Σχέδια μαθήματος

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΜΟΙΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Οικολογικό αποτύπωμα-απορρίμματα

Οικολογικό αποτύπωμα-απορρίμματα
SUBMITTED FROM:

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΜΟΙΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο του Μικρού Ευμοίρου βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην πόλη της Ξάνθης. Στο σχολείο φοιτούν 115 μαθητές, που προέρχονται από 4 διαφορετικά χωριά, το Μ. Εύμοιρο, τη Λεύκη, τη Μορσίνη και το Πετροχώρι. Πρόκειται για πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό σχολείο που αποτελείται από χριστιανούς και μουσουλμάνους μαθητές (μαθητές που προέρχονται από τις μουσουλμανικές μειονότητες της Θράκης). Ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών προέρχεται από οικογένειες από τη Ρωσία, την Αρμενία, τη Γεωργία και την Ουκρανία (παλιννοστούντες μαθητές) οι οποίοι ως εκ τούτου μεγαλώνουν σε δίγλωσσο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, στο σχολείο φοιτούν μαθητές, οι γονείς των οποίων είναι στρατιωτικοί, οι οποίοι μετακινούνται συχνά. Στο σχολείο μας λειτουργούν: α) Τμήμα Ένταξης, αποτελούμενο από 12 μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες καθώς και χαμηλό ακαδημαϊκό επίτευγμα και β) Τάξη Υποδοχής, αποτελούμενη από 17 δίγλωσσους φοιτητές, με στόχο την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Σχολικός εξοπλισμός: Υπάρχει υπολογιστής και βιντεοπροβολέας σε κάθε τάξη. Υπάρχει επίσης ένα εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών με 20 υπολογιστές και έναν διαδραστικό πίνακα. Το σχολείο ανήκει στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών και οι μαθητές μπορούν να δανείζονται βιβλία και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες Φιλαναγνωσίας. Κάθε σχ. χρονιά υλοποιούνται ποικίλα καινοτόμα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Αγωγής Υγείας, Φιλαναγνωσίας καθώς και ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+, etwinning κ.α. Επιπλέον, αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης εκπαιδευτικών σχετικά με τη χρήση εργαλείων ΤΠΕ στη διαδικασία «Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδακτική πράξη (Επιμόρφωση Β’ επιπέδου Τ.Π.Ε.)» . Το σχολείο συστεγάζεται με το Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Ξάνθης. Οι μαθητές και των δύο σχολείων συνεργάζονται στο πλαίσιο της σχολικής ενσωμάτωσης των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.


School Principal

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ

Contact with School


Description

 

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Προβληματισμός σχετικά με τα σκουπίδια

Αναζήτηση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού

Προσέγγιση του θέματος με βιντεάκια

Κατηγοριοποίηση σκουπιδιών

Εικαστικές δημιουργίες

Εκμάθηση τραγουδιών

Ακροστοιχίδες & κρυπτόλεξα

Συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης προαύλιου χώρου

Εκπαιδευτικές επισκέψεις

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

1ος μήνας:

Προβληματισμός και αναζήτηση ηλεκτρονικού υλικού

Προσέγγιση με βιντεάκια

MAN: https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU

« Η γη εκπέμπει ΣΟΣ»

https://www.youtube.com/watch?v=bHQX4go7LuE

αφίσα με μηνύματα

2ος μήνας:

Ενασχόληση με υλικό για μαθητές και δασκάλους-4 εβδομάδων

www.mplekas.com

3ος μήνας

Κρυπτόλεξα, ακροστοιχίδες, κατηγοριοποίηση σκουπιδιών

Επίσκεψη ΚΠΕ

4ος μήνας:

Δράση με την εταιρεία ανακύκλωσης

Εικαστικές δημιουργίες

5ος μήνας

Εκμάθηση τραγουδιών

Κατασκευή παιχνιδιού

Γελοιογραφίες με θέμα τα σκουπίδια

6ος μήνας

Παρουσίαση προγράμματος στη μαθητική κοινότητα και στους γονείς


Results / Reactions

Τα παιδιά συγκινήθηκαν με τα βιντεάκια και το οικολογικό πρόβλημα που δημιουργείται από τα απορρίμματα. Κινητοποιήθηκαν, υιοθέτησαν συμπεριφορές και στάσεις σχετικές με την ανακύκλωση και τον περιορισμό των σκουπιδιών. Ανέλαβαν με δική τους πρωτοβουλία τον καθαρισμό του προαύλιου χώρου, βραβεύτηκαν από το διευθυντή γι' αυτό. Μετέφεραν τα μηνύματα στο σπίτι τους. Γοητεύτηκαν με τα παιχνίδια που φτιάξαμε και παίξαμε. Διασκέδασαν και γέλασαν με την αναζήτηση σχετικών γελοιογραφιών. Γενικά τα παιδιά συμμετείχαν ενεργά σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και έδειξαν να το απολαμβάνουν.



Co-operations

1) ΚΠΕ Βιστωνίδας -Παρανεστίου

2) Εταιρεία Ανακύκλωσης


COOPERATING ACADEMICS

Μαθιαντώνη Μαρίνα

SPREAD THE WORD METHODS

Παρουσίαση στις άλλες τάξεις

Παρουσίαση στους γονείς

Έκθεση των εικαστικών δημιουργιών και των μηνυμάτων


Objective Action

ΣΚΟΠΟΣ:Να αναπτυχθεί η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ συνείδηση ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ: Να αποκτήσουν επαρκείς γνώσεις για το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Να προβληματιστούν για τους κινδύνους από τη συσσώρευση απορριμμάτων. Να αναγνωρίσουν τη χρησιμότητα της ανακύκλωσης. Να διακρίνουν τη τις διαφορετικές κατηγορίες ανακυκλώσιμων υλικών. Να ορίζουν τους 3 πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την παραγωγή λιγότερων σκουπιδιών (μείωση-επαναχρησιμοποίηση- ανακύκλωση)

Initiative time

Από Οκτώβρη 2018 έως Μάρτη 2019 (6 μήνες)

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation