Καλές πρακτικές

Γενικό Λύκειο Αγίας Τριάδας


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

“ΝΑΥΠΛΙΟΠΟΛΗ” : Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων για τα ιστορικά μνημεία του Ναυπλίου

“ΝΑΥΠΛΙΟΠΟΛΗ” : Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων για τα ιστορικά μνημεία του Ναυπλίου
SUBMITTED FROM:

Γενικό Λύκειο Αγίας Τριάδας

Το Γενικό Λύκειο Αγίας Τριάδας Αργολίδας ανήκει στον Δήμο Ναυπλιέων και απέχει περίπου 10 χλμ. από το Ναύπλιο. Περιβάλλεται από πορτοκαλεώνες και βρίσκεται πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Μιδέας και της Τίρυνθας. Είναι ένα περιφερειακό, μικρό σχολείο, πολύ αγαπητό στους περίπου 100 μαθητές τους.


School Principal

Άννα Φωτοπούλου

Contact with School


Description

Ένας από τους σκοπούς υλοποίησης του επιτραπέζιου παιχνιδιού ήταν η αξιοποίηση της προηγούμενης γνώσης και εμπειρίας των μαθητών σε επιτραπέζια. Σε πρώτο στάδιο λοιπόν οι μαθητές συγκέντρωσαν κανόνες επιτραπέζιων παιχνιδιών γνώσεων και επέλεξαν τη μορφή και τους κανόνες που θα έβρισκαν τυχόν εφαρμογή στο δικό μας.
Ακολούθησαν οι αποφάσεις για τη μορφή που θα έχει το ταμπλό του παιχνιδιού και ο σχεδιασμός του.
Παράλληλα συγκεντρώθηκε το πληροφοριακό υλικό που αξιοποιήθηκε για τις κάρτες ερωτήσεων του παιχνιδιού.
Στη συνέχεια υλοποιήθηκε ο σχεδιασμός του ταμπλό, που στην ουσία είναι ένας χάρτης κάτοψης της παλαιάς πόλης του Ναυπλίου με τις οδούς και τη θέση των ιστορικών μνημείων, και κατασκευάστηκαν οι κάρτες ερωτήσεων για το παιχνίδι. Εκτός από τις κάρτες γνώσεων δημιουργήθηκαν και κάρτες με σενάρια από τη σύγχρονη ζωή και δραστηριότητα του Ναυπλίου, ώστε οι παίκτες του παιχνιδιού να συνδέσουν την ιστορία του με το σήμερα.
Το επιτραπέζιο δοκιμάστηκε, έγιναν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και δόθηκε για τελική εκτύπωση. Το τελευταίο στάδιο είναι η επίσημη παρουσίασή του στον Δήμο Ναυπλιέων και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ναυπλίου
«Ο Παλαμήδης» .


Results / Reactions

Οι μαθητές έχουν εκδηλώσει ενθουσιασμό και πολύ θετικά συναισθήματα για το επιτραπέζιο παιχνίδι.Co-operations

Συνεργασία υπάρχει με τον Δήμο Ναυπλιέων, από την ιστοσελίδα του οποίου αντλήσαμε το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό των ερωτήσεων γνώσεων για τα ιστορικά μνημεία, καθώς και με τον πολιτιστικό σύλλογο Ναυπλίου « Ο Παλαμήδης» .


COOPERATING ACADEMICS

Άννα Φωτοπούλου , Βασίλης Βασιλείου, Γιώργος Βασιλειάδης

SPREAD THE WORD METHODS

Παρουσίαση του επιτραπέζιου παιχνιδιού στον Δήμαρχο Ναυπλιέων και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ναυπλίου
« Ο Παλαμήδης» . Δημοσίευση στον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο.


Objective Action

Στόχος του προγράμματος είναι να προβάλλει την ιστορία των πολιτιστικών μνημείων της παλιάς πόλης του Ναυπλίου με τη βοήθεια ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού γνώσεων με κάρτες, πιόνια, ζάρι, πυξίδα προσανατολισμού στον χώρο και κανόνες. Στόχος είναι μέσω του παιχνιδιού σε ένα ομαδικό πλαίσιο δράσης να διαδοθεί με τρόπο ψυχαγωγικό το πολιτιστικό κεφάλαιο της πόλης του Ναυπλίου, με την αξιοποίηση του φωτογραφικού και ενημερωτικού υλικού που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ο Δήμος Ναυπλιέων. Έτσι, το επιτραπέζιο παιχνίδι αποσκοπεί στη διάδοση με τρόπο παιγνιώδη ιστορικών στοιχείων της παλιάς πόλης, αλλά και στη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη καθημερινή ζωή.

Target Audience

Το επιτραπέζιο παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε μαθητές αλλά και σε ενήλικες όλων των ηλικιών. Η ευελιξία που προσφέρει με τροποποίηση και εμπλουτισμό των ερωτήσεων το καθιστά ελκυστικό για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Απευθύνεται σε όλους όσοι αγαπούν τα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων και επιθυμούν να γνωρίσουν πλευρές της σύγχρονης ζωής του Ναυπλίου.

Initiative time

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου 2017 – Μαΐου 2018. Πλέον έχει ολοκληρωθεί και έχουν τη δυνατότητα να παίξουν το επιτραπέζιο παιχνίδι σε διαλείμματα και κενά.

Initiative Location

Το επιτραπέζιο παιχνίδι παίζεται στο σχολείο. Θα παρουσιαστεί εντός του Μαΐου στο Δήμο Ναυπλιέων και στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ναυπλίου « Ο Παλαμήδης» , προκειμένου να αξιοποιηθεί για εκπαιδευτική και ψυχαγωγική χρήση.

SUPPORTED FILES

PHOTOS


Videos

Connection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation