Μαθητικές δημιουργίες

13ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!
SUBMITTED FROM:

13ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας

Το νηπιαγωγείο μας βρίσκεται στην οδό Πραξιτέλους 59 και Φλέμινγκ στη Νίκαια με τρία πρωινά υποχρεωτικά τμήματα και ένα ολοήμερο προαιρετικό!


School Principal

Ιωάννα Μαυροειδή

Contact with School


Description

Κατά την ενασχόλησή μας με τα ζώα των πάγων μέσα από  κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό παρατηρούμε πως οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ραγδαία μείωση των πάγων, που επηρεάζουν ολόκληρο το  οικοσύστημα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

Τα παιδιά προβληματίζονται για το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, για την τύχη της πολικής αρκούδας και του πιγκουίνου  που απειλούνται με εξαφάνιση!

Διαπιστώνουν ότι ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του προκαλεί αλλαγές και επηρεάζει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Συγκεκριμένα:

  1. Τα εργοστάσια ρυπαίνουν τη θάλασσα με τα λύματα και τα καυσαέρια.
  2. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα περιέχουν τοξικές ουσίες και καταλήγουν στη θάλασσα μέσω της βροχής.
  3. Πολλά πλαστικά καταλήγουν και αυτά στη θάλασσα.
  4. Τα πλοία με τη χρήση πετρελαίου μολύνουν τις θάλασσες.
  5. Τα αλιευτικά σκάφη με ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για την αλίευση των ψαριών σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και όσα δεν χρησιμοποιούνται απορρίπτονται στη θάλασσα με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το οικοσύστημα.
  6. Η υπεραλίευση όπου ψαρεύονται περισσότερα ψάρια από ότι μπορούν να αναπαραχθούν.

Αποφασίζουμε να κατασκευάσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τα αγαπημένα μας ζωάκια, τους πιγκουίνους και τις πολικές αρκούδες, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το σύμβολο της  κλιματικής αλλαγής!

Χωριζόμαστε σε 2 ομάδες των 8 νηπίων προνηπίων.

Οι μαθητές της μιας ομάδας αναλαμβάνουν την κατασκευή των ζώων. Με ρολά από το χαρτί υγείας, που συλλέγουμε στο νηπιαγωγείο, με πινέλα, με σχετικά χρώματα και ποικίλα υλικά δημιουργούν τα αγαπημένα μας ζωάκια τους πιγκουίνους και τις πολικές αρκούδες.

Οι μαθητές της άλλης ομάδας  επιλέγουν στο διαδίκτυο με χρήση μηχανής αναζήτησης για παιδιά (Junior Safe Search), σχετικές εικόνες που σχετίζονται με τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις εκτυπώνουν. Στη συνέχεια  με τη χρήση του κειμενογράφου word αντιγράφουν τις αντίστοιχες λέξεις και τις κολλούν πάνω στις εικόνες. Ετοιμάζουν τις καρτέλες με αρίθμηση από το 1 έως το 6, όπως οι αντίστοιχοι αριθμοί στο ζάρι, με κολάζ λουλουδιών και  τις πλαστικοποιούν με τη βοήθεια της νηπιαγωγού.

Για το παιχνίδι μας χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι φελιζόλ από τη συσκευασία μιας αγοράς που είχαμε κάνει στο σχολείο, το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τους ογκόπαγους, το σπίτι των πιγκουίνων και των πολικών αρκούδων.

Παιχνίδι

Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες «οι πιγκουίνοι» και «οι πολικές αρκούδες». Με τη σειρά η κάθε ομάδα ρίχνει το ζάρι, επιλέγει την αντίστοιχη καρτέλα, τη διαβάζει και αφαιρεί τον αντίστοιχο αριθμό των κομματιών φελιζόλ. Στη διάρκεια του παιχνιδιού τα ζωάκια προσπαθούν να επιβιώσουν το ένα κοντά στο άλλο μέχρι που χάνουν τελείως το σπίτι τους.

Παρατηρούμε τη σταδιακή εξαφάνιση του φυσικού περιβάλλοντος. Προβληματιζόμαστε και αναρωτιόμαστε  πως  θα επιβιώσουν αυτά τα εμβληματικά ζώα των πάγων όσο συρρικνώνονται οι ογκόπαγοι. Διαπιστώνουμε πως  χάνουν το σπίτι τους και κινδυνεύει η ζωή τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η κλιματική απειλή. Συμπεραίνουμε πως αν οι άνθρωποι με τις δραστηριότητές τους εξακολουθήσουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον θα αυξάνονται οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα αυτά τα αγαπημένα μας ζωάκια να οδηγηθούν στην εξαφάνιση!

Πληροφορούμε τα παιδιά των άλλων τμημάτων, παίζουμε μαζί τους το παιχνίδι μας. Παρουσιάζουμε το παιχνίδι και ενημερώνουμε τους γονείς του νηπιαγωγείου μας. Τέλος ενημερώνουμε το blog του σχολείου μας.

 

 


Objective Action

Να αντιλαμβάνονται την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Να αποκτήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές για το περιβάλλον και να το επικοινωνήσουν στην κοινότητα. Ο άνθρωπος με τις ενέργειές του προκαλεί ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον με συνέπεια την κλιματική αλλαγή, την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων. Τα παιδιά με κατάλληλες δραστηριότητες ενθαρρύνονται να εντοπίζουν προβλήματα, να προβληματίζονται για τα αίτια, να αναζητούν μέσα αντιμετώπισης και να ευαισθητοποιούνται.

PHOTOS 3Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation