Καλές πρακτικές

1ο ΓΕΛ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ "ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ"

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ Κ.Π.Ε. ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ "ΜΙΛΩ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ"
SUBMITTED FROM:

1ο ΓΕΛ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

Το σχολείο μας, το 1ο ΓΕΛ Κορδελιού, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, στην οδό Αλεξάνδρου Παπάγου 40. Κάθε χρόνο υλοποιεί πλήθος εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών σε χώρους πολιτιστικού ή περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, συμμετέχει σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά προγράμματα και σχολικούς διαγωνισμούς, μετρώντας σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις (1ο βραβείο στα ευρωπαϊκά βραβεία etwinning 2019 στην ηλικιακή κατηγορία 16-18, με το έργο “In sight In mind”, 17η θέση στην 36η Εθνική Συνδιάσκεψη Επιλογής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων Ελλάδος (ΕΚΝΕ), 3η θέση στον 5ο Πανελλήνιο και Παγκύπριο διαγωνισμό Ποίησης-Διηγήματος κ.α).


School Principal

ΣΑΧΙΝΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ

Contact with School


Description

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν διαδικτυακά με τη μέθοδο της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Μιλώ για τη γειτονιά μου», το οποίο διοργάνωσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε) Ελευθερίου-Κορδελιού & Βερτίσκου. Περιηγήθηκαν στη γειτονιά τους αλλά και σε άλλες γειτονιές της πόλης τους, ταξίδεψαν μουσικά σε γειτονιές μακρινών πόλεων του κόσμου, μυήθηκαν στα χαρακτηριστικά της βιώσιμης πόλης και κατανόησαν ότι, μόνο με προσωπική, ενεργό συμμετοχή μπορεί να γίνει καλύτερη η εικόνα της πόλης στην οποία ζουν.

 

          Παράλληλα, οι μαθητές/τριες στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, κυρία Κορωνίδου Αλεξάνδρα στο πλαίσιο συνέντευξης που μας παραχώρησε. Έθεσαν στην Αντιδήμαρχο ερωτήσεις σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση λόγω του εργοστασίου «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» που λειτουργεί στην περιοχή τους, την ανακύκλωση, την έλλειψη χώρων πρασίνου, τη διαχείριση των αποβλήτων, αλλά και τον βαθμό περιβαλλοντικής αντίληψης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων.

 

          Η παραπάνω εκδήλωση μας έδωσε το έναυσμα να προγραμματίσουμε, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, μια δράση, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, εντός του μήνα Μαΐου, με σκοπό την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου του σχολείου μας. Ειδικότερα, η δράση θα αφορά στον εξωραϊσμό του υφιστάμενου κήπου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με τη φύτευση καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών και βοτάνων σ΄αυτόν.

 

         Οι μαθητές δεσμεύτηκαν προκαταβολικά για την τακτική περιποίηση του κήπου και για την προστασία του, καθώς και για τη μεταβίβαση αυτής της ευθύνης στις επόμενες γενιές μαθητών, μετά τη δική τους αποφοίτηση.

Τέλος, οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοτέχνησαν αφίσα με θέμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση, διατρανώνοντας την ανάγκη προστασίας και διαφύλαξης του περιβάλλοντος με κάθε τρόπο.


Results / Reactions

Οι μαθητές/τριες, μέσα από τις δράσεις του περιβαλλοντικού προγράμματος στις οποίες συμμετείχαν έως τώρα, αποσαφήνισαν τα χαρακτηριστικά της βιώσιμης πόλης, που δεν είναι άλλη από μια ανθρώπινη και φιλόξενη πόλη που εξασφαλίζει ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Με τη συμμετοχή στο παραπάνω πρόγραμμα ενισχύθηκε, αναμφίβολα, η οικολογική τους συνείδηση αλλά και το αίσθημα ευθύνης προς το περιβάλλον. Με την επικείμενη προγραμματισμένη δράση  είναι βέβαιο ότι θα ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο σε περιβαλλοντικά ζητήματα και θα   υιοθετήσουν το ρόλο του ενεργού πολίτη, συμβάλλοντας έμπρακτα στην προώθηση της έννοιας της βιώσιμης πόλης.

 Co-operations

Κ.Π.Ε) Ελευθερίου-Κορδελιού & Βερτίσκου

Αντιδημαρχία Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου


COOPERATING ACADEMICS

ΚΙΟΥΚΙΑ ΕΥΑΝΘΙΑ, ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

SPREAD THE WORD METHODS

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ 1ου ΓΕΛ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ

ΤΟΠΙΚΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:

https://agkidapress.gr/

https://www.avatonpress.gr/


Objective Action

ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ

Target Audience

ΜΑΘΗΤΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Initiative time

ΜΑΡΤΙΟΣ, ΜΑΪΟΣ

Initiative Location

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΣΧΟΛΕΙΟ

PHOTOS 8Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation