Σχέδια μαθήματος

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!

Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!
SUBMITTED FROM:

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Το σχολείο μας είναι ένα σχολείο με κουλτούρα εφαρμογής προγραμμάτων, όπως Teachers4Europe, e-Twinning, UNESCO, καθώς και προγράμματα που άπτονται των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, με διάχυση των δράσεων στην τοπική κοινωνία και ανοιχτές συνεργασίες με σχολικές μονάδες και πανεπιστήμια.


School Principal

Κυριαζίδης Σπυρίδων

Contact with School


Description

Το πρόγραμμα «Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!» υλοποιήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες του Β1 κατά το σχολικό έτος 2020-21 στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ με αξιοποίηση υλικού βιωματικών προγραμμάτων του In action for a better world και αφορά στον 7ο και 13ο Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (7ος: φθηνή και καθαρή ενέργεια, 13ος: δράση για το κλίμα).

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών της Β’ Δημοτικού για σωστές οικολογικές και περιβαλλοντικές συμπεριφορές με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας του πλανήτη, τη χρήση καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας και την απόδοση μικρού οικολογικού αποτυπώματος μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης.

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμβάλει στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη των διδακτικών στόχων του Προγράμματος Σπουδών στον τομέα της βιωματικής, ανακαλυπτικής μάθησης όσον αφορά τη θεματική “Φροντίζω το περιβάλλον”.

Στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Μάθησης (όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η συνεργασία), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ζωής (όπως η αυτομέριμνα, η ενσυναίσθηση, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η υπευθυνότητα), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων του νου (όπως η κατασκευή, η ανάπτυξη οργάνωσης και στρατηγικής σκέψης), στην καλλιέργεια ψηφιακών Δεξιοτήτων με τη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ και στην υιοθέτηση στάσεων για σεβασμό στον πλανήτη μας.

Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι της κάθε δραστηριότητας, η υλοποίηση της δραστηριότητας και παρουσιαζεται το εκπαιδευτικό υλικό,  τα υλικά και τα προϊόντα που δημιούργήθηκαν. 

1η Δραστηριότητα: Δέσιμο ομάδας - Παιχνίδι με τη Γη: «Ζω κι εγώ στη γη και νοιάζομαι!»

Στόχος δραστηριότητας: Να μπουν τα παιδιά στο πνεύμα της συνάντησης, να νιώσουν ως ομάδα με κοινό στόχο το ενδιαφέρον για τη γη».

   Ξεκινά συζήτηση για το τι σημαίνει ομάδα και πότε πολλοί άνθρωποι μαζί αποτελούν ομάδα. Καταλήγουμε στην παραδοχή ότι όλα εμείς τα παιδιά είμαστε η ομάδα που νοιάζεται για τη γη μας. Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγραφίζει τη δική του γη και γράφει σε μια καρτελίτσα/σημείωμα το μήνυμά του. Έπειτα το παρουσιάζει στην τάξη και κολλάει και τα δύο πάνω στον κοινό στόχο (μεγάλο χαρτί του μέτρου στην επιφάνεια του πίνακα) με τίτλο: «Νοιάζομαι κι εγώ για τη γη και την ενέργεια της».

2η Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο θέμα - Παρουσίαση «Τι είναι η ενέργεια;»

Στόχος δραστηριότητας: Να δοθούν τα πρώτα ερεθίσματα και βασικές πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και τη θέση της στην καθημερινότητά μας.

  Μέσα από την παρουσίαση της  inactionforabetterworld δίνονται στα παιδιά οι βασικές πληροφορίες για τα είδη της ενέργειας και τη θέση της ενέργειας στην καθημερινότητά μας.

Τα παιδιά έχοντας ως κάρτες τις εικόνες της παρουσίασης, αναλαμβάνουν να γράψουν λεζάντες και σχόλια γι’ αυτές ή ζωγραφίζουν τις δικές τους σκέψεις σχετικές με το θέμα της χρήσης της ενέργειας.

https://inactionforabetterworld.com/wp-content/uploads/2020/05/%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B2-%CE%B3.pdf  (παρουσίαση Β-Γ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ). Ακολουθεί συζήτηση για το πώς επιβαρύνουμε τη γη και το κλίμα της γης από τη σπατάλη ενέργειας.

3η Δραστηριότητα: «Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι»

Στόχος  δραστηριότητας: Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλους τους χώρους μας.

   Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του Πειραματικού, όπου είναι αναρτημένη μια διαδραστική εφαρμογή για την ενέργεια που ξοδεύουμε στο σπίτι. Παίζουμε την εφαρμογή και έπειτα το κάθε παιδί χρησιμοποιεί την αφίσα του σπιτιού από το υλικό της   inactionforabetterworld  και γράφει, ζωγραφίζει και κολλά τις παρατηρήσεις του για την ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι και την σπατάλη της. Επιπλέον, κάθε παιδί συμπληρώνει και άλλες περιπτώσεις στο σπίτι που καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια πέρα από αυτές που διακρίνονται στην αφίσα. Παίζουμε επίσης το παιχνίδι «ο τροχός του σπιτιού» από το υλικό της inactionforabetterworld.  Στο τέλος παρουσιάζονται οι απαντήσεις.

https://www.peirserron.gr/index.php/psifiaki-taxi/1093-energeia-kef-3-fysika-e-taxi-diaxeirizomai-sosta-tin-energeia-efarmogi

(ιστοσελίδα πειραματικού Σερρών) 

Δραστηριότητα: Μικρές κινήσεις κάνουν τη μεγάλη διαφορά»

Στόχος δραστηριότητας: Να ασχοληθούν περισσότερο, να πάρουν ιδέες και να συζητήσουν για μικρές κινήσεις/ενέργειες/συμπεριφορές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μας, ώστε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

   Παρουσιάζονται οι κάρτες «Μικρές κινήσεις κάνουν τη μεγάλη διαφορά» (κόκκινη, μπλε, πράσινη και καφέ: κάθε χρώμα έχει τη θεματική του) από το υλικό της  inactionforabetterworld και ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά για τις ενέργειες και συμπεριφορές μας, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Στη συνέχεια κάθε παιδί φιλοτεχνεί στο μπλοκ ζωγραφικής την πρότασή του. Τα παιδιά ετοιμάζουν τις δικές τους «μικρές κινήσεις», τις κάνουν κρεμαστές ταμπελίτσες και τις αναρτούν στην «μπουγάδα» της τάξης μας. Επίσης παρακολουθούν την προβολή των 3 βίντεο από το υλικό της  inactionforabetterworld για το πώς μπορούμε να σώσουμε τη γη.

5η Δραστηριότητα: Ομαδικό βιωματικό παιχνίδι «Κούρσα ενέργειας»

Στόχος δραστηριότητας: Να εμπεδώσουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις από την προηγούμενη δραστηριότητα.

   Χωρίζουμε τα παιδιά σε 4 ομάδες των 5 ατόμων και τοποθετούμε τέσσερις επιδαπέδιους τάπητες σε ευθεία γραμμή που πρέπει να καλυφθούν με κάρτες/πλακάκια. Κάνουμε ερωτήσεις σωστού λάθους στα παιδιά με βάση την προηγούμενη δραστηριότητα «Μικρές κινήσεις κάνουν τη μεγάλη διαφορά». Όποιος απαντά σωστά κολλά το πλακάκι του, ενώ αν κάνει λάθος πάει στο τέλος της σειράς. Κάθε παιδί έχει στη διάθεσή του 2 πλακάκια για να απαντήσει Σ ή Λ σε δύο ερωτήσεις. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή η ομάδα που θα απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις και κατά συνέπεια θα έχει κολλήσει στον τάπητα τα περισσότερα πλακάκια.

6η Δραστηριότητα: «Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ»

Στόχος δραστηριότητας: Να γνωρίσουν τα παιδιά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να φτιάξουν τα δικά τους μοντέλα και εικαστικά έργα.

   Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα  των ΑΝΕΝΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

 Διαβάζουμε, πληροφορούμαστε, συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, ιδέες και εμπειρίες για τα είδη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 http://www.cres.gr/kape/kidsol/MAIN.htm?fbclid=IwAR3bwig0O2E6NuCHY5ckdHclkFr4V2WiB-igylJ11FX4qMI9LDju5syfx1s

Προβάλλουμε τις κάρτες μνήμης από το υλικό της  inactionforabetterworld και συζητάμε. Καταλήγουμε σε συμπεράσματα και συνοψίζουμε, συνθέτοντας έναν  ομαδικό εννοιολογικό χάρτη μεγάλων διαστάσεων σε χαρτί του μέτρου που τον φιλοτεχνούν με σχετικές ζωγραφιές.

Ακολουθούν ατομικές εργασίες στο μπλοκ ζωγραφικής και τέλος ετοιμάζουμε ομαδικά μια μακέτα με θέμα ένα αιολικό και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, συνεισφέροντας το κάθε παιδί ανάλογα με τις ικανότητες του στη δημιουργία της. Δημιουργούν επίσης κατασκευές και μακέτες με ανακυκλώσιμα υλικά (βλ. βίντεο).

7η Δραστηριότητα: «Η Γη κάτω απ’ τα πόδια μας...»

Στόχος: να καταλάβουμε την έννοια του ενεργειακού αποτυπώματος.

   Στην αρχή εξηγούμε στα παιδιά τον «τάπητα με τις πατούσες». Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και κινούνται πάνω στον τάπητα με τις πατουσίτσες τους ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν τη γη, ανάλογα με το ενεργειακό τους αποτύπωμα και την εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται σε κάθε σενάριο/μελέτη περίπτωσης. Κάθε παιδί είναι η γη και κινείται πάνω στον τάπητα ανάλογα. Για παράδειγμα στο σενάριο «Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σκάβει το βουνό και παίρνει τον λιγνίτη» το παιδί που έχει σειρά περπατά με γρήγορα μικρά βηματάκια πάνω στον διάδρομο ή με βαριές μεγάλες πατούσες; Ποιο το ενεργειακό αποτύπωμα σε αυτή την  περίπτωση; Επόμενο σενάριο: «Στην πόλη μας οι κάτοικοί της κινούνται με ποδήλατα» κ.ο.κ. . Ανάλογες με τη σπατάλη ενέργειας και το ενεργειακό αποτύπωμα είναι και οι κινήσεις των παιδιών πάνω στον τάπητα. Νικήτρια είναι η ομάδα που όλα τα μέλη της αποδώσουν με σωστή κίνηση/βάδισμα το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε σεναρίου πάνω στον διάδρομο. Το πόσο δηλαδή αγκομαχεί ή όχι η γη.

8η Δραστηριότητα: «Πόσο μεγάλα είναι τα πατουσάκια μας για τον πλανήτη;»

Στόχος: Να ασχοληθούν τα παιδιά με το οικολογικό και το ενεργειακό αποτύπωμα και να υπολογίσουν το αποτύπωμα της τάξης τους.

   Κάνουμε μια εισαγωγή σχετικά με το οικολογικό και το ενεργειακό αποτύπωμα. Μοιράζουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και ταυτόχρονα τα προβάλλουμε με τον βιντεοπροτζέκτορα. Ξεκινάμε τις ερωτήσεις. Η σωστή απάντηση είναι μία ανά ερώτηση και βαθμολογείται. Στο τέλος, κάθε παιδί υπολογίζει τους βαθμούς του και βγάζουμε το αποτέλεσμα της τάξης. Υπολογίζουμε τους πλανήτες που χρειαζόμαστε έχοντας αυτές τις συνήθειες.

9η  Δραστηριότητα: Δημιουργούμε με έμπνευση το δικό μας ηχητικό παραμύθι για την ενέργεια

Στόχος: Να δημιουργήσουν τα παιδιά δικό τους προϊόν ως επέκταση των όσων έμαθαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

   Συζητάμε για το θέμα μιας ιστορίας που θα μπορούσαμε να γράψουμε. Ορίζουμε τους ήρωες και δίνουμε τις βασικές γραμμές για το πως θα εξελιχθεί η ιστορία. Αποφασίζουμε πόσους και ποιους ήρωες θα εντάξουμε στην ιστορία, ποια θα είναι η πλοκή και οι ρόλοι. Τέλος αρχίζουμε τη διήγηση, ταυτόχρονα καταγράφω στον υπολογιστή. Προσθέτουμε ιδέες για το πώς θα ζωγραφίσουμε τις εικόνες του παραμυθιού μας και έτσι εμπλουτίζουμε την ιστορία μας. Τέλος βάζουμε τους ήχους για να γίνει η ιστορία μας ένα ηχητικό παραμύθι. Το δραματοποιούμε και το ηχογραφούμε. Μετατρέπεται σε παρουσίαση και έπειτα σε βίντεο.

10η Δραστηριότητα: Δημιουργούμε με έμπνευση και τραγουδάμε το δικό μας τραγούδι

Στόχος: Να δημιουργήσουν τα παιδιά δικό τους προϊόν ως επέκταση των όσων έμαθαν από τα συγκεκριμένα εργαστήρια.

   Συζητάμε τις ιδέες μας και γράφουμε ένα ποίημα για την ενέργεια. Το ποίημα  γίνεται τραγούδι. Το τραγούδι μας έχει τίτλο: «Την ενέργειά μου πίσω». (Έχουν ολοκληρωθεί οι πρόβες των παιδιών, με την μουσικό, εκκρεμεί ακόμη η ηχογράφηση του τραγουδιού, που διακόπηκε λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων).

«Την ενέργειά μου πίσω

 δώστε μου, παρακαλώ»

όλοι θέλουμε πλανήτη

όμορφο, παντοτινό.

 

Την ενέργεια ζητήστε,

μ’ ανανεώσιμη πηγή,

που τη γη μας θα κρατάει

όμορφη και καθαρή.

 

Χρησιμοποιήστε ήλιο,

μα και άνεμο τρελό,

τις δυνάμεις των κυμάτων

το νερό το ζωντανό.

 

Τα σκουπίδια μας να καίμε

Βιομάζα είναι αυτά

Και στο βάθος του πλανήτη

έχουμε ζεστά νερά.

 

Το αποτύπωμα στη γη μας

 να’ ναι οικολογικό

πατουσάκι να αφήσουμε

 μικρό και καθαρό

 

ΡΕΦΡΕΝ

Θέλουμε ένα πλανήτη,

όμορφο και καθαρό.

Αποτύπωμα να έχει

Πράσινο, οικολογικό

10η Δραστηριότητα Αξιολόγησης

Ρωτάμε τα παιδιά τι τους άρεσε περισσότερο και τι έμαθαν.

https://inactionforabetterworld.com/goal7-kryptolekso/   (ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ)

https://inactionforabetterworld.com/wp-content/uploads/2020/05/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E_%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf 

   (ΠΑΖΛΣ και συζήτηση)

Τα παιδιά συναρμολογούν τα παζλς και κάνουν μια αποτίμηση-συζήτηση για το θέμα του καθενός από αυτά (επαναφορά-ανάσυρση πληροφοριών και μηνυμάτων)

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=252e689659e6  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3aa750bfc27f

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=05826f6ee46b  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1d3a79bb3381 

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1a46b57de5fe

11η Δραστηριότητα Διάχυσης

Τα παιδιά καλούνται να παρουσιάσουν στην εφημερίδα της τάξης τους άρθρα σχετικά με το πρόγραμμα αυτό. Η εφημερίδα εκτυπώθηκε και μοιράστηκε στους μαθητές ως έντυπο στάλθηκε όμως και ηλεκτρονικά με τη μορφή flipbook στους γονείς των μαθητών και αναρτήθηκε στο μπλοκ της εκπαιδευτικού και στην ιστοσελίδα του σχολείου (βλ. παρακάτω: Διάχυση δράσεων) .

https://www.flipsnack.com/FEB86F7D75E/-.html  

ΔΙΑΧΥΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

  • Ανάρτηση στην πλατφόρμα του ΙΕΠ
  • Διάχυση μέσω του ιστολογίου  μου https://blogs.sch.gr/stselepi   
  • Διάχυση δράσεων στα βίντεο του sch.gr:  https://video.sch.gr/  (https://video.sch.gr/asset/detail/V2hakWjfKNTsQlRrlbLrdCId/ )
  • Ανάρτηση στην  eclass
  • Ανάρτηση/έκθεση στην κεντρική  σάλα του σχολείου και στην τάξη
  • Αποστολή στους γονείς και στους μαθητές για δική τους διάχυση
  • Ανάρτηση θεματικών στην εφημερίδα της τάξης
  • Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου  https://www.peirserron.gr/
  • Ανάρτηση στο youtube https://youtu.be/tiizYZlTTII 

 

Εκπαιδευτικός τάξης, Προγραμματισμός, Οργάνωση, Υλοποίηση προγράμματος, Δημιουργός παρουσίασης: Τσελεπή Σοφία

 

Στο πρόγραμμα συνέβαλαν ακόμη οι εκπαιδευτικοί: Αγοραστός Κωνσταντίνος, δάσκαλος Μελέτης,       Ματινόγλου Ελένη, δασκάλα Μουσικής, Χίντζιου Βασιλική, δασκάλα Παράλληλης Στήριξης

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις δράσεις υπάρχει στο επισυναπτόμενο αρχείο αλλά και στο βίντεο.

 

 


Results / Reactions

ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το πρόγραμμα «Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!» υποστηρίχθηκε από ένα φάσμα διδακτικών στρατηγικών και μεθοδολογίας. (Συζήτηση, παρατήρηση, αναστοχασμός, μέθοδος του brainstorm, εννοιολογικοί χάρτες, φύλλα εργασίας, παρουσιάσεις και προβολές, συζητήσεις και να αναστοχαστικές δραστηριότητες, ερωταποκρίσεις, συνεργασία, ανάληψη ομαδικού έργου και απόδοση ενός ομαδικού προϊόντος, αυτοαξιολόγηση μαθητών και προγράμματος, φύλλα αξιολόγησης, διαθεματικότητα, βιωματικές δράσεις στο μέτρο του επιτρεπτού, θεατρικό παιχνίδι, βίντεο, παραγωγή υλικού, ενεργητική και δημιουργική δράση των παιδιών).

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Τα παιδιά ανταποκρίνονταν με ενθουσιασμό, κέφι, διάθεση και θετικά συναισθήματα, με όρεξη και λαχτάρα, απόλαυσαν τη μάθηση και συμμετείχαν ενεργά με πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, με διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών και προθυμία. Αν δεν υπήρχαν ζητήματα προστασίας και μέτρα κατά του covid19   τότε πολλά θα ήταν διαφορετικά καθώς θα υπήρχαν περισσότερο βιωματικές δραστηριότητες (να παίξουν ομαδικά παιχνίδια χωρίς να χρειάζεται να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας, να παρουσιάσουν το παραμύθι τους ως μια ζωντανή θεατρική παράσταση σε κοινό κ.α.)

ΑΝΑΣΤΟΧΑΣΜΟΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όπως φαίνεται κι από τις απαντήσεις των παιδιών στα φύλλα αξιολόγησης τα παιδιά και τα τελικά προϊόντα των παιδιών:

  • Έμαθαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας
  • Είναι σε θέση να δώσουν οδηγίες και συμβουλές για σωστή περιβαλλοντική συμπεριφορά
  • Υιοθέτησαν στάσεις για σεβασμό στο περιβάλλον και την ενέργεια
  • Εκτίμησαν την αξία του οικολογικού αποτυπώματος
  • Ανέπτυξαν τις δεξιότητες Μάθησης, Ζωής, τεχνολογίας και επιστήμης, νου
  • Θέλησαν να παρουσιάσουν και να διαχύσουν τις δράσεις τους και τα αποτελέσματα
  • Απόλαυσαν και διασκέδασαν μαθαίνοντας και αλλάζοντας τρόπο ζωής
  • Ανυπομονούν για υλοποίηση προγραμμάτων που αφορούν και σε άλλους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης


Co-operations

COOPERATING ACADEMICS

Τσελεπή Σοφία, Αγοραστός Κωνσταντίνος, Ματινόγλου Ελένη, Χίντζιου Βασιλική

Objective Action

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών της Β’ Δημοτικού για σωστές οικολογικές και περιβαλλοντικές συμπεριφορές με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας του πλανήτη, τη χρήση καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας και την απόδοση μικρού οικολογικού αποτυπώματος μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης.

Initiative time

3 μήνες

SUPPORTED FILES(1)

Videos 1

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation