Σχέδια μαθήματος

MΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Σαν άλλος Οδυσσέας

Σαν άλλος Οδυσσέας
SUBMITTED FROM:

MΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

Το Μουσικό Σχολείο Χανίων , ένα σχολείο νομού, λειτουργεί ήδη 10 χρόνια. Αποτελείται από Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο. Διδάσκονται όλα τα μαθήματα γενικής παιδείας, καθώς και όλες οι κατευθύνσεις στο Λύκειο. Οι μαθητές διδάσκονται επιπλέον μουσικά μαθήματα, 2 υποχρεωτικά μουσικά όργανα (πιάνο και λύρα) και 1 μουσικό όργανο της αρεσκείας τους. Ακόμα μετέχουν υποχρεωτικά στα διάφορα μουσικά σύνολα. Στόχος είναι η ολόπλευρη καλλιέργεια των μαθητών και η μουσική τους κατάρτιση.


School Principal

Ανδρεδάκης Γεώργιος

Contact with School


Description

Με αφορμή τη μελέτη του ομηρικού έπους της "Οδύσσειας" και την ανάλυση των περιπετειών του Οδυσσέα, αναρωτηθήκαμε με τους μαθητές αν σήμερα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάποιον ως σύγχρονο Οδυσσέα. Αναφέρθηκαν τα παραδείγματα των προσφύγων που στην προσπάθειά τους να σωθούν από τη λαίλαπα του πολέμου, αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα στη χώρα μας ή αλλού. Μάθαμε για τις περιπέτειές τους και σύντομα έγινε η σύνδεση με τους προγόνους πολλών μαθητών οι οποίοι ήρθαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Αφού μοιράστηκαν τα όσα λίγα γνώριζαν από τους γονείς τους, αποφασίστηκε η συγγραφή από μέρους τους μιας ιστορίας που θα βασίζεται στις αναμνήσεις των γονιών, στα οικογενειακά κειμήλια και στις φωτογραφίες τους και θα αφορά τις περιπέτειες ενός πρόσφυγα της Μ.Ασίας.
Όσοι μαθητές δεν είχαν προσφυγικές ρίζες, ανέλαβαν να αναζητήσουν πληροφορίες, φωτογραφικό υλικό και βίντεο που σχετίζονται με τους Σύριους πρόσφυγες και τις αιτίες της προσφυγιάς τους. Στη συνέχεια κλήθηκαν να γράψουν μια δική τους ιστορία με τις περιπέτειες ενός Σύριου πρόσφυγα.


Results / Reactions

Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά! Οι μαθητές αξιοποίησαν δημιουργικά τον χρόνο της καραντίνας και δημιούργησαν πρωτότυπες ιστορίες γεμάτες από πόνο, αγωνία και ελπίδα για ένα αβέβαιο αλλά πιθανόν καλύτερο μέλλον. Έγιναν η φωνή των προσφύγων, πορεύτηκαν μαζί τους στο δύσκολο αυτό ταξίδι... Άφησαν πίσω τους άλλα μέλη των οικογενειών τους, φίλους, πόλεις και χωριά, σπίτια, περιουσίες, μια ευτυχισμένη ζωή. Συνάντησαν στο διάβα τους φυσικά εμπόδια, την απέραντη θάλασσα, βουνά, ερήμους και κλειστά σύνορα, αλλά και εμπόδια που έθεσαν ενώπιων τους όσοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία τους ή αρνούνταν τη φιλοξενία τους. Η μνήμη ζωντάνεψε και χέρι χέρι με τους γονείς τους ανακάλυψαν άγνωστα κομμάτια της οικογενειακής τους ιστορίας. Και έγιναν σοφώτεροι. Πλούτισε ο νους και η ψυχή τους, γέμισε μυρωδιές από τοπικά προϊόντα και ήχους διαφορετικούς που έχουν στο επίκεντρό τους το ανθρώπινο δράμα και τις πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες της ειρήνης και του αλληλοσεβασμού.COOPERATING ACADEMICS

Ντάμπου Μαρία

Objective Action

1. Η συνειδητοποίηση της αξίας της ειρήνης μέσα από

Initiative time

Φεβρουάριος - Μάρτιος 2021

PHOTOS 1Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation