Καλές πρακτικές

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ROUTES - Περπατώντας μαζί...

ROUTES - Περπατώντας μαζί...
SUBMITTED FROM:

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου


School Principal

Βίγκλας Κατελής

Contact with School


Description

Το πρόγραμμα R.O.U.T.E.S. – Reshaping Our Universe Through Educational Synergies ήταν ένα πρόγραμμα ετήσιας διάρκειας (Νοέμβριος 2018 – Νοέμβριος 2019) που υποστηρίχθηκε από to Open Society Foundations μέσω του Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU), του European Students' Union (ESU), καθώς και των αντίστοιχων προγραμμάτων τους: Seeds for integration και Together, moving forward. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου επιμορφωτικού προγράμματος Youth.Together του Συμβουλίου της Ευρώπης. Στο κέντρο του προγράμματος βρίσκονται οι πρόσφυγες / μετανάστες (μετέφηβοι και νεαροί ενήλικες) και βασικό στόχο αποτελεί η προσφορά πλούσιων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους συμμετέχοντες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος R.O.U.T.E.S. συνεργάστηκαν το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου, το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η Κοινωνική Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ».

Η ομάδα του προγράμματος συνεργάστηκε και πραγματοποίησε μαζί 7 θεματικές διαδρομές – περιηγήσεις στο αστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας. Οι τέσσερις διαδρομές έγιναν στην πόλη του Βόλου και οι τρεις στο Πήλιο και αποτέλεσαν την αφετηρία για την προώθηση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ανταλλαγής.

Αναλυτικά, οι διαδρομές που υλοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

  • Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018, λογοτεχνικός περίπατος από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου και κατά μήκος της παραλίας μέχρι το άγαλμα του Παπαδιαμάντη στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, με τη συνοδεία της κ. Βίκυς Μαντζώρου, Προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας.
  • Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019, ιστορικός περίπατος στη συνοικία των Παλαιών, με τη συνοδεία του κ. Γιάννη Κουτή, Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου Βόλου.
  • Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, περίπατος στο κέντρο της πόλης και στα στέκια των φοιτητών και της νεολαίας.
  • Σάββατο 23 Μαρτίου 2019, περίπατος στον προσφυγικό συνοικισμό της Νέας Ιωνίας, με τη συνοδεία της κ. Κικής Δανιηλίδου, εκπαιδευτικού και μέλους της Πολιτιστικής Εστίας Μικρασιατών «Ίωνες».
  • Κυριακή 19 Μαϊου 2019, πεζοπορία από την Πορταριά στο Βόλο (Αηδονοφωλιές), με τη συνοδεία του κ. Παναγιώτη Βίγκλα, Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.
  • Κυριακή 26 Μαϊου 2019, πεζοπορία από τις Μηλιές στα Καλά Νερά, με τη συνοδεία του κ. Γιώργου Γκράσσου, εκπαιδευτικού, πρώην μέλους της παιδαγωγικής ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.
  • Κυριακή 2 Ιουνίου 2019, πεζοπορία από τη Μακρινίτσα στο Βόλο (Αηδονοφωλιές), με τη συνοδεία του κ. Παναγιώτη Βίγκλα, Αναπληρωτή Προϊσταμένου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας.

Κατά τη διάρκεια των διαδρομών οι συμμετέχοντες με προσφυγική και μεταναστευτική καταγωγή είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στοιχεία της δικής τους πολιτισμικής ταυτότητας και πολιτιστικής κληρονομιάς και να αλληλεπιδράσουν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και ανταλλαγής. Η κοινή ηλικία μεταξύ των νεαρών προσφύγων και των φοιτητριών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δημιούργησε ένα ιδιαίτερα κατάλληλο κλίμα και ένα ασφαλές και οικείο περιβάλλον για την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης και της ενσυναίσθησης.


Results / Reactions

Η συμμετοχή σε συλλογικούς περιπάτους μαζί με συνομηλίκους νεαρούς πρόσφυγες αποτέλεσε και για τις τρεις ομάδες μια μορφή διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και δημιούργησε ευκαιρίες για την ανάπτυξη αποτελεσματικής διαπολιτισμικής ανταλλαγής μεταξύ των μελών τους. Η προσφυγική εμπειρία είναι εμπειρία που δύσκολα περιγράφεται με λέξεις. Όμως όταν οι λέξεις μεταφέρονται από συνομηλίκους και περιγράφουν γεγονότα και καταστάσεις που έγιναν όχι στο μακρινό παρελθόν, αλλά στο παρόν, τότε αποκτούν μια επιπλέον δύναμη. Μια δύναμη που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν τα γεγονότα αυτά διασταυρώνονται με οικογενειακές μνήμες και με ακούσματα που αν και μοιάζουν να έχουν ξεχαστεί, μια λέξη ή μια φράση μπορεί γρήγορα να τα επαναφέρει στην επιφάνεια. Μια τέτοια δυναμική διαδικασία δεν μπορεί να μην αγγίξει το συναίσθημα και σταδιακά να οδηγήσει στην ενσυναίσθηση, δηλαδή στην δεξιότητα να νιώσεις αυτό που κάποτε ένιωσε ή συνεχίζει να νιώθει ο άλλος.

Η αλληλεπίδραση με τους πολιτισμούς των «άλλων» αποτέλεσε βασικό μέσο για την ουσιαστική γνωριμία των επιμέρους πολιτισμικών χαρακτηριστικών και την διερεύνηση ομοιοτήτων και διαφορών ως μιας διαδικασίας αναγνώρισης και κατανόησης του πολιτισμικά διαφορετικού και οδήγησε στο μετασχηματισμό των στερεοτυπικών αντιλήψεων και την αποδοχή της μη ιεράρχησης της αξίας των πολιτισμών που αποτελεί μια από τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.



Co-operations

  • Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU)
  • European Students' Union (ESU)
  • Συμβούλιο της Ευρώπης
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ
  • Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας
  • Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών Δήμου Βόλου
  • Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες»
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας

COOPERATING ACADEMICS

Βίγκλας Κατελής, Σκίτσος Γιώργος, Ζήκος Γιώργος, Χριστογιάννη Παναγιώτα, Ρούμπου Χριστίνα, Λεμονή Γαρυφαλλιά

SPREAD THE WORD METHODS

  • Έκδοση βιβλίου (επισυνάπτεται)
  • Δημιουργία σύντομης ταινίας (σύνδεσμος παρακάτω)
  • Ημερίδα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με προσκεκλημένο ομιλητή από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπου επίσης παρουσιάστηκαν όλα τα στάδια και η πορεία του προγράμματος στην τοπική κοινωνία
  • Δελτία τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά

Objective Action

Η ανάπτυξη της διαπολιτισμικής επικοινωνίας και η προσφορά πλούσιων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ευκαιριών στους συμμετέχοντες μέσω δραστηριοτήτων μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.

Target Audience

Νεαροί πρόσφυγες / μετανάστες που φιλοξενούνται σε δομές της περιοχής, φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Βόλου.

Initiative time

Νοέμβριος 2018 - Νοέμβριος 2019

Initiative Location

Βόλος, Πήλιο
Videos 4

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation