Καλές πρακτικές

Ημερήσιο Γυμνάσιο Επανομής (Νομός Θεσσαλονίκης)


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ΕΘΕΛΛΩ: Θεωρία μα και πράξη

ΕΘΕΛΛΩ: Θεωρία μα και πράξη
SUBMITTED FROM:

Ημερήσιο Γυμνάσιο Επανομής (Νομός Θεσσαλονίκης)

Το σχολείο είναι το μοναδικό γυμνάσιο στην δημοτική ενότητα Επανομής του Δήμου Θερμαϊκού. Το σχολείο έχει 15 τμήματα στα οποία φοιτούν 356 μαθητές και διδάσκουν 37 εκπαιδευτικοί.


School Principal

Δόμβρος Παναγιώτης

Contact with School


Description

ΕΘΕΛΩ: Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης  Εθελοντισμός- Θεωρία μα και Πράξη, στο Γυμνάσιο Επανομής, άρχισε ,πριν από τρία χρόνια, να υλοποιείται με μαθητές ενός τμήματος της Β΄ τάξης, με πρώτο στόχο να δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, ενώνοντάς τους σε κοινές δράσεις. Δεύτερος στόχος ήταν να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση σε κάθε μαθητή και η ευαισθητοποίηση σε θέματα κοινωνικά και περιβαλλοντικά. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη ομάδα των «ΕΘΕΛΩ», από τις λέξεις : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ, ΘΕΛΩ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΩ, ΩΦΕΛΩ ΚΑΙ ΩΦΕΛΟΥΜΑΙ.

 

Πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις αλληλεγγύης, με στόχο την ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων, όπως : προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης σε γηροκομείο με άπορους ηλικιωμένους και σε πρόσφυγες με τη συνεργασία του Συλλόγου γονέων –κηδεμόνων, συγκέντρωση χρημάτων για το Παιδικό χωριό SOS της περιοχής, προσφορά τροφίμων στις εκκλησίες της περιοχής για το συσσίτιο των απόρων συμπολιτών, με συμμετοχή των ίδιων των μαθητών στη διανομή τροφίμων, συνεργασία με άλλα σχολεία του δήμου για την αγορά και προσφορά ειδών σε ίδρυμα  ΑμεΑ.  


Results / Reactions

ΕΘΕΛΩ: Για το σχολικό έτος 2017-2018 οι ΕΘΕΛΩ συνεργάστηκαν με το Σύλλογο Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ «ΑΝΑΤΟΛΗ», του Δήμου Θερμαϊκού. Γνώρισαν τα παιδιά του Συλλόγου, συμμετείχαν σε κοινές δράσεις και πραγματοποίησαν παράσταση – εκδήλωση, με σκοπό να γνωρίσουν στην τοπική κοινωνία τη δράση του Συλλόγου, να ενισχύσουν οικονομικά το Σύλλογο και να βοηθήσουν την κοινωνία να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα ώστε να μάθει να στηρίζει τους γονείς των ΑμεΑ και τα παιδιά τους και να μην τα περιθωριοποιεί.

 

Για τη δράση αυτή, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο χώρο του Συλλόγου, όπου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα παιδιά, συμμετείχαν σε πρόβες τραγουδιού με τη μουσικό τους, σε πρόβες παραδοσιακών χορών με τον δάσκαλο του χορού, ζωγράφισαν και έπαιξαν. Τελικά αποφάσισαν να ανεβάσουν παράσταση – εκδήλωση, αφιερωμένη στο έργο του Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό, ενώθηκαν πρώην και νυν ΕΘΕΛΩ, ζήτησαν και πέτυχαν συνεργασία με μαθητές τεσσάρων σχολείων, έκαναν πρόβες και πραγματοποίησαν την παράσταση, με τίτλο : «ΕΘΕΛΩ-ΠΟΙΗΣΗ», στο Θέατρο της Επανομής, στην οποία συμμετείχαν και τα παιδιά του Συλλόγου, τα οποία ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν μαζί με τους ΕΘΕΛΩ.  Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι γονείς των μαθητών, με δημιουργία μπουφέ και προσφορά εδεσμάτων για το κοινό.

Στις δράσεις των ΕΘΕΛΩ συμμετέχουν πάντα όλοι οι μαθητές του σχολείου με προθυμία, όπως και όσοι πέρασαν από αυτό το πρόγραμμα και υπήρξαν μέλη της ομάδας.

Σαν απολογισμό θα λέγαμε πως η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης αποτελεί αντίδοτο στην εικονική πραγματικότητα, η οποία μαγεύει επικίνδυνα τα παιδιά. Η επαφή με αληθινούς ανθρώπους, με αληθινά προβλήματα, σε πραγματικές συνθήκες, συγκλονίζει τα παιδιά, τα προβληματίζει, τα ευαισθητοποιεί και τα οδηγεί από τη Θεωρία στην Πράξη. Σε δράσεις συνεργασίας, μη ανταγωνιστικές γιατί σ΄ αυτές το κάθε παιδί προσφέρει με το δικό του μοναδικό τρόπο, συμπληρώνοντας την ομάδα.Co-operations

Δήμος Θερμαϊκού, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ECOCITY


COOPERATING ACADEMICS

Σεβαστίδου Μαρία, Μητρούδη Ελένη

SPREAD THE WORD METHODS

Σχολική Ιστοσελίδα, Συμμετοχή στην παρουσίαση προγραμμάτων της Διεύθυνσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Συμμετοχή στην παρουσίαση προγραμμάτων του περιφερειακού δικτύου «Κλικ, Προστάτευσέ το!», Συμμετοχή στην παρουσίαση του τοπικού δικτύου «Δρω για τον τόπο μου» του Δήμου Θερμαϊκού


Objective Action

ΕΘΕΛΩ: Η ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και η υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Target Audience

Μαθητές, Γονείς, Τοπική κοινωνία (35 μαθητές)

Initiative time

ΕΘΕΛΩ: 3 συνεχόμενα έτη έως σήμερα

Initiative Location

Και εντός και εκτός σχολείου

PHOTOS 6


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation