Σχέδια μαθήματος

2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

«Προστατεύουμε το βυζαντινό κάστρο Σιδηροκάστρου»

«Προστατεύουμε το βυζαντινό κάστρο Σιδηροκάστρου»
SUBMITTED FROM:

2ο Δημοτικό Σχολείο Σιδηροκάστρου

11/θ ολοήμερο, στο κέντρο της πόλης, Νικολάου Ιντζέ 27. Σχολείο με 150 μαθητές/τριες στον ακριτικό Δήμο Σιντικής (Σερρών).


School Principal

Τσιλικίδης Ευθύμιος

Contact with School


Description

• Η ενίσχυση της ενεργού πολιτικής συμμετοχής
• Η καλλιέργεια αισθητικού κριτηρίου και εικαστικών δεξιοτήτων
• Η αγάπη για τον άνθρωπο, τον πολιτισμό και τα δημιουργήματά του
• Η αύξηση της παρατηρητικότητας
• Η οργάνωση καμπάνιας υποστήριξης πολιτικού αιτήματος
• Η διοργάνωση εκδηλώσεων
• Η ομαδοσυνεργατική δράση
• Η ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων επιχειρήματος
• Η ενίσχυση των δεξιοτήτων διαλόγου
• Η απόκτηση γνώσεων Τοπικής Ιστορίας
Βήμα 1. Συζήτηση για το μνημείο ή αξιοθέατο που θα πρέπει να προστατέψουμε με διάφορες δράσεις
5 προτάσεις από την τάξη:
1. Τοπικά παραδοσιακά μακεδονικά κτίρια
2. Το βυζαντινό κάστρο
3. Το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Σιδηροκάστρου
4. Το δασάκι κοντά στο σχολείο μας
5. Ο βυζαντινός πύργος του αυτοκράτορα Ανδρόνικου του Γ΄
Απόφαση: θα επισκεφθούμε όλα τα μνημεία-αξιοθέατα που προτείναμε, θα παρατηρήσουμε, θα κρατήσουμε σημειώσεις και θα φωτογραφίσουμε

Βήμα 2: Συζήτηση για την επιλογή του μνημείου που θα προστατέψουμε. Συμπέρασμα: πρέπει να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για τα μνημεία από τα βιβλία και το διαδίκτυο.
Απόφαση: πρέπει να επισκεφτούμε τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης μας

Βήμα 3: Μαθαίνοντας Τοπική Ιστορία: Ομαδοσυνεργατική δράση με γνωστικούς στόχους. Διαβάζουμε σχετικά κείμενα από βιβλία και το διαδίκτυο και συμπληρώνουμε το φύλλο εργασίας «Ταυτότητα του μνημείου». Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες μπορούν να εκτιμήσουν τη σημασία των μνημείων και να επιλέξουν το σημαντικότερο για να διαμορφώσουν το αίτημά τους προς την τοπική κοινωνία.


ΒΗΜΑ 4. Αναπτύσσουμε δεξιότητες διαλόγου, επιχειρήματος και σύνταξης κειμένων. Συζητάμε, αιτιολογούμε και γράφουμε τη γνώμη μας για το μνημείο που προτείνουμε στη μαθητική ομάδα.
Ο δάσκαλος ανακοινώνει τις ψήφους.
Όλοι/ες αντιλαμβάνονται πως όλα τα μνημεία πρέπει να προστατεύονται.
Η πλειοψηφία επιλέγει το βυζαντινό
Απόφαση μετά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας: θα πρέπει να τραβήξουμε κι άλλες, καλύτερες φωτογραφίες του κάστρου. Θα το επισκεφτούμε και πάλι
Bήμα 5. Αναπτύσσουμε εικαστικές/φωτογραφικές δεξιότητες: φωτογραφίζουμε το κάστρο με σκοπό να αναδείξουμε την εγκατάλειψη και ταυτόχρονα την ομορφιά του.
ΒΗΜΑ 6. Αναπτύσσουμε αισθητικά κριτήρια: ψηφίζουμε για τις 6 καλύτερες εικόνες της συλλογής μας και συμμετέχουμε στην έκθεση φωτογραφίας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
ΒΗΜΑ 7. Γινόμαστε ενεργοί πολίτες: ξεκινάμε την καμπάνια υποστήριξης του αιτήματός μας για την προστασία του κάστρου στην τοπική κοινότητα. Γράφουμε ένα συλλογικό κείμενο και το δημοσιεύουμε στην τοπική εφημερίδα με σκοπό να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε πολίτες και να κερδίσουμε υποστηρικτές.
ΒΗΜΑ 8. Γινόμαστε ενεργοί πολίτες:
Οργανώνουμε τη δική μας έκθεση στο σχολείο, φιλοτεχνούμε αφίσες και προσκαλούμε γονείς, συμμαθητές και εκπροσώπους του Δήμου Σιοντικής σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία του βυζαντινού κάστρου Σιδηροκάστρου.
Σκοπός των μαθητών-ενεργών πολιτών είναι να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινότητα, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να διεκδικήσουν την αποκατάσταση του κάστρου ως αρχαιολογικού χώρου, τη συντήρηση και την ανάπλασή του.
(Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την 19η Μαϊου2018)


Results / Reactions

Οι μαθητές/τριες κατέγραψαν τις απόψεις τους σε κείμενα. Ένιωσαν ενθουσιασμό από τη συμεμτοχή τους στο πρόγραμμα: στις εκπαιδευτικές επισκέψεις, στη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων, στη διάθεσή τους να μεταφέρουν και να υποστηρίξουν το αίτημα.COOPERATING ACADEMICS

Τσιλικίδης Ευθύμιος, Ευαγγελία Αγγελάκη, Γρηγορίου Αντώνιος

Objective Action

Η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, εκμάθηση της τοπικής ιστορίας, καλλιέργεια της αισθητικής και δημοκρατικής παιδείας

Initiative time

4 μήνες περίπου

SUPPORTED FILES(1)

PHOTOS 2Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation