Καλές πρακτικές

Κολλέγιο Ανατόλια


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Ο Αθλητισμός Ενώνει!

Ο Αθλητισμός Ενώνει!
SUBMITTED FROM:

Κολλέγιο Ανατόλια

Μη Κερδοσκοπικό Ιδιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα


School Principal

Ελευθερία Γεροβασίλειου-Δημοτικό Στέλιος Αξαρλής-Ρόη Σταμάτη-Γυμνάσιο Κυριάκος Αρβανίτης-Ιωάννα Τσιτσικλή-Λύκειο

Contact with School


Description

Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές κάλεσαν στο σχολείο τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών Β. Ελλάδος, κ. Γεώργιο Αυγουστίδη, προκειμένου να συζητήσουν μαζί  του για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ. Επίσης, μέσω μιας παρουσίασης για τα παραολυμπιακά αθλήματα από τον κ. Γεώργιο Μαθά, Υπεύθυνο Ανάπτυξης της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑμεΑ, οι μαθητές ενημερώθηκαν και διδάχθηκαν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθε τους όνειρο με υπομονή, επιμονή και πίστη στον εαυτό τους. Οι δύο αυτές συναντήσεις άγγιξαν ιδιαίτερα τα παιδιά κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα να πραγματοποιήσουν μια δράση αφιερωμένη στα παραολυμπιακά άθληματα.

Αρχικά, οι μαθητές έκαναν έρευνα στο σχολικό περιβάλλον για να εξακριβώσουν αν το σχολείο μας -ως μικρογραφία της κοινωνίας - και όλοι οι χώροι του είναι φιλικοί σε άτομα ΑμεΑ. Στη συνέχεια, προπονήθηκαν στα παραολυμπιακά αθλήματα boccia, goal ball και πετοσφαίριση καθιστών. Δύο από τα τέσσερα τμήματα της Β’ Γυμνασίου μετά από μία σειρά συναντήσεων, έμαθαν τους κανόνες του boccia από τον κ. Αυγουστίδη και πραγματοποίησαν ένα ενδοτμηματικό πρωτάθλημα του οποίου οι νικητές συμμετείχαν στη διοργάνωση «Ο αθλητισμός ενώνει!». Η εκδήλωση αυτή που ήταν αφιερωμένη στα παραολυμπιακά αθλήματα boccia και goal ball πραγματοποιήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου στο κλειστό Γυμναστήριο του σχολείου το οποίο είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικές αναπηρίες. Οι θεατές πληροφορήθηκαν για τα αγωνίσματα και εκτίμησαν την προσπάθεια των αθλητών με ιδιαιτερότητες. Στο αγώνισμα του goalball συμμετείχε η ομάδα του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Κλειώ Θεσσαλονίκη με την ομοσπονδιακή προπονήτρια Μένη Κεσσανοπούλου ενώ στο αγώνισμα του boccia συμμετείχαν οι μαθητές των τμημάτων που προκρίθηκαν στους ενδοτμηματικούς αγώνες που είχαν προηγηθεί. Τα τέσσερα τμήματα ανέλαβαν να διανείμουν προσκλήσεις της εκδήλωσης στις οικογένειές τους και σε όλη τη σχολική κοινότητα  προκειμένου να ενισχύσουν οικονομικά τους δύο Συλλόγους. Η διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς την παρακολούθησε μεγάλο μέρος της σχολικής κοινότητας του Ανατόλια και τιμήθηκε με την παρουσία του κ. Φιλάρετου, Αντιπροέδρου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Κολλεγίου Ανατόλια. Η δράση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με δύο επισκέψεις. Η μία ήταν στα γραφεία του Συλλόγου Παραπληγικών Β. Ελλάδος,  όπου ο κ. Αυγουστίδης ενημέρωσε τους μαθητές για το έργο του Συλλόγου και βράβευσε τους νικητές  του τελικού αγώνα Boccia. Η άλλη επίσκεψη των μαθητών ήταν στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο κατά τη διάρκεια προπόνησης αθλητών με ειδικές ανάγκες. Εκεί είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους αθλητές και τον προπονητή τους για την προσπάθεια που καταβάλλουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την αφοσίωσή τους σε αυτό που πραγματικά αγαπούν.


Results / Reactions

Επίτευξη και των 5 στόχων που προαναφέρθηκαν και συγκέντρωση 1314€ που διατέθηκαν στους δύο Συλλόγους.Co-operations

  1. Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία ΑμεΑ μέσω του κ. Μαθά, Υπεύθυνου Ανάπτυξης
  2. Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών (Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης)
  3. Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ Κλειώ Θεσσαλονίκη

COOPERATING ACADEMICS

Κλέρη Μητρούλη, Γεωργία Αντωνιάδου, Κική Χαϊτίδου, Κώστας Ζλατάνος

SPREAD THE WORD METHODS

Ιστοσελίδα του σχολείου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) των Συλλόγων


Objective Action

1. ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ΑμεΑ και οι αθλητές με αναπηρίες 2. ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας ώστε όλοι να μεριμνούν για την ένταξη αυτών των ατόμων στην κοινωνία 3. εξοικείωση με τα παραολυμπιακά αθλήματα boccia, πετοσφαίριση καθιστών και goal ball 4. διοργάνωση εκδήλωσης παραολυμπιακών αθλημάτων 5. οικονομική ενίσχυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών (Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης) και του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ Κλειώ Θεσσαλονίκη.

Target Audience

Η εκδήλωση απευθυνόταν στους μαθητές όλου του σχολείου, στους γονείς τους και στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου. Την παρακολούθησαν περίπου 500 άτομα. 101 μαθητές συμμετείχαν στην υλοποίηση της δράσης.

Initiative time

Διήρκησε όλη τη σχολική χρονιά

Initiative Location

Μέρος της δράσης υλοποιήθηκε στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο κατά τη διάρκεια προπόνησης αθλητών ΑμεΑ και στο Παράρτημα Μακεδονίας-Θράκης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών.

PHOTOS 3


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation