Καλές πρακτικές

2 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ


TOPIC: Καλές πρακτικές

Initiative

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ"

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ: "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ"
SUBMITTED FROM:

2 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ

Το 2ο Δ.Σ. Αρτέμιδος είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία της περιοχής μας όπου φοιτούν 225 μαθητές και διδάσκουν 31 εκπαιδευτικοί. Το σχολείο μας εκπονεί κάθε χρόνο καινοτόμα προγράμματα περιβαλλοντικά, πολιτιστικά ή αγωγής υγείας καθώς και προγράμματα ευρωπαϊκού χαρακτήρα όπως E-Twinning.


School Principal

Κατσιούλη Κασσιανή

Contact with School


Description

Το πρόγραμμα "Ταξίδι στο Βυζάντιο" αναφέρεται στη συμμετοχή μας σε  έργο eTwinning, σε συνεργασία με άλλα δύο σχολεία της Ελλάδας και ένα σχολείο της Κύπρου.

Το πρόγραμμα (https://www.thinglink.com/scene/1172267043139878913) αφορά την εικονική περιήγηση στην εποχή του Βυζαντίου, περιγράφοντας τις «διαδρομές» που μπορεί ένας επισκέπτης της σημερινής εποχής να ακολουθήσει.

Συγκεκριμένα αφορά:

  1. Η γυναίκα στο Βυζαντίου (ρόλος-ενδυμασία ενασχόληση)
  2. Εκπαίδευση
  3. Βυζαντινό τραπέζι
  4. Ο ενδυματολογικός χαρακτήρας της Βυζαντινής περιόδο.
  5. Βυζαντινά παιχνίδια.

Οι μαθητές :

  • εργάστηκαν σε ομάδες,
  • ανέπτυξαν συνεργατικές και επικοινωνιακές δεξιότητες,
  • καλλιέργησαν ποικίλες ικανότητες όπως να ερμηνεύσουν, να απεικονίσουν και να καταλάβουν την εποχή την οποία μελετούν προσεγγίζοντας την ιστορία του Βυζαντίου,
  • ανέπτυξαν τη δημιουργική, κριτική σκέψη που οδηγεί στην μελέτη και έρευνα. 

Η συμμετοχή μας στο διαγωνισμό αφορά σε μια διαδραστική εικόνα, η οποία περιλαμβάνει 17 (links) εκ των οποίων είναι: 14 παρουσιάσεις και 3 videos, σε μαθητικές δημιουργίες, από τη συμμετοχή τους στο έργο eTwinning "Ταξίδι στο Βυζάντιο".

Ο κύριος  σύνδεσμος  της δημιουργίας μας είναι :

https://www.thinglink.com/scene/1172267043139878913

 


Results / Reactions

Οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε ό,τι αφορά την καθημερινή ζωή των ανθρώπων κατά την περίοδο του   Βυζαντινού πολιτισμού που μας παραδόθηκαν ως κληρονομιά.

Επικοινώνησαν διαδικτυακά και συνεργάστηκαν με μαθητές από άλλα 3 σχολεία, συνθέτοντας ομαδικές εργασίες με θέμα το Βυζάντιο.

Καλλιέργησαν ποικίλες ικανότητες, προσεγγίζοντας βιωματικά την ιστορία του Βυζαντίου.

Εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν υλικό που διαμοιράστηκαν με τα υπόλοιπα σχολεία του προγράμματος αλλά και στο ιστολόγιο του σχολείου https://blogs.sch.gr/6dimartem/%cf%84%ce%b1%ce%be%ce%af%ce%b4%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%cf%85%ce%b6%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bf-2%ce%bf/

 



Co-operations

Μέσω της Πλατφόρμας του etwinning συνεργαστήκαμε με άλλα 3 σχολεία : Α΄Δ.Σ. Ύψωνα (Κύπρου), 6ο Δ.Σ.Αρτέμιδος , 3ο Δ.Σ. Παλλήνης


COOPERATING ACADEMICS

Σωτηριάδου Αριάδνη ( εκπαιδευτικός)

Objective Action

Γνωστικοί: • Να αναγνωρίσουν το βυζαντινό πολιτισμό ως συνέχεια του αρχαίου ελληνικού και να διαπιστώσουν ότι ο σημερινός πολιτισμός έχει τις ρίζες του στους δυο προηγούμενους. • Να γνωρίσουν όψεις της καθημερινής ζωής στο Βυζάντιο και να κάνουν συγκρίσεις με τη σύγχρονη καθημερινότητα . [ οικογενειακή ζωή , σχολείο, ενδυμασία, ψυχαγωγία- παιχνίδι, εκπαίδευση] • Να παρουσιάσουν πληροφορίες για το Βυζάντιο (οικογενειακή ζωή , σχολείο, ενδυμασία, ψυχαγωγία- παιχνίδ ι, εκπαίδευση ,βυζαντινές γεύσεις,) χρησιμοποιώντας ψηφιακά και μη μέσα. • Να κατασκευάσουν υλικό ( παιχνίδια, πίνακες-ζωγραφιές) σχετικό με την παρουσίαση του βυζαντινού πολιτισμού. Κοινωνικοί στόχοι-Συναισθηματικοί στόχοι : • Να αναπτύξουν συνεργατικές και επικοινωνιακές ικανότητες μέσω οργανωμένων δράσεων. • Να επικοινωνήσουν με μαθητές άλλων σχολείων μέσω της πλατφόρμας του e-twinning • Να καλλιεργήσουν ποικίλες ικανότητες της σκέψης [ανάλυση , σύνθεση, κριτική , φαντασία, δημιουργικότητα, εφευρετικότητα]. • Να οξύνουν τη δημιουργική, κριτική σκέψη και φυσική περιέργεια που οδηγεί στην ιστορική μελέτη και έρευνα.

Target Audience

Μαθητές - Εκπαιδευτικοί - Γονείς

Initiative time

5 μήνες

Initiative Location

2ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος

Connection with Global Goals






Send us your feedback
The Sustainable Greece Ιnitiative launched by QualityNet Foundation