Σχέδια μαθήματος

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας


TOPIC: Σχέδια μαθήματος

Initiative

Σώστε τους Ωκεανούς!

Σώστε τους Ωκεανούς!
SUBMITTED FROM:

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Το Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας είναι ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο με έντονη κοινωνικοπολιτιστική και περιβαλλοντική δράση. Συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο «Οικολογικά σχολεία» καθώς και σε εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον (καθαρισμοί ακτών, αναδάσωση, ανάπλαση χώρων κα). Έχει αποσπάσει Εθνικές και Ευρωπαϊκές διακρίσεις και βραβεία σε συνεργατικά προγράμματα και διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με τη σημαία eTwinning school. Το 2020 απέσπασε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Safer Internet Day (SID) και ετικέτα Silver eSafety Label από το European Schoolnet για τις πρακτικές και δράσεις σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια, Gold βραβείο στην κατηγορία «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ» από το θεσμό EDUCATION LEADERS AWARDS 2020, με συμμαχία σχολείων σε eTwinning έργο που στόχος του ήταν οι μαθητές να καλλιεργήσουν στάσεις και αξίες συμβατές με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους. Επίσης το έργο μας “Παιχνίδι ανακύκλωσης με QR codes” διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών και Ρομποτικής ΕΛ/ΛΑΚ 2020 με θεματική την «Κλιματική Αλλαγή». Υπάρχει άριστη και συνεχής συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και με τοπικούς φορείς (Δήμος, Δασαρχείο, Λιμενικό, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Μουσεία).Τα μηνύματά μας διαχέονται μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου, τη σελίδας μας στο facebook και τις δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ.


School Principal

Παρασκευή Μιλούλη

Contact with School


Description

Πρόκειται για μια δραστηριότητα με την οποία το σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2020 (Eu Code Week) με ομάδα/ συμμαχία 100+ σχολείων από Ελλάδα και Ευρώπη Schools defenders of the Earth” 

Παίρνοντας αφόρμηση από το παραμύθι: «Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΦΑ-ΦΑΛΑΙΝΑ» (ΜΑΡΙΑ ΒΕΛΕΤΑ-ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ) και μέσα από την παρακολούθηση διαφόρων βίντεο τα παιδιά αντελήφθησαν το πρόβλημα της μόλυνσης των ωκεανών από τα πλαστικά σκουπίδια. Έτσι αποφάσισαν να στείλουν το ρομποτάκι να βοηθήσει τον κ. Χταπόδι να μαζέψει τα σκουπίδια και να ελευθερώσει τα ζώα.

Αρχικά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα έφτιαξε εικαστικά το πλέγμα του ωκεανού (πίστα κίνησης του ρομπότ “Happybot”) με έμπνευση και τεχνική από τα έργα με κολλάζ του διάσημου ζωγράφου Ανρί Ματίς και αποφάσισε για την αρχή και το τέλος της πίστας.

Η δεύτερη ομάδα έβαλε σε μερικά τετράγωνα του πλέγματος εικόνες με αντικείμενα που μολύνουν τη θάλασσα ή παγιδευμένα ζώα και σχεδίασε τη διαδρομή με τις κάρτες προγραμματισμού. Η Τρίτη ομάδα «διάβαζε» τις κάρτες και προγραμμάτιζε το ρομπότ ώστε να βοηθήσει τον κ.Χταπόδι να καθαρίσει τον ωκεανό από τα σκουπίδια και να απελευθερώσει τα παγιδευμένα ζώα.

Και ναι! Ο Ωκεανός καθάρισε!


Results / Reactions

Τα παιδιά ενημερώθηκαν και κατάλαβαν το πρόβλημα της μόλυνσης των ωκεανών, ευαισθητοποιήθηκαν, προβληματίστηκαν, έθεσαν τον στόχο τους και μέσω του παιχνιδιού επικοινώνησαν  το μήνυμά τους! Οι άνθρωποι δεν πρέπει ποτέ να ρίχνουν σκουπίδια και πλαστικά σε θάλασσες και ακτές! Σώστε τους Ωκεανούς!

 Co-operations

Συμμαχία 100+ σχολείων από Ελλάδα και Ευρώπη Schools defenders of the Earthστο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κώδικα (EUROPE CODE WEEK)


COOPERATING ACADEMICS

Παρασκευή Μιλούλη

Objective Action

Καλλιέργεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και Οικολογικής συνείδησης, απόκτηση κριτικής, αναλυτικής και υπολογιστικής σκέψης και ενίσχυση δεξιοτήτων ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων.

Initiative time

Οκτώβριος 2020

PHOTOS 2


Videos 1

Connection with Global Goals


Send us your feedback
The 'Sustainable Greece 2020' Ιnitiative launched by QualityNet Foundation