Καλές πρακτικές

Εκπαιδευτήρια Δούκα


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Στάση Ζωής. Διαβαθμιακό πρόγραμμα για & με ΑΜΕΑ

Στάση Ζωής. Διαβαθμιακό πρόγραμμα για & με ΑΜΕΑ
SUBMITTED FROM:

Εκπαιδευτήρια Δούκα

Πιστεύουμε στην ισορροπία ανάμεσα στην Παράδοση και την Πρόοδο. Σκοπός μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας και να ξεπερνάμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των μαθητών μας, των γονέων τους καθώς και της ευρύτερης κοινωνίας. Στόχος μας είναι να εκπαιδεύουμε Παγκόσμιους Πολίτες με Ελληνική Ταυτότητα, εφοδιάζοντάς τους με Ικανότητες του 21ου αιώνα, δείχνοντας ταυτόχρονα σεβασμό στη μοναδικότητα του κάθε παιδιού.


School Principal

Δούκα Ελένη

Contact with School


Description

Το διαβαθμιακό αυτό πρόγραμμα  έχει στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη διαφορετικότητα στις διάφορες μορφές της.

Ξεκινά με την διαφορετικότητα στον μικρόκοσμο των παιδιών, δηλαδή στο σχολείο και την οικογένεια  και έπειτα «αγκαλιάζει» άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, ΑΜΕΑ.  

Μέσα από έρευνα, ενημέρωση , βιωματικές δραστηριότητες και ανοιχτές δράσεις για και με ΑΜΕΑ κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, οι μαθητές μαθαίνουν όχι μόνο να  συνυπάρχουν με άτομα με αναπηρία, αλλά να εκτιμούν τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους και τη θέλησή τους  για ζωή. Καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, μαθαίνουν να συνυπάρχουν με σεβασμό και να συνεργάζονται.   

Οι μαθητές αρχίζουν να σκέφτονται διαφορετικά, αλλά και να δρουν εθελοντικά ως πρεσβευτές των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, την κοινωνία και την εργασία.   

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος προκύπτουν πολλές μαθητικές δημιουργίες από εθελοντές μαθητές που στοχεύουν τόσο στην ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας όσο και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος. Κίνητρό τους η επιθυμία να εργαστούν εθελοντικά για έναν κόσμο με λιγότερες διακρίσεις και ανισότητες.


Results / Reactions

Επισυνάπτεται ερωτηματολόγιο σε ψηφιακή μορφή, καθώς και περιγραφή δραστηριοτήτων από μαθητές που εκφράζουν τα αποτελέσματα του προγράμματος π.χ. συμμετοχή σε συνέδριο, διοργάνωση δράσεων από τους μαθητές για άτομα με αναπηρία,  συγκέντρωση στο σχολείο πλαστικών καπακιών με τη βοήθεια των οικογενειών για την ενίσχυση του Συλλόγου Παραπληγικών Πέλλας/αναπηρικά αμαξίδια.Co-operations

ΕΛΕΠΑΠ, Ίδρυμα «Θεοτόκος», Ειδικό εργαστήρι «Μαργαρίτα», Κέντρο ειδικών ατόμων «Η Χαρά», Ειδικό σχολείο Λαυρίου, Special Olympics, Σύλλογος Παραπληγικών Πέλλας, Κοινωνικό καφέ Μύρτιλλο

(Η συνεργασία με τους παραπάνω φορείς αφορά στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, αλλά και στη συνδιοργάνωση μεγάλων εκδηλώσεων  κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους)


COOPERATING ACADEMICS

Παπαθανασίου Κατερίνα, Πιπεράκη Ερασμία, Κόντα Αντωνία, Τέτου Αντωνία, Μακράκη Αθηνά, Μηνιώτης Ζαννής, Σωτηρίου Γιάννης

SPREAD THE WORD METHODS

  • Συμμετοχή μαθητών σε συνέδριο με θέμα τον εθελοντισμό και την αποδοχή της διαφορετικότητας.
  • Διανομή αντίτυπων του παραμυθιού "Ο άνεμος που έσωσε τη γη..." που δημιουργήθηκε από μαθήτριες του Γυμνασίου με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των οικογενειών τους για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή της.
  • Προβολή του μηνύματος προς το ερύτερο κοινωνικό περιβάλλον μέσω δημοσιεύσεων στο www.doukas.gr και τα κοινωνικά δίκτυα του σχολείου.

Objective Action

Αποδοχή Διαφορετικότητας/ΑΜΕΑ, Ενσυναίσθηση, Ίσα δικαιώματα , Συνύπαρξη- Συνεκπαίδευση

Target Audience

Απευθύνεται στους μαθητές Nηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, IB και τις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα στηρίζουν οι εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων και οι συνεργαζόμενοι φορείς

Initiative time

Σχολικό έτος 2017-18 (9 μήνες)/ Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα Εκπαιδευτήρια Δούκα το 2015 και αρχικά εκπονήθηκε από τους μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και IB. Η θερμή όμως ανταπόκριση και κυρίως η εθελοντική εργασία μαθητών και εκπαιδευτικών οδήγησαν στη δημιουργία του ετήσιου Διαβαθμιακού Προγράμματος .

Initiative Location

Εκπαιδευτήρια Δούκα

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation