσα από εικόνες και κείμενα

- Διαχρονικά μηνύματα από τους αγώνες των Ελλήνων (Κυπρίων και Ελλαδιτών) για την ελευθερία

Όλες οι δημιουργίες των μαθητών, οι οποίες αλληλοδιαπλέκονται με δράση που αφορά στους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, εκτός του ότι κατατέθηκαν προς αξιολόγηση και ακολούθησε η διάκριση, επρόκειτο να εκτεθούν σε έκθεση στο « Μαθητόκοσμο»,  μια μεγάλη μαθητική γιορτή της Πρωτοβάθμιας Σερρών  που εδώ και 37 χρόνια διοργανώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών  «Εμμανουήλ Παπάς» . Στη μεγάλη αυτή μαθητική εκδήλωση  εκπαιδευτικοί και μαθητές  παρουσιάζουν τις ατομικές και ομαδικές ικανότητές και μαθητικές τους δημιουργίες  τους  από το χορό, το θέατρο, τη μουσική, τις εικαστικές τέχνες και τις νέες τεχνολογίες. Δυστυχώς για φέτος αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού  και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το νέο σχολικό έτος.


Results / Reactions

 

- Να γνωρίσουν τη σκλαβωμένη κυπριακή γη

- Να κατανοήσουν το εθνικό μας πρόβλημα (το Κυπριακό), να προβληματίζονται και να νοιάζονται για αυτό

- Να κατανοούν και διεκδικούν τα δημοκρατικά ιδεώδη καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής, ομόνοιας

- Να κατανοήσουν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες Ελληνόπουλα ζουν σε χώρες του εξωτερικού προσπαθώντας να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα

- Να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να συνδημιουργήσουν με στόχο την ολοκλήρωση ενός τελικού προιόντος

- Να ενθαρρυνθούν σχολεία της Ελλάδας ώστε να επισκεφτούν την Κύπρο και σχολεία της Κύπρου ώστε να επισκεφτούν την Ελλάδα

- Να εκφραστούν δημιουργικά οι μαθητές ως προς τον Κυπριακό Ελληνισμό με όποιον τρόπο επιθυμούν



Co-operations

 Πρωτοβάθμια  Εκπαίδευση Σερρών.

 Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών

Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής Διεύθυνσης Π.Ε. Σερρών

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών «Εμμανουήλ Παπάς

Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών

Γονείς/Κηδεμόνες Νηπίων


COOPERATING ACADEMICS

Τζίνη Ζαχαρούλα, Ιλεμόσογλου Θεοφανεία

Objective Action

Να μάθουν και να προβληματιστούν για τον Κυπριακό Πολιτισμό

Initiative time

Νοέμβριος 2019- Ιανουάριος 2020
Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation