Μαθητικές δημιουργίες

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης


TOPIC: Μαθητικές δημιουργίες

Initiative

Ο δασοοικοκώδικας

Ο δασοοικοκώδικας
SUBMITTED FROM:

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Το σχολείο δραστηριοποιείται σε δράσεις που άπτονται των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση , ενεργούς και υπεύθυνους στο κοινωνικό πεδίο. Με τις δράσεις στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.


School Principal

Ειρήνη Τζοβλά

Contact with School


Description

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Υιοθετώ το δάσος της γειτονιά μου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και το διεθνές θεματικό δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση» κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Σκοπός του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια περιβαλλοντικών αξιών μέσα από τη βιωματική, συνεργατική μάθηση. Ακολουθήθηκε η διαθεματική προσέγγιση με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, διευκολύνθηκε η συνεργασία, η δημιουργικότητα με στόχο την εξέλιξη των μαθητών στον γνωστικό, τον ψυχοκινητικό και τον συναισθηματικό τομέα, καθώς το πρόγραμμα εναρμονίστηκε απόλυτα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νέου Σχολείου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από ποικίλες δραστηριότητες και διδακτικές επισκέψεις.

Διδακτική επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο:  Βασικός παιδαγωγικός στόχος ήταν η διαδικασία της μάθησης να βασίζεται στη βιωματική εμπειρία. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για  την ιστορία του Εθνικού Κήπου, ενός από τους αγαπημένους τόπους περιπάτου των Αθηναίων, με τα ψηλά δέντρα, τις ειδυλλιακές λιμνούλες και τα ελικοειδή μονοπάτια, και ακολουθήσαμε τα βήματα της Αμαλίας, της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, που ήθελε να κάνει τη μικρή πρωτεύουσα του βασιλείου της πιο πράσινη. Μέσα από δραστηριότητες οι μαθητές ανακάλυψαν τη σημασία των φυτών για τον πλανήτη, τα ζώα και τον άνθρωπο, συνειδητοποίησαν ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και ότι το καθένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές συνεργάστηκαν αρμονικά, παρατήρησαν τους ζωντανούς οργανισμούς, ανακάλυψαν πώς λειτουργούν και πώς αναπτύσσονται. Υλοποιήθηκε εικαστικό εργαστήρι και οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικά για να κατασκευάσουν τον δικό τους πίνακα. Ήταν μια ευχάριστη επίσκεψη σε ένα καταπράσινο, πανέμορφο μέρος, την οποία οι μαθητές ευχαριστήθηκαν και απόλαυσαν!

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης με τον Σταγονούλη στην ΕΥΔΑΠ: H EΥΔΑΠ ως ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης της μείζονος περιοχής της Αττικής εστιάζει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς  με στόχο την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο Σταγονούλης» έχει ως βασικό στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Δραστηριότητες μέσα στην τάξη: 1) Δημιουργήσαμε βροχή (πείραμα βρασμού εξάτμισης και συμπύκνωσης του νερού) προκειμένου να βιώσουν οι μαθητές τον κύκλο του νερού. 2) Παίξαμε με παζλ τον κύκλο του νερού. 3) Διαβάσαμε πολλά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. 4) Παίξαμε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια και κουίζ.

Προκειμένου να οργανώσουμε την αφίσα του δασοοικοκώδικα, επισκεφτήκαμε αρκετές φορές το δασάκι της γειτονιάς μας. Σε κάθε επίσκεψη οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το δάσος με τις αισθήσεις τους (τι βλέπω; τι ακούω; τι μυρίζω; τι αγγίζω;), να παρατηρήσουν τα είδη των φυτών που υπάρχουν (πόες, θάμνοι, δέντρα), τα ζώα (έντομα, πτηνά, θηλαστικά), την ανθρώπινη παρουσία (χρήση του δάσους). Η πολύ μικρή ηλικία των μαθητών  (Α΄ δημοτικού) δε μας επέτρεψε να κρατάμε σημειώσεις, αλλά γυρίζοντας στην τάξη ακολουθούσε συζήτηση προκειμένου τα παιδιά να ανασύρουν από τη μνήμη τους τις εμπειρίες, τις εικόνες και τα συναισθήματα που αποκόμιζαν από την επίσκεψη στο δάσος, να τα εκφράσουν, να τα αφηγηθούν ή να τα ζωγραφίσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διδασκαλία όλων των γραμμάτων του αλφάβητου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας αλφαβητάρι του δάσους και στη συνέχεια να γράψουμε έναν κανόνα του δάσους για κάθε γραμματάκι. Η αφίσα του δασοοικοκώδικα, με σύνθημα «Είμαι ενεργός πολίτης» βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στο διαγωνισμό αφίσας. Στην τελετή βράβευσης προβλήθηκε το παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/c3BwKYgNpvM

Η δράση δημοσιεύτηκε στο ΠΣΔ: https://www.sch.gr/?p=19391

 


Objective Action

Η συνειδητοποίηση της σπουδαιότητας του δάσους για την προστασία του εδάφους, του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής, για τον κύκλο του νερού, του διοξειδίου του άνθρακα και του οξυγόνου, τη βιοποικιλότητα και τη σταθεροποίηση του κλίματος της Γης.

PHOTOS 4


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation