Καλές πρακτικές

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

«ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ»

«ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ»
SUBMITTED FROM:

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

TO 2o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Με στόχο τη διαμόρφωση οικολογικής συνείδησης, μέσα από δράσεις που στηρίζονται στη συμμετοχή και στη συνεργασία ευαισθητοποιούμε παιδαγωγικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.


School Principal

ΧΑΛΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Contact with School


Description

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ»  http://food.wwf.gr/about

Το κύριο θέμα του προγράμματος ήταν η Υγιεινή Διατροφή:

 η γνώση, η κατανόηση, η αλλαγή συνηθειών και η παρέμβαση των μαθητών στη διαμόρφωση κουλτούρας στάσεων και αξιών τόσο στο φυσικό όσο και στο ανθρωπογενές περιβάλλον τους.

Παράλληλα με τη διάσταση της υγείας εξετάστηκε και η περιβαλλοντική διάσταση της διατροφής.

Η διαδικασία παραγωγής της τροφής, οι φυσικοί πόροι που απαιτήθηκαν για την παραγωγή της, η ρύπανση που τυχόν προκλήθηκε από φυτοφάρμακα κλπ

 

Οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα με βιωματική ανακαλυπτική μέθοδο.

Υποστηρίχτηκε κλίμα ενεργούς συμμετοχής όπου οι μαθητές ανέπτυξαν τις γνώσεις, τους προβληματισμούς τους, τις απόψεις τους και τις παρεμβάσεις τους στο περιβάλλον τους.

Έγινε με διαθεματικότητα η διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων μέσα από τα μαθήματα της Γλώσσας, της Μελέτης Περιβάλλοντος, των Μαθηματικών, της Φυσικής Αγωγής και των Εικαστικών. Με δημιουργική και ελεύθερη έκφραση, δόθηκε έμφαση στην αξία της κατανόησης της σχέσης της τροφής με τους  φυσικούς πόρους του πλανήτη.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ…

Τα παιδιά ανακοίνωσαν αυθόρμητα στην τάξη το αγαπημένο τους φαγητό. Περιέγραψαν το συναίσθημά τους όταν το γεύονται. Καταγράφηκαν στον πίνακα όλες οι προτιμήσεις τους. Στο τέλος είχαν συγκεντρωθεί πολλά ....φαγητά που θα έπρεπε να τους ρίξουμε ...μια δεύτερη ματιά στις επόμενες δράσεις μας.

Οι μαθητές ζωγράφισαν στη συνέχεια όλα τα φαγητά που τους αρέσουν και τα τρώνε στο σπίτι τους.

Έπαιξαν κινητικό παιχνίδι με παραγγέλματα "περπατάμε αργά... είμαστε νηστικοί" κλπ για την εισαγωγή της έννοιας της τροφής ως "καυσίμου" για να λειτουργήσουμε.

Μοιράστηκε το διατροφικό ρολόι. Το μελετήσαμε με συζήτηση και παιχνίδι. Τα παιδιά είδαν βίντεο σχετικό με τις τροφές και την αξία τους.

Μαθητές από την Ινδία, την Αλβανία, τον Καναδά και την Ιταλία μίλησαν για τα φαγητά της πατρίδας τους.  Η ενότητα αυτή λειτούργησε ως προοργανωτής του προγράμματος θέτοντας τους βασικούς υλοποίησής του για τη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών.

 Το βασικό συναίσθημα των παιδιών ήταν η χαρά, η επιθυμία τους να εκφραστούν και η διάθεσή τους να μάθουν. Η εμπειρία μας ήταν ουσιαστική και γόνιμη.

 

  1. ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ

 

Διαβάσαμε την ιστορία «Ένας κόκκος ρυζιού λέει την ιστορία του»

Τα παιδιά παρακολουθούσαν προσεκτικά και …προβληματισμένα με την περιπέτεια του ρυζιού. Τα παράπονα που διατυπώθηκαν από τους μαθητές εξ ονόματος του ρυζιού ήταν πολλά.

Με τη συζήτηση καταλήξαμε στην έννοια «οικολογικό αποτύπωμα της τροφής». Προβλήθηκε το βίντεο «Άλλαξε τον τρόπο που σκέφτεσαι για την τροφή».

Οι μαθητές δραματοποίησαν την ιστορία του ρυζιού. Είχαν καταλάβει, είχαν κατανοήσει το συμβολισμό της συγκεκριμένης ιστορίας σε σχέση  με τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε όλοι μας για το οικολογικό αποτύπωμά μας στη γη.

 

 

 

  1. ΔΕΚΑΤΙΑΝΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΝΑΚ 1-0

 

Στο σχολείο μας δεν υπάρχει κυλικείο. Έτσι τα παιδιά έχουν μάθει να φέρνουν δεκατιανό από το σπίτι τους. Μέσα από το πρόγραμμα έμαθαν την αξία της επιλογής του δεκατιανού τους τόσο για τη υγεία τη δική τους, όσο και για την υγεία του πλανήτη μας.  Ζωγράφισαν, συζήτησαν, έφαγαν μαζί το κολατσιό τους.

 

 

  1. ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΙΟΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ

 

Έγινε συζήτηση για τις τέσσερις εποχές και τα φρούτα που υπάρχουν στην καθεμιά. Μοιράστηκε  η αφίσα  με την εποχικότητα των φρούτων. Μετά από συζήτηση για την αξία της σωστής επιλογής των φρούτων ανάλογα με την εποχή τους τα παιδιά έγιναν «μανάβηδες» της κάθε εποχής και κλήθηκαν να γεμίσουν τα καλάθια τους. Υποστήριξαν με επιχειρήματα την επιλογή τους βασιζόμενα στο πόσο κοστίζει η λάθος απόφαση στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

 

  1. ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΜΠΟΥΡΓΚΕΡ

 

Οι μαθητές συζήτησαν για το πόσες φορές τρώνε κρέας στο σπίτι τους. Μετά από συζήτηση αλλά και παρακολούθηση των σχετικών βίντεο έπαιξαν παιχνίδι ρόλων υποδυόμενοι το κρέας, τα λαχανικά, κλπ. καταλήγοντας στα ανάλογα συμπεράσματα. Οι μαθητές πλέον έχουν καταλάβει τι σημαίνει να είσαι υγιής, να προστατεύεις τον πλανήτη  σου με τις επιλογές σου και  να ρυθμίζεις εσύ ο ίδιος το μέλλον της ανθρωπότητας αφήνοντας το σωστό οικολογικό σου αποτύπωμα.

 

  1. ΠΡΩΪΝΟ ΣΑΝ ΒΑΣΙΛΙΑΣ

Οι μαθητές συζήτησαν για τα αγαπημένα τους φαγητά. Ύστερα τα ζωγράφισαν. Σύγκριναν  τη διατροφική  τους αξία στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Με τον πίνακα των θρεπτικών συστατικών των τροφών άνοιξε περισσότερο η συζήτηση. Διαβάσαμε ετικέτες και καταλήξαμε στις επιλογές των σωστών για την υγεία μας τροφών. 

 

  1. ΤΡΕΞΕ ΤΡΕΞΕ ΜΙΚΡΟΥΛΗ

 

Βγήκαμε στο προαύλιο.  Ο γυμναστής μίλησε στα παιδιά για την αξία της άσκησης. Έτρεξαν, έπαιξαν παιχνίδια, χόρεψαν. Στη συνέχεια, μέσα στην τάξη μιλήσαμε για τα πολλαπλά οφέλη  της σωματικής άσκησης. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο. Οι μαθητές εκφράστηκαν με ζωγραφική, ποιήματα που έφτιαξαν μόνοι τους και τραγούδια.

 

  1. ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Τα παιδιά πήγαν το Σάββατο στη λαϊκή με τους γονείς τους. Τη Δευτέρα συζητήσαμε για την εμπειρία τους σύμφωνα και με αυτά που έχουν μάθει μέχρι τώρα. Γεμάτα ενθουσιασμό καθοδηγούσαν –είπαν- τους γονείς τι να αγοράσουν και γιατί.  Μίλησαν στους παραγωγούς, και πήραν αρκετή ανατροφοδότηση για τις γνώσεις τους.

Μέσα από τη ζωγραφική εκφράστηκαν αυθόρμητα και δημιουργικά!!!!

 

  1. ΠΙΚ ΝΙΚ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ

 

Εμείς κάναμε πικ νικ στο σχολείο μας. Τα  παιδιά έφεραν σπιτικά φαγητά, στρώσαμε τραπεζομάντηλα στο σχολικό μας κήπο και η….εκδρομή άρχισε!!!! Το σχολείο άνοιξε τις πόρτες του σε γονείς και φορείς. ΄Ολοι μαζί έφαγαν, χάρηκαν, θυμήθηκαν τις σπιτικές αυγοφέτες….  Το μήνυμα του «ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» ήταν ξεκάθαρο στις επιλογές των τροφών από όλες τις οικογένειες.

 

 

  1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΕΣ

 

Τα παιδιά επανήλθαν στην ενότητα με τις καινούριες πια γνώσεις τους για την υγιεινή διατροφή και την προστασία του πλανήτη. Είδαν τα σχετικά με την ενότητα βίντεο και συζήτησαν για την αξία των τροφών. Η φράση «Οικολογικό αποτύπωμα» έχει περάσει πλέον στο λεξιλόγιό τους. Μοιράστηκαν σκέψεις και συναισθήματα. Ζωγράφισαν και  έγραψαν ποιήματα, μηνύματα και ….συμβουλές σχετικά με την υγιεινή διατροφή.

 

 

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΚΟΥΝΙΑ

Οι μαθητές έφεραν διάφορες συσκευασίες τροφίμων. Διάβασαν με προσοχή τις ετικέτες. Εστιάσαμε στις «ημερομηνίες λήξης» και «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Συζητήσαμε για το ρόλο που παίζει η σωστή τοποθέτηση των τροφών μας μέσα στο ψυγείο. Ως «επιθεωρητές σπατάλης» ανέλαβαν να «εκπαιδεύσουν» τους γονείς τους για τον τρόπο που επιλέγουν τα τρόφιμα σύμφωνα με τις ετικέτες.  Επίσης μιλήσαμε και για την πλαστική σακούλα. Οι μαθητές είχαν πολλά ερεθίσματα και από ανάλογη δράση που έγινε στο σχολείο μας με σκοπό να ενισχύσουμε τα μηνύματα του προγράμματος «Υγιή παιδιά υγιής πλανήτης». Άκουσαν και χόρεψαν με το τραγούδι  «στο σούπερ μάρκετ». Ζωγράφισαν ένα αγαπημένο τους συσκευασμένο προϊόν διατροφής.


Results / Reactions

Το πρόγραμμα «ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» έγινε συντονισμένα.Τα αποτελέσματά του διαχύθηκαν σε όλα τα παιδιά του σχολείου.  Όλα τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα «μηνύματα ζωής» του προγράμματος. Συνδετικός κρίκος η διευθύντρια που είχε αναλάβει το πρόγραμμα μέσα από το μάθημα της ευέλικτης ζώνης, ως συντονίστρια,  σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.  

 Το σχολείο έκανε επισκέψεις σε επιλεγμένους χώρους, όπως στη Διαδραστική Έκθεση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα: «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»  που φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου τη Δευτέρα  12 Φεβρουαρίου 2018.  Οι γονείς ενισχύοντας το πρόγραμμα του σχολείου έκαναν περιβαλλοντική δράση με θέμα τη  σπορά του σχολικού μας κήπου. Διοργανώσαμε στο σχολείο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα γλυκοπάζαρο με γλυκά σπιτικά και όχι του εμπορίου.  Επίσης πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών για την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες στο παράκτιο, θαλάσσιο, και όχι μόνο περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου. Συμμετείχαμε σε όλες τις περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου μας, συνδέοντας πάντα τα μηνύματα  με το βασικό πρόγραμμά μας που ήταν το «Υγιή παιδιά υγιής πλανήτης», όπως η εβδομάδα σχολικού εθελοντισμού  Let’s do it Greece και το πρόγραμμα ανακύκλωσης followgreen του Δήμου Λουτρακίου.

Όλες οι δράσεις ενίσχυσαν τα μηνύματα της σωστής διατροφής και της προστασίας του πλανήτη μας. Τα παιδιά πλούτισαν τις γνώσεις τους και  άλλαξαν πολλές από τις κακές συνήθειές τους. Επίσης οι γονείς αγκάλιασαν το πρόγραμμα και μόνον θετικά σχόλια είχαμε για το σχολείο μας.



Co-operations

Βασικό μας πρόγραμμα ήταν το πρόγραμμα  WWF, «ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» http://food.wwf.gr Υπήρξε συνεργασία με τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Κορινθίας, την Καρδιολογική Εταιρεία, την ACTIONAID, την Αειφόρουμ

 


COOPERATING ACADEMICS

«ΥΓΙΗ ΠΑΙΔΙΑ ΥΓΙΗΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ» «Όταν έχω την υγειά μου έχω τον κόσμο όλο» ΧΑΛΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ, ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ , ΚΟΥΤΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΠΑΝΤΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

SPREAD THE WORD METHODS

Με έκθεση ζωγραφικής

Με συμμετοχή σε  αθλητικές δραστηριότητες

Με δημοσίευση στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο

Με αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του σχολείου

Με εκδηλώσεις μέσα στο σχολείο όπου  προσκαλέσαμε  φορείς της τοπικής κοινωνίας

Με  ημέρα «εκδρομής» στο σχολικό μας κήπο όπου γονείς, παιδιά  και φορείς της τοπικής κοινωνίας  απόλαυσαν σπιτικά φαγητά που  είχαν μαγειρέψει στο σπίτι.


Objective Action

Η κατανόηση της σχέσης της τροφής με τους φυσικούς πόρους του πλανήτη Η γνώση της προέλευσης των τροφών Η συσχέτιση της διατροφικής πυραμίδας με την πυραμίδα του οικολογικού αποτυπώματος Η γνωριμία με τα εποχικά φρούτα και λαχανικά Η ανάγνωση βασικών πληροφοριών στις ετικέτες των τροφίμων Η αίσθηση της ευεξίας που προσφέρει στο σώμα η υγιεινή διατροφή Η απόκτηση συνηθειών που θα τους μείνουν εφόρου ζωής Η συνεργασία με την οικογένεια για την επιλογή του φαγητού Η συνεργασία με τους συμμαθητές και το σχολείο γενικά για την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Target Audience

ΟΛΗ Η ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΟΝΕΙΣ

Initiative time

Δεκέμβριος 2017 έως Μάιος 2018

Initiative Location

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation