Καλές πρακτικές

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΙΣΤΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΙΣΤΑ
SUBMITTED FROM:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ


School Principal

ΝΤΙΝΑ ΦΡΙΜΑ

Contact with School


Description

Είμαστε, πλέον, στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσουμε ότι εγκαταστάθηκε  στο Δημοτικό Σχολείου Εξωμβούργου ο πρώτος φωτεινός  σηματοδότης του νησιού !

Η δημιουργία κυκλοφοριακής πίστας εντός του σχολικού κτηρίου ήταν ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους της σχολικής μας κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων.

 

Μετατρέψαμε τον μακρύ διάδρομο του σχολείου σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης με διαγράμμιση, έναν κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο με λειτουργία φωτεινού σηματοδότη, διαβάσεις πεζών και διάφορες  σημάνσεις οδικής κυκλοφορίας. Διαχωρίσαμε τη κεντρική σκάλα σε  πλευρά ανάβασης  από τη μια και κατάβασης από την άλλη υποχρεωτικά.

  Αναθέσαμε σε μαθητές Ε-Στ τάξεων το ρόλο των Σχολικών Τροχονόμων για την αποτελεσματική επιτήρηση των κανόνων κυκλοφορίας και την επιβολή προστίμων(μαζέμα φύλλων,τακτοποιήση τάξης) στους παραβάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός point system στο δίπλωμα του κάθε μαθητή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη  σωστή -και σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ- διέλευση μαθητών, που έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής μας πραγματικότητας.


Results / Reactions

Μελέτες έχουν δείξει πως η εξοικείωση με την κυκλοφοριακή αγωγή από μικρή ηλικία προάγει υπεύθυνους πολίτες με μεγαλύτερη απόδοση σε θέματα οδικής ασφάλειας. Η δημιουργία  Κυκλοφοριακής Πίστας εντός του σχολικού μας συγκροτήματος έχει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές μας. Από τη μια εκπαιδεύονται βιωματικά και σε μορφή παιχνιδιού καθημερινά , για τη σωστή τήρηση των κανόνων της κυκλοφοριακής αγωγής και από την άλλη βελτιώνεται  η συμπεριφορά τους . Πλέον δεν τρέχουν όταν βγαίνουν για διάλειμμα, αλλά περπατούν ήρεμα, ο ένας πίσω από τον άλλο ακολουθώντας την λωρίδα τους. Περιμένουν στο φανάρι και στην σκάλα χωρίς σπρωξίματα και φωνές, σεβόμενοι ο ένας τον άλλο και ταυτόχρονα τους κανόνες του Κ.Ο.Κ.

 Co-operations

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων για την οικονομική  υποστήριξη του έργου, τον Γιαννούλη Παλαμάρη για την ηλεκτρολογική εγκαταστάτη και τον Πέτρο Τριαντάφυλλο για την μεταφορά του σηματοδότη. Επίσης και την Δημοτική Αστυνομία Τήνου η οποία προσφέρθηκε  να κάνει στα παιδιά -για τα εγκαίνια του πάρκου- ένα πρωτότυπο μάθημα οδικής κυκλοφορίας. 


COOPERATING ACADEMICS

ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

SPREAD THE WORD METHODS

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ - ΤΟ ΔΗΜ.ΣΧ ΣΤΟΝ ALPHA 

 https://tinostoday.gr/exomvourgo-alpha/?fbclid=IwAR2pEI1_Nz2pCrBlmv5ICLUwpegLHbyqZdyTylpk4u8Dugy-0NYih1t0RJk

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ - ΤΟΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ - ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΠΟΙΑ ΛΙΝΚ 

https://www.cnn.gr/news/ellada/story/207167/egkatastathike-o-protos-foteinos-simatodotis-stin-tino-einai-gegonos

https://cyclades24.gr/2020/01/ine-gegonos-o-protos-fotinos-simatodotis-stin-tino/

www.ioannina24.gr › ελλαδα-κοσμος › ελλάδα-ευρώπη-κόσμος › 607

www.ioannina24.gr › ελλαδα-κοσμος › ελλάδα-ευρώπη-κόσμος › 607


Objective Action

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Κ.Ο.Κ

Target Audience

ΜΑΘΗΤΕΣ

Initiative time

ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Initiative Location

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΞΩΜΒΟΥΡΓΟΥ

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation