Σχέδια μαθήματος

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Ο Αειφορούλης και η Αειφορούλα, με τους μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου γίνονται Πρεσβευτές των 17 Στόχων μέσα από διαδικασίες εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEAM Εκπαίδευσης.

Ο Αειφορούλης και η Αειφορούλα, με τους μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου γίνονται Πρεσβευτές των 17 Στόχων μέσα από διαδικασίες εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEAM Εκπαίδευσης.
SUBMITTED FROM:

7ο Νηπιαγωγείο Ιωαννίνων

Είμαστε ένα περιφερειακό Νηπιαγωγείο των Ιωαννίνων, με τρία τμήματα πρωινά και δύο Ολοήμερα και 65 μαθητές. Όραμά μας είναι ένα σχολείο αειφορικό, στο πνεύμα και στη λειτουργία του, με μαθητές χαρούμενους που θα μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι και την επαφή τους με τη φύση. Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα συνεργάζεται με γονείς και φορείς και δε θα φοβάται να ανοίξει τις πόρτες του σε όλους και να γίνει μια κοινότητα μάθησης. Οι αποφάσεις παίρνονται από όλους με δημοκρατικές διαδικασίες και οι μαθητές μας κινούνται στα πλαίσια των υπεύθυνων και δημιουργικών ενεργών πολιτών. Σ αυτό το πνεύμα, τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε κερδίσει το Βραβείο και τη Σημαία του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου (2017), το Βραβείο και τη Σημαία του Σήματος Αειφόρου Σχολείου (2016), Δύο φορές την Πιστοποίηση και τη Σημαία των Eco Schools (2016 και 2019), πολλά Βραβεία και διακρίσεις από την ΕΕΠΦ για τα προγράμματα "Φύση χωρίς σκουπίδια" "Μαθαίνω για τα δάση" "Οι πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου" και "Οικολογικά Σχολεία" και έχουμε εκπροσωπήσει την Ήπειρο πολλές φορές στο Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Helmepa Junior. Έχουμε επίσης κερδίσει τρεις φορές το Silver Πάντα από τη WWF για το πρόγραμμα "Καλύτερη Ζωή στο σχολείο" (2015, 2016, 2017) και δύο φορές το Silver Βραβείο στα Education Leadership Awards (2017 και 2018) στις κατηγορίες "Καλλιέργεια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μαθητές" και "Καινοτομία στη διδασκαλία". Ταυτόχρονα υλοποιούνται πολλά καινοτόμα προγράμματα και δράσεις ώστε να κατευθύνουμε τους μαθητές μας προς την κατεύθυνση του υπεύθυνου, ενεργού πολίτη.


School Principal

Τάλλου Κωνσταντίνα

Contact with School


Description

Το Νηπιαγωγείο μας έχοντας τιμηθεί από το 2013 μέχρι σήμερα τρεις φορές ως Αειφόρο Σχολείο, τρεις φορές ως Οικολογικό Σχολείο, έχοντας κερδίσει το χρυσό (GOLD) Πανελλήνιο Βραβείο για την ψηφιακή αξιοποίηση της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEAM Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και δύο SILVER Βραβεία για την περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Καινοτομία στη Διδασκαλία, συνεχίζει τις φιλοπεριβαλλοντικές του δράσεις και τη μύηση των μαθητών και της τοπικής κοινότητας στους Στόχους της Αειφορίας, ιδρύοντας φέτος σχολικό πρόγραμμα σχετικό με τους 17 Στόχους και συνεργαζόμενο με 27 σχολεία, 49 εκπαιδευτικούς και πάνω από 500 μαθητές.

Με την αρωγή και στήριξη του Κέντρου Νέων Ηπείρου και τη χρηματοδότηση της Ελληνικής Πλατφόρμας για την Ανάπτυξη, υλοποιούνται δράσεις βιωματικές και μη που οδηγούν στη διάδοση όχι μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και στην τοπική και ευρύτερη κοινότητα, των 17 Στόχων.

Επιπλέον στα πλαίσια του έργου, δημιουργείται ιστοσελίδα όπου περιέχει οτιδήποτε αφορά τη διάδοση των Στόχων: παιχνίδια, φύλλα εργασίας, γνωστικό πλαίσιο κλπ ώστε οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός επιθυμεί, να μπορεί να αντλήσει εύκολα και οργανωμένα υλικό. Το link της ιστοσελίδας μας είναι: https://17stoxoi.blogspot.com/

Η εφαρμογή του προγράμματος εκτείνεται χρονικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, ενώ αναμένεται να διαρκέσει και κατά την επόμενη σχολική χρονιά, όπως αυτό προκύπτει από το έκδηλο ενδιαφέρον των μαθητών. Η ενασχόληση αυτή των μαθητών λειτουργεί ως επέκταση ανάλογων δράσεων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βιωσιμότητά τους.

Τα νήπια με μασκότ τον Αειφορούλη και την Αειφορούλα που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα και υιοθετήθηκαν ως ενεργό μέλος της ομάδας του σχολείου συμμετέχοντας καθημερινά στις αναδυόμενες και οργανωμένες δραστηριότητες όλων των γνωστικών περιοχών του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών του Ν/γείου, γίνονται Πρεσβευτές των 17 Στόχων, ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο μέσω μιας Εκπαιδευτικής Βαλίτσας και στα 45 συνεργαζόμενα σχολεία από Ελλάδα και Κύπρο και διαδίδουν μέσω του eTwinning τις ιδέες και γνώσεις τους με την αξιοποίηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της STEAM Εκπαίδευσης. Ακολουθούν συνεργατικές δράσεις μεταξύ των μαθητών, τηλεδιασκέψεις και δημιουργία ψηφιακών προϊόντων για τους 17 Στόχους από τους ίδιους τους μαθητές, που αποτυπώνονται με τη μορφή διαδραστικών αφισών, e-books και διαδραστικών τοίχων, αλλά και δημιουργία έντυπων προϊόντων που τοιχοκολλούνται σε εμφανή σημεία του σχολείου και την κοινότητας για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση όλων.

Βασιζόμενοι στη Θεωρία της Δραστηριότητας και την πεποίθηση ότι η μάθηση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης επιδιώκεται το «άνοιγμα» του σχολείου στην ευρύτερη κοινότητα και η επέκταση του μαθησιακού περιβάλλοντος έξω από τη σχολική τάξη, με την εφαρμογή τη τυπικής μορφής διδασκαλίας, κατά την οποία το φυσικό, κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον αξιοποιείται ως πρωταρχική πηγή γνώσης.

Κατά τη φάση του σχεδιασμού και της διεξαγωγής της εκπαιδευτικής παρέμβασης εφαρμόζεται έρευνα δράσης και έρευνα πεδίου, ενώ ως μεθοδολογικά εργαλεία αξιοποιούνται η κοινωνικοπολιτισμική προσέγγιση της διδακτικής των φυσικών επιστημών, οι νέες τεχνολογίες/εκπαιδευτική ρομποτική, η μηχανική, οι τέχνες και τα μαθηματικά.

Στο εμπειρικό μέρος, πραγματοποιείται καταιγισμός ιδεών και κατατίθενται μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες προτεινόμενες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα από τους μαθητές, την εκπαιδευτικό και σε ορισμένες περιπτώσεις από τους γονείς.  Ακολουθεί η εννοιολογική χαρτογράφηση του θέματος με τη χρήση του λογισμικού Kidspirationστο οποίο συνυπάρχει ο λόγος και η εικόνα, κάτι που εξυπηρετεί τη συγκεκριμένη ηλικία και διευκολύνει το πρωτοαναγνωστικό στάδιο των μαθητών. Το λογισμικό αυτό αξιοποιείται στην αρχική, ενδιάμεση και τελική αξιολόγηση προκειμένου να αποτιμηθούν οι γνώσεις και δεξιότητες που αποκόμισαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της μελέτης πεδίου ο Αειφορούλης, η Αειφορούλα και τα παιδιά γνωρίζουν βιωματικά τα αξιοθέατα της περιοχής τους και καταγράφουν ως «τοπόσημα» (ΚΠΕ Κορδελιού, 2015) τα μνημεία της περιοχής. Οι γνώσεις που αποκομίζουν, αποτυπώνονται με τη μορφή αυτοσχέδιου χάρτη, ο οποίος μετατρέπεται σε επιτραπέζιο παιχνίδι και τρισδιάστατη μακέτα απεικόνισης, την οποία αξιοποιούμε  για προγραμματισμό επιδαπέδιων ρομποτικών συστημάτων Bee-bot και LegoWeDo2.0. Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα, οι μαθητές δημιουργούν τον πρώτο τους αλγόριθμο και έρχονται σε δημιουργική επαφή με τις βασικές έννοιες του αλγοριθμικού τρόπου σκέψης (computational thinking), αναπτύσσοντας παράλληλα το καλλιτεχνικό τους αισθητήριο και την ικανότητά τους να συνεργάζονται (WRO-Hellas).

Οι δημιουργίες των μαθητών, οι οποίες αλληλοδιαπλέκονται με δράσεις που αφορούν στους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και των μαθησιακών περιοχών των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας και των μαθηματικών (STEAM Εκπαίδευση) παρουσιάζονται από τα ίδια τα παιδιά μεταξύ άλλων στην πιλοτική Δράση Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 για Νηπιαγωγεία «Χορεύοντας την Άνοιξη», στους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων, σε όλους τους γονείς του σχολείου σε ειδική εκδήλωση και στον τοπικό έντυπο και ψηφιακό τύπο.

Επιπλέον δράσεις κατά τη διάρκεια του έργου που αξίζει να επισημανθούν είναι

 1. Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, η ενημέρωση του Δημάρχου για το πρόγραμμά μας και η απαίτηση των νηπίων να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες της πόλης για τους 17 Στόχους, καθώς επίσης και η αίτηση για άδεια υλοποίησης σχετικής εκδήλωσης στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (η οποία και χορηγήθηκε).
 2. Το βάψιμο ενός μεγάλου σημείου του τοίχου του αυλόγυρου του σχολείου με στένσιλ με τους 17 Στόχους.
 3. Η έκθεση των κατασκευών των μαθητών για τους 17 Στ και η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων τμημάτων για το πρόγραμμα.
 4. Το συνεργατικό παραμύθι σε μορφή e-book με τον Μικρό Πρίγκιπα που ταξίδεψε σε 17 Πλανήτες (κάθε πλανήτης μιλούσε για τον αντίστοιχο στόχο και πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί) με ιστορίες και ζωγραφιές των ίδιων των παιδιών.
 5. Η εκδήλωση στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών των Ιωαννίνων σχετικά με τους 17 Στ και το θεατρικό με την Παραμυθοσαλάτα που «παίξανε» τα νήπια συνεργαζόμενα με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σταυρακίου, με τους οποίους συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια.
 6. Η παρουσίαση της δράσης στο κεντρικό ραδιόφωνο.
 7. Ο δανεισμός της Βαλίτσας ΓΗ 2030 και το ταξίδι της σε όλα τα σχολεία του προγράμματος. Κάθε σχολείο ζωγράφιζε ότι ήθελε στο Λεύκωμα και άφηνε μέσα στη βαλίτσα από μια κατασκευή σχετική με τους 17 Στ. ώστε να τη δουν οι συνεργάτες μαθητές των επόμενων σχολείων. Η βαλίτσα, περιέχει πλούσιο υλικό το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και σε θεωρητικό αλλά και σε βιωματικό επίπεδο, είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την Άγονη-Γόνιμη Γραμμή και το Υπουργείο Παιδείας.

Η αναγκαστική αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω του κορονοϊού SARS-CoV2 και η κήρυξη πανδημίας από τον ΠΟΥ με όλες τις συνέπειες που ακολούθησαν (κλείσιμο καταστημάτων και δημόσιων υπηρεσιών, απαγόρευση κυκλοφορίας, επικράτηση πανικού παγκοσμίως κλπ) οδήγησαν στην απότομη διακοπή του έργου χωρίς να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την προγραμματισμένη τελική εκδήλωση στην κεντρική πλατεία.  Πραγματοποιείται όμως μια μεγάλη τηλεδιάσκεψη μέσω webex στις αρχές Μαΐου, με τη συμμετοχή μαθητών και γονέων, που παίρνει τη μορφή πανηγυρικής εκδήλωσης: τα νήπια τραγουδούν τον ύμνο του έργου (που δημιουργήθηκε από τα ίδια τα παιδιά κατά τη διάρκεια του προγράμματος και ειδικά για το συγκεκριμένο Project), παρουσιάζουν στους γονείς τις μασκότ του προγράμματος και αναλυτικά τους 17 Στόχους και δεσμεύονται μπροστά σε όλους για τα μέτρα που θα υιοθετήσουν στην υλοποίηση των Στόχων. Επιπλέον, δημιουργείται online ένας οικοκώδικα συμπεριφοράς με τη μορφή διαδραστικής αφίσας στο Genially με την υπόσχεση να τον ακολουθήσουν γονείς και μαθητές. Τέλος, ζωγραφίζουν online με συνεργατικά εργαλεία web 2.0, το λογότυπο του προγράμματος.

...................

Η διάχυση των δράσεων και των τελικών αποτελεσμάτων πραγματοποιείται με κάθε δυνατό τρόπο (δια ζώσης και ηλεκτρονικά) από τους ίδιους τους μαθητές, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου όσο και στην τελική φάση της αποτίμησης.

Μέσω κεντρικής παρουσίασης του προγράμματος από τους ίδιους τους μαθητές στο 11ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο: 

«Οι Φυσικές Επιστήμες στην Προσχολική Εκπαίδευση» - Ιωάννινα 6-9 Νοεμβρίου 2020


Results / Reactions

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου έπαιξε η ενεργή συμμετοχή των γονέων, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που ενημερώθηκαν για τους 17 Στόχους και η συνδρομή των οποίων ήταν απαραίτητη στην οργάνωση και την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου των νηπίων.

Αρωγός στην προσπάθειά μας αυτή, στάθηκε από την πρώτη στιγμή η Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Κατερίνα Πλακίτση, η οποία στήριξε την ιδέα μας και βοήθησε στην πραγματοποίησή της και την παρουσίασή της στο Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας.

Επιπλέον για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project δημιουργήθηκε στο σχολείο Παιδαγωγική Ομάδα από τους εκπαιδευτικούς που συνεργάστηκαν στενά μεταξύ τους, δίνοντας ένα καλό παράδειγμα ομαδικής και διεπιστημονικής εργασίας στους μαθητές και στις μαθήτριές τους, ενώ πολύ σημαντική ήταν και η συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Σταυρακίου Ιωαννίνων.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί αποτέλεσαν μια δεμένη και οργανωμένη ομάδα και με την καθοδήγηση και τη συμπαράσταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσιάστηκε ένα υπέροχο αποτέλεσμα, έγινε άνοιγμα του σχολείου στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία και μεταφέρθηκαν τα μηνύματά μας για τους 17 Στόχους σε μεγάλη κλίμακα, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μελετώντας την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης εφαρμοσμένης αειφορικής δράσης, η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της ευρύτερης κοινότητας, καθώς και το πλούσιο παραγόμενο υλικό επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της διάδοσης των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαίδευσης STEAM. Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι στο πλαίσιο κατανόησης και διάδοσης των στόχων της αειφόρου εκπαίδευσης καλλιεργείται η ενεργός πολιτειότητα, αισθήματα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας τόσο στους μαθητές, όσο και στους εκπαιδευτικούς και το ευρύτερο περιβάλλον.

Υποστηρίζουμε την αξιοποίηση των συμπερασμάτων της εφαρμοσμένης εκπαιδευτικής παρέμβασης και σε μαθητές μεγαλύτερης σχολικής ηλικίας, μετά από την κατάλληλη προσαρμογή του σχεδίου δράσης, με βάση τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών τους.

Επιπρόσθετα, επισημαίνουμε την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των μελλοντικών εκπαιδευτικών σε θέματα που αφορούν στην Αειφορία, στους 17 Στόχους, στην αξιοποίηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής, των φυσικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής, των τεχνών και των μαθηματικών, αλλά και τη συμπερίληψή τους στα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων.Co-operations

ΕΝΕΡΓΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ 2019-2020

 • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Εργαστήριο Διδακτικής Φυσικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών (υπό την επιστημονική καθοδήγηση και επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Αικατερίνη Πλακίτση)
 • Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων
 • Μητρόπολη Ιωαννίνων
 • Δήμος Ιωαννιτών
 • Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO
 • Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ (UNRIC)
 • Κέντρο Νέων Ηπείρου
 • Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη
 • Action Aid
 • Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας/WRO-Hellas
 • Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Προστασίας του Περιβάλλοντος (Αειφόρο Σχολείο)
 • Άγονη Γόνιμη Γραμμή- Υπουργείο Παιδείας
 • Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (Eco School)
 • Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (Helmepa Junior)
 • Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων
 • Εθνική Υπηρεσία e-Twinning και συνεργαζόμενα σχολεία των σχολικών συμπράξεων
 • Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: Τeachers4Europe
 • Ευρωπαϊκό Μαθητικό Ραδιόφωνο
 • Δημοτικό ραδιόφωνο
 • τοπικά κανάλια και ΜΜΕ
 • Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Νοιάζομαι και Δρω
 • Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου
 • Φορέας Διαχείρισης Οικοσυστήματος Λίμνης Παμβώτιδας
 • Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων
 • Σύνδεσμος Τυφλών Β/Δ Ελλάδας, Παράρτημα Ηπείρου
 • Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελλάδος
 • Ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον
 • Τοπικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι
 • Τοπική κοινότητα

COOPERATING ACADEMICS

Τάλλου Κωνσταντίνα, Μπαφατάκη Κωνσταντίνα, Ζιώγου Ευφροσύνη

Objective Action

Κύριος στόχος του Σχεδίου Μαθήματος είναι η διερευνητική προσέγγιση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης επικεντρωμένα στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και την προαγωγή μορφών συνεργασίας για την επίτευξη των 17 Στόχων

Initiative time

Η εφαρμογή του προγράμματος εκτείνεται χρονικά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, ενώ αναμένεται να διαρκέσει και κατά την επόμενη σχολική χρονιά, όπως αυτό προκύπτει από το έκδηλο ενδιαφέρον των μαθητών. Η ενασχόληση αυτή των μαθητών λειτουργεί ως επέκταση ανάλογων δράσεων που προηγήθηκαν τις προηγούμενες σχολικές χρονιές αποδεικνύοντας έμπρακτα τη βιωσιμότητά τους.

PHOTOSConnection with Global Goals


Your Opinion
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation