Καλές πρακτικές

1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Κηπάκι μας μικρό και μοσχομυριστό

Κηπάκι μας μικρό και μοσχομυριστό
SUBMITTED FROM:

1o Δημοτικό Σχολείο Τήνου

Δημόσιο Δημοτικό Σχολείο


School Principal

Απέργης Εμμανουήλ

Contact with School


Description

Ο σχεδιασμός της δράσης προέβλεπε:
1. Μελέτη και σχεδιασμό του χώρου
2. Χωρισμός σε παρτέρια
3. Υιοθεσία παρτεριών από τις τάξεις . Με τη συνδρομή των παρτεριών γένεται η μεταφορά χώματος.
4. Με τη συνδρομή γονέων και μαθητών οριοθετήθηκαν οι διάδρομοι και στρώθηκαν με χαλίκι για να υπάρχει προσβασιμότητα από όλους.
5. Ακολούθησε το φύτεμα των λαχανικών και των δέντρων.
6. Εποπτεία, παρατήρηση και εκτέλεση όλων των εργασιών που απαιτούνται (σκάψιμο, πότισμα, ξεχορτάριασμα) από τους μαθητές.
7. Πριν την Καθαρή Δευτέρα μοιράστηκαν σε κάθε παιδί της Α’ τάξης, λαχανικά για να τα πάρουν στο σπίτι τους, ενόψει της Σαρακοστής, για να κάνουν μια όμορφη σαλάτα. Πριν τις διακοπές του Πάσχα οι μαθητές της Α’ τάξης έκοψαν από τον κήπο λαχανικά και τα πήγαν σε εστιατόριο. Εκεί αυτά μεταμορφώθηκαν σε υγιεινό πρόγευμα (σαλάτες, πρόγευμα). Οι μαθητές σε ρόλο μάγειρα, μαγείρεψαν υγιεινά.
8. Προσφορά λαχανικών στην κοινωνική κουζίνα του νησιού.
Η δράση συνεχίζεται διότι φυτεύονται νέα εποχικά φυτά στη θέση αυτών που κόπηκαν. Τα παρτέρια ξαναγεμίζουν.


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα, ποσοτικά ως προς το μέγεθος της παραγωγής ήταν εκπληκτικά αφού μοιράστηκαν περίπου 100 μαρούλια, 30 μπρόκολα, 30 κουνουπίδια, κρεμμύδια, κλπ σε μαθητές καθώς και στην κοινωνική κουζίνα του νησιού αλλά και ποιοτικά αφού καλλιεργήθηκαν με φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση βιολογικών ή χημικών λιπασμάτων.

-Η καθιέρωση της περιβαλλοντικής συνείδησης με την προσωπική συμμετοχή των μαθητών. Μοναδική βιωματική εμπειρία έξω από τα όρια της τάξης η οποίαεμβολιάζει τα παιδιά σε δράσεις και συνήθειες που διαθεματικά συνδέονται με πολλά γνωστικά αντικείμενα (γλώσσα, λογοτεχνία, μαθηματικά, μελέτη περιβάλλοντος κ.α.). Κατά τη διάρκειά της δράσης γίνεται αριθμητική προσέγγιση για μικρούς μαθητές, επίλυση προβλημάτων, διατύπωση απόψεων και περιγραφή σχολικού κήπου από μαθητές μεγαλύτερων τάξεων, εικαστική αποτύπωση με ζωγραφιές μαθητών κ.α.COOPERATING ACADEMICS

8 εκπαιδευτικοί

Objective Action

Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής συνείδησης και σχετίζεται με την αειφορία, την υγιεινή διατροφή και με την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου.

Target Audience

131 παιδιά, 8 εκπαιδευτικοί, 12 γονείς

Initiative time

Η δράση ξεκίνησε Οκτώβριο του 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2018. Θα επαναληφθεί και τις επόμενες σχολικές χρονιές αφού

Initiative Location

Αυλή του Σχολείου

PHOTOS 2


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation