Σχέδια μαθήματος

Γυμνάσιο Ηράκλειας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Towards a bullying-free school environment

Towards a bullying-free  school environment
SUBMITTED FROM:

Γυμνάσιο Ηράκλειας

Το Γυμνάσιο Ηράκλειας βρίσκεται στο Δήμο Ηράκλειας του νομού Σερρών. Περιβάλλεται από τους Δήμους Σερρών και Σιντικής και από τους γειτονικούς Νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, ενώ απέχει από τα αστικά κέντρα των Σερρών και της Θεσσαλονίκης 30 και 85 χλμ αντίστοιχα και μόλις 20 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η Ηράκλεια βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πεδιάδας των Σερρών, δίπλα στον υγροβιότοπο της λίμνης Κερκίνης. Έχει 3.600 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο και τη γεωργία. Το σχολείο πρωτολειτούργησε το 1959 ως παράρτημα του Γυμνασίου Σιδηροκάστρου. Από το 1964 λειτουργεί ως ανεξάρτητη εκπαιδευτική μονάδα. Διαθέτει 12 αίθουσες διδασκαλίας, 2 εργαστήρια πληροφορικής, εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο καλλιτεχνικών, εργαστήριο τεχνολογίας, δανειστική βιβλιοθήκη με 3.500 βιβλία, αμφιθέατρο, τμήματα ένταξης, γραφεία διεύθυνσης, υποδιεύθυνσης και καθηγητών με Η/Υ και internet. Ο πληθυσμός του σχολείου αποτελείται από 200 μαθητές, 20 καθηγητές (μόνιμους και αναπληρωτές) και 4 αναπληρωτές καθηγητές Ειδικές Αγωγής. Υπάρχουν κάποιες ιδιαιτερότητες όσον αφορά το μαθητικό πληθυσμό καθώς πολλοί μαθητές προέρχονται από κτηνοτροφικές οικογένειες, οικογένειες Ρομά και Αθίγγανων, και από οικογένειες χαμηλού βιοτικού επιπέδου, με έντονες κοινωνικοπολιτισμικές ιδιαιτερότητες, γεγονός που καθιστά τη διδασκαλία αρκετά απαιτητική και τις σχέσεις με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό αρκετά περίπλοκες.


School Principal

Κλούβα Δέσποινα

Contact with School


Description

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό σενάριο που υλοποιήθηκε δια ζώσης στη σχολική τάξη και εξ αποστάσεως κατά τη διάρκεια της διακοπής λειτουργίας των σχολείων και αφορά τον εκφοβισμό και τις διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον των μαθητών. Το σενάριο αποτελείται από έξι διδακτικές παρεμβάσεις (6 Lessons) που έχουν ως εξής:

  1. Recognising the hidden forms of bullying και έχει ως στόχο να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τι ακριβώς είναι το φαινόμενο του εκφοβισμού, να αναγνωρίσουν ποιες πρακτικές συνιστούν εκφοβισμό και να διακρίνουν τις διάφορες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται το φαινόμενο (σχολικός, διαδικτυακός).
  2. The virus of bullying και έχει ως στόχο να εμβαθύνουν οι μαθητές στη μελέτη του φαινομένου με διερευνητικό τρόπο αναζητώντας πληροφορίες σε προεπιλεγμένες από την εκπαιδευτικό επίσημες ιστοσελίδες που αναφέρονται στο θέμα.
  3. A victim of cyberbullying και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω στο θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού και να απευθυνθεί στη συναισθηματική τους νοημοσύνη (emotional intelligence) της οποίας η ενσυναίσθηση (empathy) αποτελεί σημαντική δεξιότητα. Στο μάθημα αυτό οι μαθητές διαβάζουν την ιστορία της Kay που έχει υποστεί cyber bullying. Οι μαθητές θα πρέπει να αφηγηθούν την ιστορία της Kay ή τη δική τους ιστορία, αν έχουν υποστεί οι ίδιοι ή κάποιος-κάποια στο φιλικό τους περιβάλλον κάποιο είδος διαδικτυακού εκφοβισμού, με τη μορφή κόμικ στο εργαλείο Storyboardthat, ή με τη χρήση της ψηφιακής αφήγησης στο εργαλείο Spark Adobe.
  4. Spread the word against bullying with a meme και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές πάνω στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού, να τους κάνει να καταλάβουν ότι για κάθε παιδί ο σχολικός εκφοβισμός έχει διαφορετικές συνέπειες και να τους ενδυναμώσει ψυχικά έτσι ώστε να δώσουν το δικό τους μήνυμα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα με τη μορφή ενός meme.
  5. Online Hate Speech και αφορά τη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται σε διαδικτυακά περιβάλλοντα. Οι μαθητές αναρτούν την άποψη τους για το βίντεο που παρακολουθούν και τα συναισθήματα που τους προξενεί. Απαντούν στις σχετικές με το βίντεο ερωτήσεις δημοσιογράφου και ταξινομούν σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα ως θετικά, αρνητικά, ουδέτερα ή ασαφή. Τέλος, στέλνουν το δικό τους θετικό μήνυμα σε πρόσωπο που δέχτηκε σχόλια μίσους.
  6. Bullying/Hate Speech: What can I do? και έχει σκοπό να πληροφορήσει τους μαθητές σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προφυλαχθούν και να προφυλάξουν άλλους από τον εκφοβισμό, διαδικτυακό και μη, και τη ρητορική μίσους. Επίσης, εισάγει τους μαθητές σε μια πρακτική αναφοράς τέτοιων γεγονότων σε εξειδικευμένες υπηρεσίες που προσφέρουν υποστήριξη σε θύματα. Συγκεντρώνουν σε μια ψηφιακή αφίσα συμβουλές για την ορθή συμπεριφορά στο διαδίκτυο την οποία εκτυπώνουν και αναρτούν στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου. Έπειτα, συντάσσουν ένα κατάλογο με τους φορείς και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθυνθούν τα θύματα, δημιουργούν με τα στοιχεία αυτά ένα infographic και το εκτυπώνουν και το αναρτούν στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου.

Ιστοσελίδα της δράσης: https://padlet.com/fmarvel/hackinghate


Results / Reactions

Το εκπαιδευτικό σενάριο αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση διδασκαλίας. Συγκεκριμένα, ως προς τη θεματική ενότητα, διαπραγματεύεται ένα από τα φλέγοντα ζητήματα της εποχής, αυτό του εκφοβισμού (σχολικού, διαδικτυακού, ρητορική μίσους), το οποίο προσεγγίζεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες και επιχειρεί να αλλάξει στάσεις και απόψεις. Ως προς το θεωρητικό μοντέλο μάθησης, αξιοποιείται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος καθώς το σενάριο προωθεί τις ομαδο- συνεργατικές δραστηριότητες και συνδέεται άμεσα με την εποχή μας και το περιβάλλον των μαθητών. Ενισχύει τη διερευνητική μάθηση και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία με τη χρήση πόρων από επίσημες ιστοσελίδες που ασχολούνται με το θέμα. Οι μαθητές επεξεργάζονται το πλούσιο υλικό, αναλύουν κριτικά τα κείμενα και καταθέτουν τις εντυπώσεις τους και τις απόψεις με αφορμή το κάθε κείμενο. Εμπλέκονται επίσης στη συνεργατική παραγωγή πληθώρας νέων κειμένων (posters, memes, infographics, digital stories, comics) με τα οποία εκφράζουν τα δικά τους μηνύματα και ενημερώνουν την σχολική κοινότητα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και για το πώς μπορούν οι μαθητές να προφυλαχθούν από τον εκφοβισμό και την ρητορική μίσους. Καλλιεργούνται και τα τέσσερα είδη γραμματισμών (οπτικός, ψηφιακός, πληροφοριακός, κριτικός), οι μαθητές έρχονται σε επαφή με μεγάλη ποικιλία πολυμεσικών και πολυτροπικών κειμένων ως αναγνώστες αλλά και ως δημιουργοί. Αξιοποιούνται διαφορετικά κειμενικά είδη, πολλά λειτουργικά εργαλεία web 2.0 και όλες οι δυνατότητες της εκπαιδευτικής πλατφόρμας e-class. Συνολικά οι μαθητές ωφελούνται ποικιλοτρόπως. Αποκτούν νέες γνώσεις, ευαισθητοποιούνται, προβληματίζονται, αναλύουν, ασκούν κριτική, δημιουργούν, αποκτούν νέες γνώσεις αλλά και αναπτύσσουν ενσυναίσθηση γύρω από τις επιπτώσεις του εκφοβισμού στους συνομηλίκους τους. Η συζήτηση και η εις βάθος μελέτη του φαινομένου μέσα από τις δραστηριότητες του σεναρίου συμβάλλουν πάνω απ΄όλα στην κατανόηση και την αντιμετώπισή του.

 



COOPERATING ACADEMICS

Μαραβελάκη Σωφρονία

Objective Action

Η δημιουργία ενός σχολικού κλίματος χωρίς εκφοβισμό

Initiative time

Σχολικό έτος 2019-20
Videos 2

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation