Σχέδια μαθήματος

4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Παίζοντας με τις δίπτωτες προθέσεις στο μάθημα των γερμανικών

Παίζοντας με τις δίπτωτες  προθέσεις  στο μάθημα των γερμανικών
SUBMITTED FROM:

4ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Το σχολείο μας βρίσκεται απομακρυσμένο από το κέντρο της πόλης και απαρτίζεται από 320 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς Πολλοί από τους μαθητές μας είναι αλλοδαποί Στο σχολείο μας λειτουργούν τμήματα ένταξης για μαθητές με μαθησιακές δυσκοίλιες και κάθε χρ


School Principal

Φλωρέττα Συκιώτη

Contact with School


Description

Θέτοντας ως στόχο την ποιοτική εκπαίδευση, εκπόνησα μία εκπαιδευτική δραστηριότητα για να καλλιεργήσω το ενδιαφέρον των μαθητών μου για τη γραμματική της γερμανικής γλώσσας .
Η ιδέα ήταν, αφού διδαχτούν το καινούργιο γραμματικό φαινόμενο ( δίπτωτες προθέσεις ), οι μαθητές να εξασκηθούν και να κάνουν επαναληπτικές ασκήσεις, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια (domino,memory, «σχημάτισε προτάσεις») και εκτελώντας στο τέλος ένα βιωματικό παιχνίδι.
ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ (τρίωρο πρόγραμμα)
Οι μαθητές ,χωρισμένοι σε ομάδες ,κατασκεύασαν και ζωγράφισαν τις καρτέλες των παιχνιδιών.
Α.DOMINO:ερωτήσεις και «απαντήσεις» με ζωγραφιές
Β.ΜΕΜΟRY: ερωτήσεις και εικόνες, που αντιστοιχούσαν στις ερωτήσεις.
Γ.ΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΖΑΡΙ:
Ζάρι με δίπτωτες προθέσεις στις έδρες του και καρτέλες με αντικείμενα που να αντιστοιχούν σε αυτές.
Δ.ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ με τις προθέσεις που συντάσσονται με δοτική ή αιτιατική ( πάνω, κάτω δίπλα ,μέσα κοντά ,ανάμεσα, μπροστά )
Πρώτο βήμα [προετοιμασία- κατασκευή]
Οι μαθητές ετοίμασαν οι ίδιοι το υλικό που θα χρησιμοποιήσουν στο παιχνίδι :
Ζωγράφισαν εικόνες και έγραψαν ερωτήσεις πάνω σε χαρτονάκια/κάρτες ίδιου μεγέθους.
(Οι ερωτήσεις έπρεπε να συσχετίζονται με τις ζωγραφιές γι’ αυτό συνεργάστηκαν μεταξύ τους)
Πχ. Ένας μαθητής σκέφτεται την ερώτηση «που είναι το ανθοδοχείο;»«Wo ist die Blumenvase?» Ο μαθητής που συνεργάζεται μαζί του πρέπει να δώσει απάντηση με μία ζωγραφιά. Πχ να ζωγραφίσει ένα ανθοδοχείο πάνω σε ένα τραπέζι .
Δεύτερο βήμα [παιχνίδι]
Αφού ολοκληρώθηκε αυτή η δραστηριότητα άρχισε το παιχνίδι.
Κάθονται όλοι οι μαθητές σε ένα κύκλο.
Ο καθένας παίρνει στην τύχη ένα από τα γραμμένα ή ζωγραφισμένα χαρτονάκια ,που μοιράζονται από την ανάποδη. Σε κάποιους τυχαίνει ερώτηση σε άλλους ζωγραφιά.
Όποιος έχει ερώτηση ξεκινάει το παιχνίδι και ρωτάει.
Για παράδειγμα ρωτάει: «Wo steht die Blumenvase? » « Που είναι το ανθοδοχείο;» Όσοι μαθητές έχουν ζωγραφιά ψάχνουν να δουν αν η ζωγραφιά τους δίνει την απάντηση .Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν την μετάφραση των αντικειμένων που αναζητούνται, πρέπει να ξέρουν στο παράδειγμά μας ;ότι η λέξη Blumenvase σημαίνει ανθοδοχείο στα γερμανικά για να αναζητήσουν ένα ανθοδοχείο στη ζωγραφιά τους.
Για να δώσουν όμως απάντηση και να περιγράψουν σωστά την εικόνα πρέπει να γνωρίζουν καλά και τις προθέσεις . Πχ για να περιγράψουν το ανθοδοχείο πάνω στο τραπέζι όπως δείχνει η εικόνα στο παράδειγμά μας, πρέπει να ξέρουν ότι το πάνω μεταφράζεται ι” auf ‘ και όχι ‘unter’ (κάτω) στα γερμανικά.
Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουν ότι η ερώτηση θέλει απάντηση σε δοτική και όχι αιτιατική,επειδή έχει την ερωτηματική αντωνυμία Wo και όχι Wohin και έχει αμετάβατο και όχι μεταβατικό ρήμα, δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο πρόσωπο να κάνει μία ενέργεια.
Τέλος πρέπει να ξέρουν το άρθρο του αντικειμένου στο οποίο είναι τοποθετημένο( ή πρόκειται να τοποθετηθεί ) κάτι . Στο παράδειγμά μας ,πρέπει να γνωρίζουν το άρθρο του ουσιαστικού ‘τραπέζι’ στα γερμανικά, στο οποίο είναι τοποθετημένο το ανθοδοχείο, ώστε να μετατρέψουν την ονομαστική σε δοτική , αφού η ερωτηματική αντωνυμία είναι Wo και όχι Wohin και η ερώτηση έχει αμετάβατο ρήμα Wo steht die Blumenvase? ( δεν υπάρχει κάποιος να τοποθετεί το ανθοδοχείο πάνω στο τραπέζι)
Το τραπέζι είναι αρσενικού γένους στα γερμανικά (Der Tisch = το τραπέζι)
Αυτό σημαίνει ότι το άρθρο ‘ der‘ θα γίνει μετά την πρόθεση πάνω ‘dem’ στη δοτική.
Η πρόταση λοιπόν <Το αθοδοχείο είναι πάνω στο τραπέζι> θα σχηματιστεί σωστά:
«Die Blumenvase steht auf dem Tisch»
Αν η ερώτηση ήταν «Που τοποθετεί ο Κώστας το ανθοδοχείο; »η εικόνα, που θα αντιστοιχούσε σε αυτή την ερώτηση, θα έδειχνε ένα άτομο να κάνει την συγκεκριμένη κίνηση , η ερωτητική λέξη θα ήταν Wohin (Wohin stellt Kostas die Blumenvase? ) και όχι Wo , θα είχε μεταβατικό ρήμα ( stellen και όχι stehen) και θα έπρεπε να μπει αιτιατική μετά την πρόθεση «πάνω».« Kostas stellt die Blumenvase auf den Tisch»
Οι μαθητές πρέπει να προσέχουν για τι είδους ερώτηση πρόκειται για να σχηματίσουν γραμματικά σωστές προτάσεις.
Αν ένας μαθητής κάνει λάθος έχει κάποιες φορές αστείο αποτέλεσμα δημιουργώντας χαρούμενη διάθεση στην τάξη.(πχ να μπερδέψει την πρόθεση και να πει “μέσα’’ στο τραπέζι αντί για ‘’πάνω΄’).Στην περίπτωση που κάνει λάθος δίνει την κάρτα του σε άλλον μαθητή και παίρνει την δική του.
Ο μαθητής ,που δίνει την σωστή απάντηση ,σηκώνεται και κάθεται δίπλα στον μαθητή, που έκανε την ερώτηση.
Όταν συμπληρωθούν όλα τα ζευγάρια οι μαθητές επαναλαμβάνουν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις σε ζευγάρια και όλοι ελέγχουν κοιτάζοντας τις εικόνες , αν απαντήθηκαν σωστά οι ερωτήσεις και αν σχηματίστηκαν γραμματικά σωστά οι προτάσεις. Διορθώνουν όλοι μαζί.
Το παιχνίδι μπορεί να επαναληφθεί και να πάρουν ζωγραφιές οι μαθητές στους οποίους είχαν τύχει ερωτήσεις ,ώστε να σχηματίσουν όλοι σωστές προτάσεις περιγράφοντας μία εικόνα.

 


Results / Reactions

Οι μαθητές δημιούργησαν, συνεργάστηκαν ,ανέπτυξαν τη φαντασία τους και διασκέδασαν. Επιπλέον μπόρεσαν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να κατανοήσουν το γραμματικό φαινόμενο καλύτερα μέσα από εικόνες και βιωματικό παιχνίδι.COOPERATING ACADEMICS

Σοφία Μπάνου

Objective Action

Στόχοι • Να διδαχτούν οι μαθητές τη γραμματική με παιγνιώδη και διασκεδαστικό τρόπο • Να αναπτύξουν τη φαντασία και δημιουργικότητά τους (μέσα από την κατασκευή των παιχνιδιών) • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες που αφορούν τη μνήμη (μέσα από τα παιχνίδια που στόχο έχουν να συσχετίσουν την εικόνα με τις λέξεις που έχουν διδαχτεί) • Να συνεργαστούν ομαδικά ( μέσα από την ανταλλαγή γνώσεων και τα παιχνίδια με ερωτήσεις και απαντήσεις ) • Να αναπτύξουν τη συγκριτική τους ικανότητα ( μέσα από τη σύγκριση του γραμματικού φαινομένου στην ελληνική και γερμανική γλώσσα με βιωματικό τρόπο. • Να μπορέσουν οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες να κατανοήσουν καλύτερα το γραμματικό φαινόμενο μέσα από εικόνες και βιωματικά παιχνίδια • Να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους με το να χρησιμοποιήσουν τη ξένη γλώσσα ελεύθερα χωρίς αναστολές, ανασφάλειες και φοβίες.

Initiative time

Τρείς διδακτικές ώρες

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation