Καλές πρακτικές

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

Σώστε τη θαλάσσια χελώνα

Σώστε τη θαλάσσια χελώνα
SUBMITTED FROM:

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το Μυστικό Κλειδί προσφέρει στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους παιδαγωγικής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας, που στοχεύουν σε ένα παιδοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη ενός μοναδικού εκπαιδευτικού πρότζεκτ αγωγής και διαπαιδαγώγησης που δίνει ευκαιρίες και ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Οι χώροι μας είναι διαμορφωμένοι σε γωνιές με τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες και να αναπτύξουν ικανότητες που μέχρι τώρα ίσως να ήταν ανεκμετάλλευτες.


School Principal

ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Contact with School


Description

Στο πλαίσιο του δίμηνου project μας "Ωκεανοί" και της γνωριμίας των μαθητών μας με τα ζώα του ωκεανού προέκυψαν ερωτήματα για την ζωή και την επιβίωσή τους στο νερό. Πληροφορηθήκαμε για το πόσο αφιλόξενος  είναι πλέον ο ωκεανός για τα ζώα του εξαιτίας της ανθρώπινης παρέμβασης. Τα παιδιά ανακάλεσαν δικές τους εμπειρίες και αναμνήσεις από βρώμικες παραλίες που έχουν κατά καιρούς επισκεφθεί. Σε κοντινές από την πόλη μας παραλίες τα παιδιά έχουν παρατηρήσει την ύπαρξη θαλάσσιων χελωνών κι αναλογίστηκαν τα προβλήματα που τους δημιουργεί η μόλυνση αυτή. Έτσι επικοινωνήσαμε με τον σύλλογο «ΑΡΧΕΛΩΝ» που φροντίζει για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και μέσω μίας διαδικτυακής επίσκεψης ενημερωθήκαμε σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πλάσματα αυτά.

Τα παιδιά δημιούργησαν την δική τους αφίσα και έγραψαν το δικό τους παραμύθι στην προσπάθεια τους να ευαισθητοποιήσουν τους γύρω τους πάνω στο πρόβλημα της επιβίωσης των θαλάσσιων χελωνών.

 Οι δημιουργίες των παιδιών παρουσιάστηκαν από τα ίδια και στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου μας με διαδραστικό τρόπο.

Οι γονείς αλλά και οι φίλοι του σχολείου μας ενημερώθηκαν για τις δράσεις μας αυτές από την ιστοσελίδα μας αλλά και από τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook,You Tube).

Το υλικό αυτό δημοσιεύτηκε σε blogs και ιστοσελίδες που ασχολούνται με δρώμενα της τοπικής κοινωνίας. Επίσης κοινοποιήθηκε και σε δημόσιους φορείς όπως στο Δήμαρχο και στους Αντιδημάρχους της πόλης μας με σκοπό την συμβολή τους στην διάχυση του περιβαλλοντικού αυτού μηνύματος.


Results / Reactions

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαμε θέσει. Τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν ως προς το περιβάλλον, αλληλεπέδρασαν μέσω βιωματικών δραστηριοτήτων με τον φυσικό κόσμο του βυθού, παρατήρησαν, προβληματίστηκαν, εξήγησαν και σκέφτηκαν τρόπους για την προστασία των θαλασσών και της θαλάσσιας χελώνας. Με αυτό τον τρόπο υιοθέτησαν καλές πρακτικές, ανέπτυξαν οικολογική συνείδηση και προσπάθησαν να επικοινωνήσουν την εμπειρία τους αυτή με τους συμμαθητές, τους γονείς τους καθώς και με την τοπική κοινότητα.Co-operations

Σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας "Αρχέλων"


COOPERATING ACADEMICS

Σκαμνέλου Ελένη , Μπίτου Μαρία

SPREAD THE WORD METHODS

Συγγραφή και εικονογράφηση παραμυθιού οικολογικού ενδιαφέροντος.

Δημιουργία αφίσας με περιβαλλόντικο μήνυμα.

Δημοσίευση έργων και δράσεων των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα του σχολείου μας

Facebook  Μυστικό Κλειδί

You tube MISTIKO KLEIDI

Δημοσίευση δράσεων σε διαδυκτιακή εφημερίδα 

Ιωάννινα: Παιδιά του νηπιαγωγείου δίνουν συγκινητικό μήνυμα για τους ωκεανούς και τα ζώα υπό εξαφάνιση

Κοινοποίηση προγράμματος σε δημόσιους φορείς με προσωπικές επιστολές από την διεύθυνση και τους παιδαγωγούς του σχολείου μας.

 


Objective Action

-Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη ρύπανση των θαλασσών. - Η γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον και η αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τις δραστηριότητες του ανθρώπου. -Η αναγνώριση των επιπτώσεων της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον. -Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας.-Διάχυση οικολογικού μηνύματος.

Target Audience

Μαθητές,γονείς, κηδεμόνες, τοπικές αρχές και τοπική κοινωνία

Initiative time

Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021

Initiative Location

Ιωάννινα

PHOTOS 5


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation