Σχέδια μαθήματος

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Μικροί μηχανικοί εν δράσει - Little engineers in action

Μικροί μηχανικοί εν δράσει - Little engineers in action
SUBMITTED FROM:

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το σχολείο μας είναι 12θέσιο, ανήκει στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Α΄Αθήνας και βρίσκεται στο κέντρο της Νέας Φιλαδέλφειας. Αριθμεί 245 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.


School Principal

Ιωάννης Μακρής

Contact with School


Description

Γενικά

Στα πλαίσια του eTwinning προγράμματός μας "STEM On Board", οι μαθητές του τμήματος Δ2 αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα της ασφάλειας στην πόλη μας και τους πιθανούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε καθώς κυκλοφορούμε σε αυτή. Αναλυτικότερα, διεξήγαγαν μία εκτίμηση κινδύνου συγκεντρώνοντας πληροφορίες και παίρνοντας συνεντεύξεις από τα κατάλληλα άτομα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα πως το σοβαρότερο πρόβλημα ασφάλειας στην πόλη μας είναι η μη ύπαρξη φαναριών και διάβασης πεζών μπροστά από τα σχολεία. Συνεπώς, πρότειναν μία ευφάνταση λύση, την οποία σχεδίασαν και κατασκεύασαν με σετ ρομποτικής από το εργαστήριο Πληροφορικής: μία εναέρια γέφυρα για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και μία διάβαση πεζών για τους μαθητές και τους κηδεμόνες τους.

Προετοιμασία

1η διδακτική ώρα:

Με μία βόλτα στους δρόμους και στο πάρκο γύρω από το σχολείο μας ξεκίνησε η υλοποίηση της πρακτικής. Μαζί με τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και Αγγλικής γλώσσας εντόπισαν και φωτογράφισαν προβλήματα και κακοτεχνίες σε δρόμους, πεζοδρόμια και πάρκα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δημοτών.

2η διδακτική ώρα:

Στο μάθημα των Αγγλικών, κατέγραψαν τα προβλήματα που εντόπισαν από την αυτοψία στους δρόμους της πόλης μας αλλά και πρότειναν λύσεις για αυτά. Κάλεσαν τον διευθυντή του σχολείου και συζήτησαν μαζί του σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι μαθητές στο δρόμο από και προς το σχολείο. Μετά από όλες αυτές τις εποικοδομητικές δραστηριότητες φάνηκε η ανάγκη ύπαρξης φαναριών και διάβασης πεζών μπροστά από όλα τα σχολεία της πόλης.

3η διδακτική ώρα:

Στο μάθημα της Πληροφορικής, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού, οι μαθητές δημιούργησαν ένα υπέροχο e-book με όλη την προετοιμασία που έκαναν τις προηγούμενες διδακτικές ώρες. Τέλος, επινόησαν μία ευφάνταστη λύση στο πρόβλημα που τους απασχολούσε: την κατασκευή εναέριας γέφυρας αυτοκινήτων και διάβασης πεζών.

Το e-book του έργου μας.

Σχεδιασμός και κατασκευή 3D μακέτας

2 διδακτικές ώρες:

Οι μαθητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν, χρησιμοποιώντας τα σετ ρομποτικής του εργαστηρίου Πληροφορικής, μία εναέρια γέφυρα και ένα αυτοκίνητο. Εκτύπωσαν αλλά και ζωγράφισαν σπίτια, σχολείο και πάρκο για περιβάλλοντα χώρο καθώς και μία διάβαση πεζών μπροστά από τα σχολείο για τα διερχόμενα δίκυκλα. Η υλοποίηση μίας τέτοιας μακέτας θα μείωνε δραστικά τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων μπροστά από ένα σχολείο.

Προγραμματισμός αυτοκινήτου - ρομπότ

1 διδακτική ώρα:

Τελευταία δραστηριότητα της πρακτικής μας αλλά και η πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη για τους μαθητές, ο προγραμματισμός του ρομπότ-αυτοκινήτου που είχαν κατασκευάσει. Χρησιμοποιήθηκε το περιβάλλον προγραμματισμού Scratch 3.0, όπου οι μαθητές έφτιαξαν κώδικα ώστε το ρομποτάκι τους να διασχίζει τη γέφυρα που είχαν σχεδιάσει και συναρμολογήσει σε προηγούμενο μάθημα.

Video με όλα τα στάδια της δράσης μας

Αξιολόγηση

1 διδακτική ώρα:

Με την ολοκλήρωση της πρακτικής μας, τα παιδιά συμμετείχαν σε ένα online κουίζ γνώσεων με θέμα την Ασφάλεια στην πόλη. Εκτός από τους μαθητές του δικού μας σχολείου, πήραν μέρος μαθητές από άλλα σχολεία της Αθήνας, της Τουρκίας και της Λιθουανίας. Όλοι οι μαθητές απάντησαν με ευκολία στις ερωτήσεις, αποτέλεσμα της ενασχόλησης τους με το project μας.

Online κουίζ: City Safety

 

 


Results / Reactions

Με την ολοκλήρωση της πρακτικής οι μαθητές:

  • διδάχθηκαν πως να επιλύουν σύνθετα προβλήματα χρησιμοποιώντας δεξιότητες δημιουργικής και κριτικής σκέψης.
  • έμαθαν να λειτουργούν στα πλαίσια ενός ομαδοσυνεργατικού περιβάλλοντος ακολουθώντας τους συγκεκριμένους κανόνες που διέπουν μία δημοκρατική συνύπαρξη.
  • ενσωμάτωσαν τις νέες τεχνολογίες και τα νέα διαδικτυακά μαθησιακά εργαλεία στις σχολικές τους δραστηριότητες
  • αποτέλεσαν μέρος μίας ολιστικής προσέγγισης εκπαίδευσης αφού διερεύνησαν και ανακάλυψαν τη γνώση μέσω της μοντελοποίησης, της προσομοίωσης και του σχεδιασμού αλγορίθμων.
  • ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν για τους 17 Παγκόσμιους στόχους και συγκεκριμένα για τον Στόχο 11: "Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες", υιοθετώντας ως στάση ζωής το μήνυμα: "Κάντε τις πόλεις χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλείς, διαλλακτικές και βιώσιμες"


Co-operations

COOPERATING ACADEMICS

Σταυρούλα Σκιαδά ΠΕ 86 (Πληροφορικός) - Διονυσία Γιαννοπούλου ΠΕ 06 (Αγγλικής γλώσσας)

SPREAD THE WORD METHODS

Objective Action

Η πρακτική αυτή έχει ως στόχους: 1. Οι μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους καθώς τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν σε ευχάριστες δραστηριότητες που βασίζονται στην Επιστήμη, στην Τεχνολογία, στη Μηχανική και στα Μαθηματικά. 2. Να τους εντάξει στο κόσμο της υπολογιστικής σκέψης 3. Να τους διδάξει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν από τη σύλληψη μίας ιδέας μέχρι τη δημιουργία του σωστού αλγόριθμου και τον σχεδιασμό της αντίστοιχης κατασκευής 4. Να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον στόχο 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες

Initiative time

7 διδακτικές ώρες (4 εβδομάδες)

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation