Μαθητικές δημιουργίες

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Στα χρόνια τα παλιά...

Στα χρόνια τα παλιά...
SUBMITTED FROM:

2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ακράτας είναι μια σχολική μονάδα σε ημιαστική περιοχή στον νομό Αχαϊας. Βρίσκεται στο Κράθιο (Δημοτική ενότητα Ακράτας) και ανήκει στον Δήμο Αιγιάλειας. Διδάσκουν σε αυτό 15 εκπ/κοί και έχει 94 μαθητές κατανεμημένους σε 7 τμήματα. Βασικά χαρακτηριστικά του σχολείου είναι α) η μονιμότητα πολλών εκπ/κών, πράγμα που σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί ενας πυρήνας ανθρώπων που δρουν από κοινού για την συνολική βελτίωση της σχολικής μονάδας και β) ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών μαθητών, περίπου 45%, προερχόμενοι από Αλβανία που φοιτούν στο σχολείο και του προσδίδουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Η εκπαιδευτική μονάδα υιοθετεί ανοικτό επικοινωνιακό κλίμα, παροτρύνει την ισοτιμία στις επικοινωνιακές σχέσεις, δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας και ελευθερίας στους εκπαιδευτικούς της. Προωθεί αποτελεσματικά την άτυπη μαθητεία μέσα στο σχολείο και την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εκπαιδευτικών επιτυγχάνοντας έτσι τη στήριξη του εκπαιδευτικού τους έργου και την προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη. Το σχολείο συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς και τους πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου για τη διενέργεια εκδηλώσεων και συμμετέχει με όλες του τις δυνάμεις στις δράσεις της τοπικής κοινότητας. Η διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και η παρουσίαση έργων των μαθητών προωθεί την εξωστρέφεια του σχολείου και τη σύνδεσή του με την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλιακή δράση για την ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων στη σχολική μονάδα.


School Principal

ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΜΑΜΩΝΑ

Contact with School


Description

Με αφορμή την 7η διδακτική ενότητα της Γλώσσας ΄΄Η ζωή έξω από την πόλη΄΄ και το μάθημα με τίτλο΄΄Τριάντα εννιά καφενεία και ένα κουρείο΄΄και προβάλλοντας την παλιά ,ασπρόμαυρη ελληνική ταινία ΄΄Η κυρά μας η μαμή΄΄ της Φίνος Φιλμ, τα παιδιά έρχονται σε επαφή και παρατηρούν ήθη, έθιμα και λαϊκές παραδόσεις.

 Με τη βοήθεια της τεχνικής κολλάζ και έχοντας ως βάση την παραγωγή γραπτού λόγου, οι μαθητές δημιουργούν ατομικά κολλάζ με θέμα παλιά επαγγέλματα, έθιμα, ήθη, συνήθειες, παραδοσιακά παιχνίδια, μουσικά όργανα και ό,τι άλλο αυτοί επιλέγουν. Βρίσκοντας τις κατάλληλες εικόνες και πληροφορίες δημιούργησαν και ζωντάνεψαν το δικό τους κομμάτι ενός ασπρόμαυρου φιλμ το οποίο εκθέσαμε στον κεντρικό χώρο του σχολείου μας για να το μοιραστούμε και με τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων.

Τέλος, αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο ΄΄story-jumper΄΄ , ενώσαμε το παλιό με το σύγχρονο, το χειροποίητο με το ψηφιακό και έτσι το ασπρόμαυρο φιλμ-κολλάζ έγινε ένα ψηφιακό βιβλίο-άλμπουμ με παραδοσιακό άρωμα.

  • Οι μαθητές αναβίωσαν ήθη και έθιμα της χώρας μας και ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα πολιτισμού.
  • Συνδύασαν την παράδοση με το σήμερα με την εικαστική και ψηφιακή τους δημιουργία, νιώθοντας υπερήφανοι για το έργο τους και άξιοι συνεχιστές της κληρονομιάς μας.
  • Έκαναν συγκρίσεις κι έβγαλαν χρήσιμα συμπεράσματα για το σκεύη, εργαλεία και συνήθειες σε σχέση με το οικολογικό αποτύπωμα της ζωής στο χθες και στο σήμερα.
  • Κατανόησαν, συσχέτισαν αξίες και στάσεις ζωής του σήμερα και του χτες.

 

Δράσεις:

  • Δημιουργία έκθεσης εικαστικών έργων στο χώρο του σχολείου.

Εικαστική έκθεση: Κολλάζ σε ασπρόμαυρο φιλμ με εικόνες και πληροφορίες στον πίνακα Δράσεων του σχολείου.

  • Δημιουργία εντύπων και αφισών για ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.
  • Δημοσίευση σε ιστοσελίδα σχολείου, μέσα κοινωνικής Δικτύωσης σχολείου.
  • Ανάρτηση στο ψηφιακό τόπο του σχολείου στο Facebook.
  • Ψηφιακό βιβλίο: Προβολή ψηφιακού βιβλίου μέσω του ψηφιακού εργαλείου story-jumper.

Ένταξη σε δίκτυα: UNESCO- Άυλη πολιτιστική κληρονομιά ΑSPSchools net

Συνεργασίες: Τμήμα ΠΕ Αχαΐας


Objective Action

• Οι μαθητές να έρθουν σε επαφή με την ελληνική παράδοση και να ενημερωθούν για τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας. • Να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη συνέχιση της παράδοσης και των ισχυρών θεσμών μας, ΄΄παντρεύοντάς΄΄ τους με τις συνήθειες του σήμερα, δημιουργώντας έτσι ένα μοντέρνο μωσαϊκό. • Να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή τους στον χώρο και χρόνο. • Έκαναν συγκρίσεις σε σχέση με το οικολογικό αποτύπωμα της ζωής στο χθες και στο σήμερα.

SUPPORTED FILES(1)


Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation