Σχέδια μαθήματος

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ωκεανοί- Προστασία των θαλασσών

Ωκεανοί- Προστασία των θαλασσών
SUBMITTED FROM:

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το Μυστικό Κλειδί προσφέρει στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους παιδαγωγικής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας, που στοχεύουν σε ένα παιδοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη ενός μοναδικού εκπαιδευτικού πρότζεκτ αγωγής και διαπαιδαγώγησης που δίνει ευκαιρίες και ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Οι χώροι μας είναι διαμορφωμένοι σε γωνιές με τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες και να αναπτύξουν ικανότητες που μέχρι τώρα ίσως να ήταν ανεκμετάλλευτες.


School Principal

ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Contact with School


Description

Στα πλαίσια της θεματικής χρονιάς «Εξερευνητές του κόσμου» τα παιδιά εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αναζήτηση πληροφοριών για τους ωκεανούς και γενικότερα της ζωής κάτω από το νερό που εμπίπτει στο στόχο 14 των Παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Η επιστροφή στην δια ζώσης εκπαίδευση τον Ιανουάριο μας έδωσε τη δυνατότητα στην ενεργή ενασχόληση μας με το θέμα μέσω βιωματικών και κινητικών δραστηριοτήτων.

Η προσέγγιση του θέματος υπήρξε πολύπλευρη και κάλυψε πολλά γνωστικά πεδία.

Στη αρχή προσπαθήσαμε γεωγραφικά να εντοπίσουμε τους ωκεανούς στο χάρτη αλλά  και μέσω μουσικοκινητικών δραστηριοτήτων  μάθαμε για τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν στην οικονομία και ανάπτυξη. Μας γεννήθηκε το ερώτημα της σχέσης του ανθρώπου με τους ωκεανούς μετά τη γνωριμία μας με θαλασσοπόρους, δύτες και την κατάδυσή μας με υποβρύχιο. Μέσω ψηφιακών βίντεο που δημιουργήσαμε με την ομάδα διδασκόντων κάναμε ηλεκτρονικές  βουτιές στα βάθη των ωκεανών.  Επιπλέον η θεματική προσεγγίστηκε μέσω ρομποτικής, δραματοποίησης, θεατρικού παιχνιδιού και messy play.

Στη διάρκεια γνωριμίας με τα ζώα του ωκεανού προέκυψαν ερωτήματα για την ζωή και την επιβίωσή τους στο νερό. Πληροφορηθήκαμε για το πόσο αφιλόξενος  είναι πλέον ο ωκεανός για τα ζώα του εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Τα παιδιά ανακάλεσαν δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις από βρώμικες παραλίες που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί. Σε κοντινές από την πόλη μας παραλίες τα παιδιά έχουν παρατηρήσει την ύπαρξη θαλάσσιων χελωνών κι αναλογίστηκαν τα προβλήματα που τους δημιουργεί η μόλυνση αυτή. Έτσι επικοινωνήσαμε με τον σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» που φροντίζει για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και μέσω μίας διαδικτυακής επίσκεψης ενημερωθήκαμε σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πλάσματα αυτά.

Τα παιδιά δημιούργησαν την δική τους αφίσα και έγραψαν το δικό τους παραμύθι στην προσπάθεια τους να ευαισθητοποιήσουν τους γύρω τους πάνω στο πρόβλημα της επιβίωσης των θαλάσσιων χελωνών.

Οι δημιουργίες των παιδιών παρουσιάστηκαν από τα ίδια και στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου μας με διαδραστικό τρόπο. Οι γονείς αλλά και οι φίλοι του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας αυτές από την ιστοσελίδα μας αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook,You Tube). Το υλικό αυτό δημοσιεύτηκε σε blogs και ιστοσελίδες που ασχολούνται με δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Επίσης κοινοποιήθηκε και σε δημόσιους φορείς όπως στο Δήμαρχο και στους Αντιδημάρχους της πόλης μας με σκοπό την συμβολή τους στην διάχυση του περιβαλλοντικού αυτού μηνύματος.


Results / Reactions

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαμε θέσει. Τα παιδιά γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον των θαλασσών και έμεθαν για την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με αυτό. Ευαισθητοποιήθηκαν ως προς το περιβάλλον, αλληλεπέδρασαν μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων με τον φυσικό κόσμο του βυθού, παρατήρησαν, προβληματίστηκαν, εξήγησαν και σκέφτηκαν τρόπους για την προστασία των θαλασσών και της θαλάσσιας χελώνας. Με αυτό τον τρόπο υιοθέτησαν καλές πρακτικές, ανέπτυξαν οικολογική συνείδηση και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους αυτή με τους συμμαθητές, τους γονείς τους καθώς και με την τοπική κοινότητα.Co-operations

Αρχέλων, σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.


COOPERATING ACADEMICS

Ελένη Σκαμνέλου, Μαρία Μπίτου

Objective Action

-Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη ρύπανση των θαλασσών. - Η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και η αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες του ανθρώπου. -Η αναγνώριση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον. -Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας.-Διάχυση οικολογικού μηνύματος.

Initiative time

Ιανουάριος- Φεβρουάριος 2021

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 7


Videos 3

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation