Μαθητικές δημιουργίες

Νηπιαγωγείο Πιπεριάς


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Συνεργατική δράση στα πλαίσια της θεματικής "Τα Δικαιώματα των παιδιών" με παράγωγο έργο: τραγούδι

Συνεργατική δράση στα πλαίσια της θεματικής "Τα Δικαιώματα των παιδιών" με παράγωγο έργο: τραγούδι
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Πιπεριάς

1/Θ Ολοήμερο Νηπιαγωγείο


School Principal

Μπεγλοπούλου Μαρία

Contact with School


Description

Τη σχολική χρονιά 2020-2021 συμμετέχουμε στο etwinning πρόγραμμα: "Wearing my mask I can...". Στα πλαίσια της δράσης του Δεκεμβρίου που φέρει τίτλο: "Με τη μάσκα μου μπορώ τα διακαιώματά μου να διεκδικώ", μαζί με το Ολοήμερο τμήμα του Νηπιαγωγείου Παστίδας Ρόδου, συγγράψαμε στίχους για τη δημιουργία συνεργατικού τραγουδιού. Το θέμα το οποίο επεξεργαστήκαμε αφορά τα δικαιώματα των παιδιών, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα παιδιού στις 11 Δεκεμβρίου, τα οποία στη χώρα μας προστατεύονται από την Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα τον παιδιού (Νόμος υπαριθμ 2101, 1992)

Πορεία διδασκαλίας:

Οι μαθητές παρακολούθησαν παρουσιάσεις και βίντεο σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Αξιοποιήσαν τις πρότερες γνώσεις τους και απάντησαν σε κουίζ, το οποίο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της δράσης από την Ταούλα Ευαγγελία, Νηπιαγωγό (ΠΕ60) και συνιδρύτρια του Etwinning Προγράμματος. Αναγνώσθηκαν τα παραμύθια: 1. “Η ζωή στην Λουλουδούπολη” (100 Δ.Σ. Θεσ/κης Τάξη Δ΄), όπου μέσα από ένα ευφάνταστο σενάριο τα παιδιά στερούνται τα δικαιώματά τους απο τη Μάγισσα Αντιδικαιωματούλα που τα κλέβει κι έτσι τα εκτιμούν και τα αναζητούν και 2. “Το Μαγικό κουτί της Αριάδνης” (ΚαμπρέραΆλιξ, 2011), όπου συστήνονται στα παιδιά τα βασικά δικαιώματα τους -αγάπη, τροφή, περίθαλψη και μόρφωση- με ήρωες ένα μικρό κορίτσι που φροντίζει ορφανά κουνελάκια. Στη συνέχεια αφού τα δικαιώματα "ελευθερώθηκαν", εικονογραφήθηκαν από τους μαθητές και στάλθηκαν στα συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία. Αποτυπώθηκαν σε διαφάνειες παρουσίασης και ακολούθησε συζήτηση και αναστοχασμός.

Για τη σύνθεση των στίχων δημιουργήθηκαν παρουσιάσεις οι οποίες περιείχαν εικόνες τις οποίες είχαμε επεξεργαστεί με τους μαθητές μας. Οι εικόνες αφορούσαν συναισθήματα και εκφράσεις όπως και εικόνες κλειδιά των δικαιωμάτων των παιδιών -βιβλία, παιχνίδια, αγάπη κλπ- αποφεύγοντας την πολυπλοκότητα στις έννοιες  (Σπετσιώτης, Καμπύλης 2003 σελ.190). Κάθε διαφάνεια περιείχε δύο ή και τρεις εικόνες. Οι μαθητές κλήθηκαν με τη βοήθεια των γονιών τους να ¨συνδέσουν¨ τις εικόνες, αφού τις αποτύπωσαν λεκτικά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν ρίμες με την απαραίτητη ομοιοκαταληξία, για να προκύψουν στίχοι εύηχοι και ελκυστικοί. 

Τα δύο συνεργαζόμενα νηπιαγωγεία ανέλαβαν το καθένα από δύο στροφές οι οποίες διαμορφώθηκαν μετά από την επεξεργασία των στίχων στο μάθημα. Για την εκμάθηση μάλιστα του τραγουδιού δημιουργήθηκε ένα εικονοτράγουδο, το οποίο συνέβαλε στο να οπτικοποιήσουν και έτσι να μάθουν ευκολότερα το περιεχόμενο των στίχων.

Το τραγούδι με τίτλο: “Τα παιδιά για τα δικαιώματά τους”, ενορχηστρώθηκε από τον δάσκαλο μουσικής Λιπαρίνη Γιάννη και ερμηνεύτηκε από την μαθήτρια Σαμαρά Ιωάννα, καθώς ήταν τεχνικά αδύνατη η παράλληλη ηχογράφηση όλων των παιδιών.


Objective Action

Στόχοι της δράσης είναι: • οι μαθητές να ενθαρρυνθούν να στοχαστούν σχετικά μα τα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών • να προσπαθήσουν να μάθουν τα Δικαιώματα των παιδιών • να οραματιστούν μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία, να εκτιμήσουν τις καθολικές ανάγκες των παιδιών και να αντιληφθούν τις διαφορές στις συνθήκες ζωής που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου
Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation