Καλές πρακτικές

6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Ελλάδα - Ρωσία, μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας

Ελλάδα - Ρωσία, μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας
SUBMITTED FROM:

6ο ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ-ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Το 6° Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου-Κορδελιού βρίσκεται και λειτουργεί στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσ/νίκης. Πρωτολειτούργησε το 1983/84 ως 6/θέσιο. Το 1998/99 αναβαθμίζεται σε 12/θέσιο και μετονομάζεται σε 6° Διαπολιτισμικό. Εκπ/κό προσωπικό: 28 εκπ/κοί. 2018-19 Εκπ/κό προσωπικό: 28 εκπ/κοί. Μαθητικό δυναμικό 2018-19 (288): 194 γηγενείς, 2 παλιννοστούντες, 61 αλλοδαποί, 31 Ρομά (Τσιγγάνοι). Στο 6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Ελευθερίου-Κορδελιού, προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις καινοτόμες δράσεις του σχολείου μας (ευρωπαϊκά προγράμματα, θεατρική ομάδα, παραδοσιακή χορευτική ομάδα, ομάδα ρομποτικής, ομάδα σκίτσου, ομάδα σκάκι, μουσική ομάδα, έκδοση σχολικής εφημερίδας, βραβευμένη ιστοσελίδα, ψηφιακή τάξη-καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, οργανωμένη μαθητική βιβλιοθήκη, συνεργασία με πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συμμετοχές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς) να ωφελούνται όλα, χωρίς καμιά εξαίρεση, τα παιδιά. Στόχος όλων αυτών των δράσεων είναι όχι μόνο η κοινωνική ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους με σεβασμό στη διαφορά και στην προέλευση, αλλά και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μαθητών ικανών να διαχειριστούν τη διαπολιτισμική πραγματικότητα και να επωφεληθούν από αυτή, στα πλαίσια δημοκρατικών κοινωνικών αντιλήψεων και πρακτικών.


School Principal

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Contact with School


Description

Πρόγραμμα Αδελφοποίησης Σχολείων Ελλάδας & Ρωσίας

Στο πρόγραμμα το οποίο έχει διάρκεια 3 χρόνια (2018-2021) συμμετέχουν 26 ελληνικά σχολεία (13) Δημοτικά & (13) Γυμνάσια της Περιφέρειας ΠΕ & ΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας με 14 Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κρασνοντάρ της Νότιας Ρωσίας (Μαύρης Θάλασσας), στα οποία διδάσκεται η ελληνική ως β΄ ξένη γλώσσα (γλώσσα επιλογής).

Για την επίτευξη των στόχων συνεργασίας τα συμβαλλόμενα μέρη μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορα μέσα, όπως: ανταλλαγή εκπαιδευτικών, διαμονή των μαθητών στο σχολείο συνεργασίας με την υποστήριξη των οικογενειών και τοπικών κοινοτήτων και οργάνων διοίκησης, εφαρμογή των κοινών έργων από τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων (ειδικά σε τάξεις πολιτιστικής κληρονομιάς), έμφαση προσοχής στον πολιτισμό της χώρας εταίρου στη διαδικασία μελέτης της ιστορίας, της γεωγραφίας, της λογοτεχνίας, εκμάθηση της ρωσικής σε προαιρετική κι εθελοντική βάση καθώς κι άλλων εκπαιδευτικών αντικειμένων με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών. Επίσης ανταλλαγή εκπαιδευτικής ύλης, όπως χάρτες, βιβλία, περιοδικά, οπτικοακουστικό υλικό κ.λ.π.

http://www.greecerussiatwinning.kmaked.eu/

 


Results / Reactions

Μαθήματα ρωσικής γλώσσας

Με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων των συστεγαζομένων σχολείων του 6ου Διαπολιτισμικού Δημοτικού Ελευθερίου-Κορδελιού & του 3ου Γυμνασίου Ελ-Κορδελιού και στα πλαίσια του προγράμματος αδελφοποίησης αποφασίστηκε να προταθεί σε μαθητές/τριες από την Δ´ τάξη Δημοτικού ως και την Γ Γυμνασίου η εκμάθηση της ρωσικής (σε εθελοντική & προαιρετική βάση). Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και στα δυο σχολεία. Τα μαθήματα ξεκίνησαν μέσα Νοεμβρίου και συμμετέχουν 60 μαθητές/τριες από την Δ τάξη Δημοτικού ως την Γ τάξη Γυμνασίου. Αν και η ώρα των μαθημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη μια και γίνονται μετά το πέρας των μαθημάτων των σχολείων (του ωρολογίου προγράμματος) τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται σ’ αυτά με ζήλο κι ενδιαφέρον και συμμετέχουν ενεργά. Τα παιδιά είναι χωρισμένα σε ομάδες και τα μαθήματα γίνονται μια φορά την εβδομάδα. Η άμεση επαφή που προσφέρεται μέσω της γλώσσας με τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τα έθιμα της Ρωσίας αποδεικνύεται το ισχυρότερο κίνητρο για να γνωριστούν τα παιδιά καλύτερα με τη γλώσσα προέλευσης αυτών ή των γονιών τους καθώς και με τα παιδιά του αδελφοποιημένου με μας σχολείου μέσης εκπ/σης Νο 4, A.V. Suvorova της πόλης Γκελεντζίκ. Εθελόντριες δασκάλες, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για την εθελοντική αυτή προσφορά τους η κα Ασλανίδη Νάστια  και η  κα Ζαπουνίδη Βικτώρια.  Co-operations

Με το 3ο Γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού και το Σχολείο Μέσης Εκπαίδευσης Νο 4 Α.V  Suvorova Gelendzhik, στην πόλη Γκελεντζίκ της Περιφέρειας Κρασνοντάρ


COOPERATING ACADEMICS

Ασλανίδη Νάστια, Ζαπουνίδου Βικτώρια, Στέργιος Παπαδόπουλος

SPREAD THE WORD METHODS

Δημιουργία ιστοσελίδας στα ελληνικά και στα ρωσικά

Προβολή μέσω της πολυπολιτισμικής σχολικής εφημερίδας του σχολείου, η οποία εκδίδεται σε 2.500 αντίτυπα, 3 φορές το χρόνο.


Objective Action

Αδελφοποίηση, δημιουργία δεσμών εκπ/κών & πολιτιστικών που θα αντέξουν στο χρόνο, και θα ανοίξουν νέους δρόμους συνεργασίας μεταξύ των σχολείων μέσα από κοινές παιδαγωγικές δράσεις και θα αποτελούν επένδυση σε ένα κόσμο με κοινό όραμα τον άνθρωπο.

Target Audience

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς

Initiative time

3 χρόνια (2018-2021)

Initiative Location

Σχολείο, τοπική κοινωνία, περιφέρεια Εκπ/σης Κ. Μακεδονίας, χώρα (Ελλάδα)

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation