Μαθητικές δημιουργίες

5 ΔΣ Πόλεως Ρόδου


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Τη μέλισσα σώστε

Τη μέλισσα σώστε
SUBMITTED FROM:

5 ΔΣ Πόλεως Ρόδου

Το σχολείο μας είναι πρωινό. Bρίσκεται στην οδό Κων/νου Παλαιολόγου 4 και συστεγάζεται με το 3ο 12/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου. Το σχολείο στεγάζεται σε δυο ορόφους συνολικής. Και μερικά ιστορικά στοιχεία… Το Σχολείο αυτό, ιδρύθηκε, μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και την εγκατάσταση σ΄αυτή της Στρατιωτικής Διοίκησης, το Σεπτέμβρη του 1947, με το υπ’ αριθμ. 65/1947 ΦΕΚ. Διδακτήριο: Ανεγέρθηκε από την Ιταλική Διοίκηση των Νήσων κατά το έτος 1939, για στέγαση των Ιταλικών ενόπλων δυνάμεων. Αφού διασκευάστηκε και διαρρυθμίστηκε κατάλληλα, από την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσου, παραδόθηκε το έτος 1947 για λειτουργία σχολείου. Έκτοτε δεν έχει γίνει ουδεμία προσθήκη αίθουσας. Έγιναν μόνο μικροεπισκευές για συντήρησή του. Άλλους σχολικούς χώρους δε διαθέτει και ούτε έχει δική του περιουσία.


School Principal

Ποιμενίδης Δημήτριος

Contact with School


Description

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά οι  μαθητές της Δ1 τάξης του 5ου Δ.Σ. Ρόδου εργάστηκαν πάνω στο πρόγραμμα «ΜΕΛισσες όπως ΜΕΛλον».

Σκοπός του προγράμματος ήταν να ανακαλύψουν οι μαθητές την τεράστια σημασία των μελισσών για τη ζωή του ανθρώπου και για ολόκληρο το οικοσύστημα μέσα από την έρευνα και τη μελέτη της ζωής και της συμπεριφοράς τους μέσα και έξω από την κυψέλη. Οι μέλισσες τα τελευταία χρόνια αποτελούν αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας για τους επιστήμονες, καθώς οι αριθμοί τους μειώνονται με γρήγορους ρυθμούς λόγω της κλιματικής αλλαγής, των μονοκαλλιεργειών, αλλά και της εκτεταμένης χρήση φυτοφαρμάκων.

Ένας από τους στόχους του προγράμματος ήταν οι μαθητές να βρουν τρόπους να ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα σχετικά με το πρόβλημα και να την ενημερώσουν για τους τρόπους προστασίας των μελισσών.

Στο πλαίσιο αυτό οι μαθητές σκέφτηκαν να χρησιμοποιήσουν τις μπογιές τους και να φτιάξουν αφίσες για να τονίσουν το πρόβλημα, και στη συνέχεια με όπλο τη δύναμη της φωνής τους να μεταφέρουν το μήνυμα όσο πιο μακριά μπορούν. Με τη βοήθεια της δασκάλας τους, κ. Ελισάβετ Κυρίτση, δημιούργησαν τους στίχους του τραγουδιού: «Τη μέλισσα σώστε», τους οποίους έντυσε με όμορφη μουσική η δασκάλα της Μουσικής του σχολείου, κ. Μαίρη Κώττη.

Δυστυχώς λόγω της πανδημίας και της αναγκαστικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, δεν κατέστη δυνατόν το τραγούδι να ηχογραφηθεί με τη φωνή όλων των μαθητών της τάξης. Ευελπιστούμε με την επιστροφή στο σχολείο να γίνει και αυτό και στη συνέχεια το μήνυμά του να ταξιδέψει μέσω των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Το παρόν βίντεο δημιουργήθηκε για τις ανάγκες τους διαγωνισμού αυτού, ωστόσο στόχος μας είναι να εμπλουτιστεί και οι αφίσες που δημιούργησαν διαδικτυακά οι μαθητές να εκτυπωθούν και να αποτελέσουν ακόμα ένα εργαλείο αφύπνισης και ενημέρωσης της κοινότητας για το πρόβλημα.

Τη μέλισσα σώστε 

Τη μέλισσα σώστε

το μήνυμα δώστε

ζωή δεν θα υπάρχει

αν τώρα χαθεί.

Η μέλισσα πρέπει

να ζήσει για πάντα

για να ΄χουμε όλοι

τροφή.

 

Τα άνθη σε όλους φωνάζουν

η ζωή είναι τόσο γλυκιά

κι αφού μας επικονιάσει

θα δώσουμε νέα φυτά.

 

Καρπούς θα γεμίσουν τα δέντρα

και φρούτα και λαχανικά

στο μέλλον αν θέλεις να ζήσεις

στη μέλισσα δώσε φτερά

 

από άνθος σε άνθος να τρέχει

τη γύρη παντού να σκορπά

το μέλι της να μας χαρίζει

σε άνδρες, γυναίκες, παιδιά.

 

Τη μέλισσα σώστε

το μήνυμα δώστε

ζωή δεν θα υπάρχει

αν τώρα χαθεί.

Η μέλισσα πρέπει

να ζήσει για πάντα

για να ΄χουμε όλοι

τροφή.


Objective Action

Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση της κοινότητας σχετικά με τη μείωση του αριθμού των μελισσών λόγω της κλιματικής αλλαγής, των μονοκαλλιεργειών και της εκτεταμένης χρήση φυτοφαρμάκων, καθώς και η ενημέρωση για τους τρόπους προστασίας τους.

PHOTOS 1


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation