Καλές πρακτικές

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙΟΥ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Φιλαναγνωσία: Η Δύναμη ν’ αλλάξουμε τον κόσμο

Φιλαναγνωσία: Η Δύναμη ν’ αλλάξουμε τον κόσμο
SUBMITTED FROM:

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΥΡΟΥΔΙΟΥ

Το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου Θεσπρωτίας ιδρύθηκε το 1975. Περιβάλλεται από δέντρα, λουλούδια και διαθέτει και βοτανικό κήπο. Τα τελευταία χρόνια, μετά την υλοποίηση μεγάλων δράσεων, η αναγνωρισιμότητα του Νηπιαγωγείου αυξήθηκε ιδιαίτερα. Στο Σχολείο υλοποιούνται προγράμματα Αγγλικών και εκπαιδευτικής ρομποτικής. Ένας τομέας που δίδεται μεγάλη έμφαση είναι η πολιτιστική γνώση και έκφραση. Η φιλοσοφία μας είναι να πραγματοποιούμε δράσεις που μας διασυνδέουν βαθιά και ουσιαστικά με την κοινωνία και που εδραιώνουν στο σχολείο μας την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του κόσμου. Γι’ αυτό τον λόγο, εκτός από τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές, διοργανώνουμε εκδηλώσεις που απευθύνονται στο ευρύ κοινό όπως ημερίδες και webinars με ενδιαφέροντα θέματα. Πιστεύουμε ότι η εξωστρέφεια του Σχολείου είναι παράγοντας εξέλιξης στην ψηφιακή εποχή και γι’ αυτό πραγματοποιούμε συνεργασίες με διάφορους φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, Πανεπιστήμια κλπ. και συμμετέχουμε συχνά σε διαγωνισμούς και Δίκτυα.


School Principal

Ζάγκα Φρειδερίκη-Σπυριδούλα

Contact with School


Description

Το Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου ανέκαθεν  υλοποιούσε προγράμματα φιλαναγνωσίας. Την τελευταία τριετία ωστόσο,  το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας κατέχει περίοπτη θέση στο Σχολείο μας με συνεργασίες με διάφορους αξιόλογους φορείς.  Κάθε χρόνο λειτουργεί η δανειστική βιβλιοθήκη καθώς και διάφοροι συγγραφείς βιβλίων για παιδιά επισκέπτονται το σχολείο. Επίσης, πραγματοποιούνται συνεργασίες με Βιβλιοθήκες και άλλους φορείς. Η πανδημία και η εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης, στάθηκε η αφορμή να δώσουμε μια νέα διάσταση στη Φιλαναγνωσία και να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης προκειμένου να διασυνδεθούμε με τις οικογένειες των μαθητών αλλά και  την ευρύτερη κοινωνία και να συνεισφέρουμε στη διάδοση του Βιβλίου και του Πολιτισμού κατ’ επέκταση.  Επενδύσαμε λοιπόν, στις διαδικτυακές εκδηλώσεις Φιλαναγνωσίας στοχεύοντας,  όχι μόνο στους μαθητές αλλά και στους γονείς και στην ευρύτερη κοινωνία. Για να υλοποιήσουμε τις διάφορες συνεργασίες μας και τις δραστηριότητες στο πλαίσιο αυτών, χρειάστηκε να υλοποιήσουμε επιμέρους πρότζεκ πχ για να προετοιμάσουμε τις συναντήσεις με τους συγγραφείς της Ιλιάδας και Οδύσσειας για παιδιά, εργαστήκαμε προηγουμένως στην Ελληνική Μυθολογία τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο 2021.

 • Εμπλουτίσαμε αρχικά τη δανειστική βιβλιοθήκη με αξιόλογα βιβλία για παιδιά σπουδαίων ελλήνων και ξένων λογοτεχνών. Δημιουργήσαμε ειδικές υφασμάτινες τσάντες μεταφοράς των βιβλίων για το σπίτι.
 • Απευθυνθήκαμε στους γονείς με οδηγίες, για τους στόχους μας και πώς να αξιοποιήσουν το βιβλίο στο σπίτι, αλλά και να εμπλουτίσουν τη δική τους βιβλιοθήκη.
 • Προσκαλέσαμε τους γονείς να αφηγηθούν στην ψηφιακή μας τάξη ένα αγαπημένο τους βιβλίο.
 • Προσκαλέσαμε τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μας να μιλήσουν για την αξία που έχει το βιβλίο για τους ίδιους και τα παιδιά και δημιουργήσαμε διάφορα βίντεο τα οποία τα δημοσιεύσαμε στο Facebook.
 • Ενθαρρύναμε τους μαθητές να εμπνευστούν και να εικονογραφήσουν τις δικές τους ιστορίες, οι οποίες θα δημοσιευτούν σε ένα συλλογικό ηλεκτρονικό αλλά και έντυπο βιβλίο, στο τέλος του σχολικού έτους.
 • Ενθαρρύναμε τα παιδιά να φιλοτεχνήσουν τεράστια εικαστικά έργα σε χαρτί του μέτρου με τέμπερες, εμπνευσμένα μέσα από τα βιβλία που δουλέψαμε.
 • Αναπτύξαμε διαθεματικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης σε διάφορα θέματα
 • Προγραμματίσαμε συμμετοχές σε εκπαιδευτικά προγράμματα Φιλαναγνωσίας με τη Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων, τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, αλλά και διαδικτυακές συναντήσεις με τους ίδιους τους συγγραφείς παιδικών βιβλίων που αξιοποιούμε στη σχολική τάξη.
 • Προγραμματίσαμε δύο webinars για γονείς με συγγραφείς παιδικών βιβλίων (Λίνα Μουσιώνη και Κωνσταντίνα Αρμενιάκου)  και με τη συνεργασία ψυχολόγων – οικογενειακών θεραπευτών, με θέμα τα μηνύματα που μπορεί να δώσει ένα βιβλίο στο παιδί και στην οικογένειά του και πώς οι ήρωες μπορούν να λειτουργούν ως πρότυπα χαρακτήρων και αξιών.

Results / Reactions

Το πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία: Η Δύναμη ν’ αλλάξουμε τον κόσμο», φαίνεται πως έχει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Οι μαθητές, ζητούν από τους γονείς τους να τους αγοράσουν τα βιβλία που διαβάζουμε στο σχολείο. Επίσης, συχνά, δωρίζουν στο σχολείο αξιόλογα βιβλία που έχουν διαβάσει προηγουμένως στο σπίτι. Οι γονείς δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα βιβλία για παιδιά και συχνά συμβουλεύονται τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για να αγοράσουν κατάλληλα βιβλία για τα παιδιά τους.  Επίσης, όλο και περισσότερο επιλέγουν το βιβλίο ως δώρο για διάφορες κοινωνικές περιστάσεις.

Στην τάξη, τα μαθησιακά αποτελέσματα είναι εμφανή, παρατηρούμε θετικές επιδράσεις στη γλωσσική εξέλιξη, με εμπλουτισμό του λεξιλογίου και  κατανόηση εννοιών. Σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο παρατηρούμε ότι οι ήρωες των βιβλίων λειτουργούν ως role models και εμπνέουν τα παιδιά, ως πρότυπα χαρακτήρων, αξιών, στάσεων και αντιλήψεων πχ αποδοχή, αλληλεγγύη, διαχείριση συναισθημάτων κλπ.  Θα λέγαμε ότι εάν επιθυμούμε να επιτύχουμε μια συμπεριληπτική εκπαίδευση τότε το βιβλίο είναι ο απαραίτητος σύμμαχός μας.Co-operations

 1. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:
 • 2019: Πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» 23 βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα
 1. Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων:
 • 2021: Διαδικτυακή συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων «Αν η αγάπη δεν είχε λόγια», με το παραμύθι «Η αρπαγή της κότας» της Beatrice Rodriguez, εκδόσεις «Ηλίβατον».
 • 2021: Διαδικτυακή συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων «Τι μου λείπει» με το παραμύθι « Ο μικρός Βασιλιάς των λουλουδιών», της Κveta Pacovska, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
 • 2020: Δια ζώσης Συμμετοχή στο Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας της Ζωσιμαίας και της Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθημάτων «Αν η αγάπη δεν είχε λόγια».
 1. Εκδόσεις Μεταίχμιο:

 

 • 2020-2021: Συμμετοχή στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης με τα βιβλία

-Η Βαλίτσα της Νίνας, της Λίνας Μουσιώνη, Εκδόσεις Μεταίχμιο

-Το Ελαφοκάραβο, της Ντάσκα Σλέιτερ, Εκδόσεις Μεταίχμιο

-Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον, της Σέλμα Λάγκερλεφ, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 • 2019-2020: Συμμετοχή στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης  με τα βιβλία

-Μια Αλεπουδίτσα πονηριά σταλίτσα, της Κωνσταντίνας Αρμενιάκου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

-Μάγος ο άχρηστος, του Δημήτρη Μπογδάνου, Εκδόσεις Μεταίχμιο

-Δυο φίλοι μα τι φίλοι της Emily Gravett, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 • 2021 (Μάιος, 12): Open Webinar, προς τους γονείς και την ευρύτερη κοινωνία, με προσκεκλημένη τη συγγραφέα Λίνα Μουσιώνη με αφορμή το βιβλίο της «Η βαλίτσα της Νίνας», Εκδόσεις Μεταίχμιο. Το θέμα του βιβλίου, το νόημα και η χαρά της ζωής, θα αναλύσει η κα Κωνσταντίνα Ζιάγκου, Ψυχολόγος-Οικογενειακή Θεραπεύτρια Dipl., Msc, Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ. Συντονίζει η κα Θάλεια Θεοδωρίδη, Εκπαιδευτικός, Επικοινωνιολόγος Μ.Α. Το Webinar διοργανώνεται από τις εκπαιδευτικούς Φρειδερίκη-Σπυριδούλα Ζάγκα, Θάλεια Θεοδωρίδη, καθώς και τη νεοσύστατη Λέσχη Ανάγνωσης «Σημειολόγιο» https://www.facebook.com/simeiologio. Η μετάδοση θα γίνει μέσω πλατφόρμας Zoom με εθνική εμβέλεια.
 • 2021 (Μάιος, 26): Open Webinar, προς τους γονείς και την ευρύτερη κοινωνία, με προσκεκλημένη τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Αρμενιάκου με αφορμή το βιβλίο της «Μια χαρούμενη ιστορία», Εκδόσεις Μεταίχμιο. Το θέμα του βιβλίου, το συναίσθημα της χαράς και η ικανότητα να χαιρόμαστε, θα αναλύσει η κα Χριστιάνα Μαρτίνου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος ΜΑ. Συντονίζει η κα Θάλεια Θεοδωρίδη, Εκπαιδευτικός, Επικοινωνιολόγος Μ.Α. Το Webinar διοργανώνεται από τις εκπαιδευτικούς Φρειδερίκη-Σπυριδούλα Ζάγκα, Θάλεια Θεοδωρίδη, καθώς και τη Λέσχη Ανάγνωσης «Σημειολόγιο» https://www.facebook.com/simeiologio. Η μετάδοση θα γίνει μέσω πλατφόρμας Zoom με εθνική εμβέλεια.
 • 2021 (Μάιος): Διαδικτυακή συνάντηση με τον συγγραφέα Κώστα Πούλο και τη διασκευή της Ιλιάδας, από τη σειρά «Ο πρώτος μου όμηρος, Ιλιάδα», Εκδόσεις Μεταίχμιο. (Θέμα: Μυθολογία).
 • 2021( Ιούνιος): Διαδικτυακή συνάντηση με τη συγγραφέα Λίνα Σωτηροπούλου και τη διασκευή της Οδύσσειας, από τη σειρά «Ο πρώτος μου Όμηρος Οδύσσεια», Εκδόσεις Μεταίχμιο. (Θέμα: Μυθολογία).
 • 2019 (Μάρτιος): Δια ζώσης συνάντηση των μαθητών με τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και το βιβλίο της «Το όνομα του δράκου», Εκδόσεις Μεταίχμιο. (Θέμα: Η διαχείριση του φόβου).
 • 2020 (Ιανουάριος): Δια ζώσης συνάντηση των μαθητών με τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και το βιβλίο της «Μια αλεπουδίτσα, πονηριά σταλίτσα», Εκδόσεις Μεταίχμιο. (Θέμα: διαφορετικότητα και αποδοχή).
 • Με αφορμή το παραμύθι «Μια αλεπουδίτσα, πονηριά σταλίτσα», οι μαθητές εμπνεύστηκαν και εικονογράφησαν το δικό τους βιβλίο με τίτλο «η αλεπού και ο κόρακας» το οποίο εκδόθηκε από το Κέντρο Πρόληψης ΑΡΙΑΔΝΗ σε έντυπη μορφή με ένθετο CD με την αφήγηση των μαθητών.
 • 2020 (Δεκέμβριος): Διαδικτυακή συνάντηση των μαθητών με τη συγγραφέα Κωνσταντίνα Αρμενιάκου και το βιβλίο της «Μια Χαρούμενη Ιστορία», Εκδόσεις Μεταίχμιο. (Θέμα: το συναίσθημα της χαράς).
 1. 2020: Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης: Έχει δωρίσει στο Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου περίπου 300 βιβλία για παιδιά και ενήλικες με στόχο να δημιουργηθεί μια δανειστική βιβλιοθήκη για τους γονείς, αλλά την τοπική κοινωνία

5. 2020: Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Έχει δωρίσει στο Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου περίπου 350 βιβλία για παιδιά και ενήλικες με στόχο να δημιουργηθεί μια δανειστική βιβλιοθήκη για τους γονείς, αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Συνεργάτες από την τοπική κοινωνία: 

 1. Marta Henriques-Δημητρίου, συνταξιούχος Βιβλιοθηκονόμος. Έχει φροντίσει για την παραχώρηση των 600 και πλέον, βιβλίων στο Νηπιαγωγείο Μαυρουδίου,  από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Έχει επίσης φροντίσει για το «ντύσιμο» των βιβλίων με προστατευτική διάφανη μεμβράνη και τα έχει καταχωρίσει σε ψηφιακό αρχείο για το πρόγραμμα δανεισμού, [email protected]
 2. Ιωάννα-Ματίλντε Δημητρίου: Διδάκτωρ στη Μαθηματική Λογική του Πανεπιστημίου της Βόννης, Γερμανία, Προγραμματίστρια. Έχει δημιουργήσει ειδικό λογισμικό για τη διαχείριση της δανειστικής βιβλιοθήκης για γονείς και κηδεμόνες του Νηπιαγωγείου.
 3. Βασιλική Πάντου , Διακοσμήτρια Εσωτερικών Χώρων. Έχει σχεδιάσει τη μακέτα για την δημιουργία πολύ-βιβλιοθήκης σε διαθέσιμο χώρο του Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου, [email protected]. Επισυνάπτεται στο συμπληρωματικό έγγραφο.
 4. Λέσχη Ανάγνωσης Σημειολόγιο: Ομάδα επιστημόνων που διοργανώνουν αφιλοκερδώς, διαδικτυακές και δια ζώσης εκδηλώσεις με στόχο τη διάδοση και προβολή του βιβλίου και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, [email protected] , https://www.facebook.com/simeiologio

-Θάλεια Θεοδωρίδη, Εκπαιδευτικός, Επικοινωνιολόγος Μ.Α.

-Μιλτιάδης Ντόβας, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ποιητής, Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής

-Δημήτρης Θεοδωρακόπουλος, Εκπαιδευτικός  ΜSc, με ειδίκευση στην Τέχνη στην Εκπαίδευση, Μουσικός


COOPERATING ACADEMICS

Φρειδερίκη-Σπυριδούλα Ζάγκα, Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου Μαυρουδίου Θάλεια Θεοδωρίδη, Εκπαιδευτικός Πρωινού Τμήματος Τζένη Στυλιανίδου, Εκπαιδευτικός Πρωινού Τμήματος Ρούλα Γιωτοπούλου, Εκπαιδευτικός Ολοημέρου Τμήματος Έλλη Δημητρίου, Εκπαιδευτικός Ολοημέρου Τμήματος

SPREAD THE WORD METHODS

 • Στον σχολικό χώρο δια μέσου της δια ζώσης διδασκαλίας,
 • Δια μέσου της τηλεκπαίδευσης
 • Επικοινωνία με τους γονείς (προσωπική, τηλεφωνική, email)
 • Συνεργασία με τους γονείς για τη δημιουργία βίντεο για τη διάδοση της Φιλαναγνωσίας
 • Facebook, όπου προβάλλονται συνεχώς οι δραστηριότητες και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του σχολείου, https://www.facebook.com/nipiagogeio.mavroudiou , https://www.facebook.com/nipiagogeio.mavroudiou/videos/794576831180644
 • YouTube, όπου προβάλλονται οι δράσεις , https://www.youtube.com/channel/UCjMTseddxlMl_f8jlffVc-A
 • Δελτία Τύπου προς όλα τα ΜΜΕ της Ηπείρου για σημαντικές δράσεις πχ webinars
 • Ενημερωτικά Emails προς τις Σχολικές Μονάδες της Θεσπρωτίας, Φορείς Εκπαίδευσης, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικούς Φορείς, Βουλευτές Θεσπρωτίας

Objective Action

• Να ενθαρρύνουμε μια φιλική σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο των παιδιών και των οικογενειών τους. • Να ενισχύσουμε τις συναισθηματικές, κοινωνικές και γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. • Να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης • Να καλλιεργήσουμε μετα-ικανότητες ώστε να δημιουργήσουμε ένα φυτώριο νέων ανθρώπων και ενεργών πολιτών που αγαπούν τη Γνώση • Να παρέχουμε ισότιμες ευκαιρίες για την εκπαίδευση δια μέσου της δανειστικής βιβλιοθήκης • Να συνεισφέρουμε δια μέσου εκδηλώσεων προς την ευρύτερη κοινωνία, ώστε να διαδοθεί η σημασία της Φιλαναγνωσίας και του Βιβλίου ως εργαλείου Γνώσης σε ολιστικό επίπεδο

Target Audience

• Μαθητές • Εκπαιδευτικοί • Εκπαιδευτική Κοινότητα • Γονείς • Τοπική Κοινωνία • Ευρύτερη κοινωνία

Initiative time

2019-2021

Initiative Location

• Τοπική εμβέλεια, σε επίπεδο εκπαιδευτικών προγραμμάτων • Εθνική εμβέλεια, σε επίπεδο webinars για γονείς και ευρύ κοινό

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2


Videos 5

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation