Καλές πρακτικές

Δ.Σ. ΠΑΛΗΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους πρόσφυγες: "Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι"

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για τους πρόσφυγες: "Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι"
SUBMITTED FROM:

Δ.Σ. ΠΑΛΗΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Δ.Σ. Παληού Καβάλας βρίσκεται στο Παληό Τσιφλίκι, έναν προσφυγικό οικισμό, περίπου 10 χμ έξω από την Καβάλα και ανήκει στον Δήμο Καβάλας. Είναι 12/θέσιο σχολείο, που λειτουργεί ως 9/θέσιο. Το 10% του μαθητικού πληθυσμού είναι αλλοδαποί μαθητές από μετανάστες γονείς, κυρίως από την Αλβανία.


School Principal

ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ

Contact with School


Description

Στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος αγωγής υγείας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για τους πρόσφυγες, με τίτλο «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», στοχεύσαμε στο να εξερευνήσουμε και να καλλιεργήσουμε τα συναισθήματα των 19 μαθητών/τριών της Στ1’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παληού Καβάλας απέναντι στους πρόσφυγες, όπως αγάπη, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, ανθρωπισμός, ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες ανάμεσα στους λαούς. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι φέτος πήραμε μέρος στον 22ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας για τους πρόσφυγες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δεδομένου ότι πολλοί πρόσφυγες από το 2016 φιλοξενούνται στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» στην Καβάλα. Για αυτό το λόγο συνεργαστήκαμε με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, για να παρουσιάσουμε μια θεατρική παράσταση στην 4η Γιορτή Μαθητικού Θεάτρου με τίτλο «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι», συνεργαστήκαμε με τη δασκάλα και τους/ις μαθητές/τριες της Στ2’ τάξης και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Παληού Καβάλας και οργανώσαμε χριστουγεννιάτικου bazaar και το ποσό που συγκεντρώθηκε το δώσαμε στο 2ο Δ.Σ. Καβάλας, στο οποίο φοιτούν προσφυγόπαιδα. Τέλος, είχαμε πάντα στο πλευρό μας τους γονείς της Στ1’ τάξης. Στόχος όλων αυτών των συνεργασιών ήταν να ευαισθητοποιήσουμε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και άτομα της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας για το ευαίσθητο και επίκαιρο θέμα των προσφύγων, ώστε να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.


Results / Reactions

Σύμφωνα με την αξιολόγηση του προγράμματος, επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι: Ενεπλάκησαν μαθητές και μαθήτριες με διαφορετική γλωσσική, πολιτισμική, πολιτιστική και θρησκευτική κουλτούρα από τους πρόσφυγες σε κοινές δραστηριότητες για διαπολιτισμικά θέματα με στόχο την αρμονική τους συμβίωση με άλλους λαούς, ώστε να αναπτύξουν συναισθήματα αλληλεγγύης, αδελφοσύνης και ανθρωπισμού. Ανέπτυξαν τον κριτικό γραμματισμό και συνδιαμόρφωσαν το σχολικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Προσδιορίστηκαν τα μαθησιακά αποτελέσματα στους τομείς της απόκτησης γνώσεων και της ανάπτυξης δεξιοτήτων στο γνωστικό αντικείμενο της Γλώσσας και της Λογοτεχνίας. Εφαρμόστηκε η συνεργατική διδασκαλία και ανέπτυξαν οι μαθητές/τριες την ικανότητα επικοινωνίας σε διαφορετικά εθνικά και πολιτισμικά πλαίσια μέσα από την Αισθητική Αγωγή (Εικαστικά, Μουσική και Θεατρική Αγωγή). Επιτεύχθηκε η δικτύωση του σχολείου με τους γονείς, άλλους εκπαιδευτικούς, τους τοπικούς και άλλους φορείς και την τοπική κοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο, το σχολείο έγινε ένα σχολείο «χωρίς τοίχους», όπου η συνεργασία με τους γονείς, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων.Co-operations

Οι μαθητές/τριες της Στ1 τάξης του Δ.Σ. Παληού Καβάλας για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους πρόσφυγες «Ένα σπίτι μακριά από το σπίτι» συνεργάστηκαν με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τον Δήμο Καβάλας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες , το 2ο Δ.Σ. Καβάλας, στο οποίο φοιτούν προσφυγόπαιδα, τη δασκάλα και τους/ις μαθητές/τριες της Στ2’ τάξης, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Παληού Καβάλας και τους γονείς της Στ1’ τάξης.


COOPERATING ACADEMICS

Καρτσιώτου Θωμαϊς Δασκάλα, Χριστοδούλου Έρση Νηπιαγωγός

SPREAD THE WORD METHODS

Για την καλύτερη διάχυση του μηνύματος της παράστασης δόθηκε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ συνέντευξη από τη δασκάλα της τάξης σχετικά με την παράσταση και την εκπαίδευση των παιδιών πάνω σε διαπολιτισμικά θέματα και επίκαιρα, όπως αυτό των προσφύγων. Επίσης εκδόθηκε από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας πρόγραμμα που διανεμήθηκε σε σχολεία και στην κοινωνία της Καβάλας και αφίσα που τοποθετήθηκε σε εμφανή σημεία της πόλης. Η παράσταση πρόκειται να παρουσιαστεί στην τελική γιορτή του σχολείου στις 10-06-2019, ώστε να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότεροι μαθητές/τριες και συμπολίτες μας. Τέλος, τοπικές και διαδυκτιακές εφημερίδες έγραψαν για την παράσταση, όπως η Kavala Post:

https://www.kavalapost.gr/219614/o-xerizomos-kai-i-prosfygia-mesa-apo-ta-matia-ton-mathiton-toy-palioy-fotografies/?fbclid=IwAR1nEB1xfR0ZFl4wudNUXyZ03JXUtMgTCQXtPEnbBkfjRD8lbD7KNwWYw84


Objective Action

Η ευαισθητοποίηση μαθητών/τριών, γονέων, εκπαιδευτικών και ατόμων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας απέναντι στους πρόσφυγες και η καλλιέργεια συναισθημάτων, όπως αγάπη, αλληλεγγύη, αδελφοσύνη, ανθρωπισμός, ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, ώστε να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Target Audience

Απευθύνεται σε μαθητές/τριες, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και στην ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Initiative time

Οκτώβριος 2018 έως Ιούνιο 2019

Initiative Location

Καβάλα

SUPPORTED FILES

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation