Σχέδια μαθήματος

14ο Γυμνάσιο Αθηνών


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Το κλίμα αλλάζει

Το κλίμα αλλάζει
SUBMITTED FROM:

14ο Γυμνάσιο Αθηνών

10 τμήματα Α' (4), Β' (3), Γ' (3) 25 εκπαιδευτικοί


School Principal

Αγγελή-Παπανδρέου Ειρήνη

Contact with School


Description

Συμμετοχή 20 μαθητών και των 2 εκπαιδευτικών του προγράμματος «Σχολεία ανοιχτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας».στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «Το κλίμα αλλάζει» (ΚΠΙΣΝ, 5/4/2019, 9.00-10.30)

Εναρκτήρια εισήγηση στο ψηλότερο σημείο του πάρκου, όπου με άξονες τη στέγη της Βιβλιοθήκης, τα φωτοβολταϊκά της στέγης της Λυρικής Σκηνής και το κανάλι με την αφαλάτωση του νερού αναλύθηκε η σημασία του βιοκλιματικού σχεδιασμού του έργου, που κατέκτησε την πλατινένια πιστοποίηση LEED, κορυφαία διάκριση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, για την “πράσινη’’ τεχνολογία και την καινοτόμο αρχιτεκτονική του.

Ακολούθησε στον χώρο της Βιβλιοθήκης η θεωρητική και πρακτική προσέγγιση των εννοιών καιρός, κλίμα, μετεωρολογικά φαινόμενα, κλιματική αλλαγή και επιπτώσεις, φαινόμενο θερμοκηπίου, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μετατροπές ενέργειας κλπ.

Οι εισηγητές με εργαλεία προσομοιώσεις μετεωρολογικού σταθμού, θερμοκηπίου, θάλασσας/με παγάκια κατέστησαν παραστατικές, κατανοητές και ενδιαφέρουσες τις σχετικές λειτουργίες και τα φαινόμενα.

Επιπλέον οι μαθητές πειραματίστηκαν με ψηφιακά θερμόμετρα με αισθητήρα με τα οποία είχαν πειραματισθεί και στο σχολείο, (μέτρηση θερμοκρασίας κοντά και μακριά από αναμμένη λάμπα, σε μαύρη και λευκή επιφάνεια κλπ.) και συναρμολόγησαν –σε 2 ομάδες- αυτοκινητάκια με τα οποία πειραματίστηκαν για τη μετατροπή της φωτεινής ενέργειας λάμπας σε κινητική.

Οι μαθητές με εργαλείο το πείραμα και την παρατήρηση μέσω ειδικών VR γυαλιών ανακάλυψαν πώς ο άνθρωπος έχει επηρεάσει το κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και σε τοπικό επίπεδο και πώς εξελίχθηκε η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εξοικειώθηκαν με τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και το πώς αυτές εφαρμόζονται στο σχεδιασμό και στην καθημερινή λειτουργία των κτιρίων.


Results / Reactions

Τα θετικότατα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Το πρόγραμμα με τον συνδυασμό video, power points, προσομοιώσεων, πειραμάτων, διαδραστικών εφαρμογών ενέπλεξε τους συμμετέχοντες σε δραστηριότητες που προάγουν τον επιστημονικό ερευνητικό τρόπο σκέψης. Η ενεργός ομαδική συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες και τις εντυπωσιακές πειραματικές διατάξεις έδωσε την δυνατότητα της κατανόησης των φαινομένων και την χαρά του ρόλου τους ως “νέοι επιστήμονες’’ με στόχο οι αποκομιζόμενες πληροφορίες να μείνουν στην μνήμη τους και να είναι άμεσα εφαρμόσιμες στην καθημερινή ζωή τους.

Οι εισηγητές αξιολόγησαν με άριστα και τη συμμετοχή των μαθητών.



Co-operations

ΚΠΙΣΝ

Σχεδιασμός/υλοποίηση: Δρ Ελ. Γαλανάκη, Δρ. Γιαννόπουλος Παναγιώτης, Φυσικοί - Μετεωρολόγοι,                                                  Επιστημονικοί Συνεργάτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


COOPERATING ACADEMICS

Βολίκα Μαρία, Αγγελή-Παπανδρέου Ειρήνη,

SPREAD THE WORD METHODS

Παρουσίαση στο σχολείο σε ειδική ημερίδα (κοινό: μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, συνεργάτες/ 1 από το Βερολίνο).

Ανάρτηση της δράσης στην ιστοσελίδα του σχολείου


Objective Action

Ευαισθητοποίηση στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, μετρήσεις θερμοκρασίας, κατανόηση μετατροπών ενέργειας και μετεωρολογικών φαινομένων

Initiative time

5/4/2019 9.00-10.30

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation